Trwa ładowanie...

Zmarła przez ulubiony deser. Teraz restauracja odpowie za to przed sądem

 Paula Jakubasik
25.02.2023 13:57
Tiramisu serwowane w wegańskiej restauracji zawierało białko mleka.
Tiramisu serwowane w wegańskiej restauracji zawierało białko mleka. (Facebook)

Tiramisu serwowane w restauracji spowodowało śpiączkę, a następnie zgon młodej kobiety. Okazuje się, że miejsce specjalizujące się w wegańskiej kuchni podało klientom ciasto, które nie było wegańskie. Jak to się stało?

spis treści

1. Niebezpieczne tiramisu

Włoski dziennik Corriere della Sera poinformował, że Anna Bellisario była ze swoim partnerem na kolacji w wegańskiej restauracji w Mediolanie, którą dobrze znali, bo jadali tam już wcześniej.

Feralnego wieczoru kobieta zamówiła wegańskiego hamburgera i tiramisu na deser. Niemal natychmiast po zjedzeniu ciasta zemdlała na skutek silnego wstrząsu anafilaktycznego.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Dwudziestolatka zapadła w śpiączkę, nie reagowała na leczenie, a po 10 dniach zmarła w szpitalu. Od najmłodszych lat zmagała się z alergią pokarmową na składniki pochodzenia zwierzęcego, z tego względu wybierała wyłącznie produkty wegańskie i jadała w miejscach specjalizujących się w takiej kuchni.

Po incydencie z tiramisu policja rozpoczęła śledztwo i dokładnie zbadała serwowane w restauracji desery. Analizy potwierdziły, że w składzie tiramisu znajdowało się białko mleka.

Ciasto z etykietą "vegan" zostało zakupione w wyspecjalizowanej cukierni w centrum Mediolanu. Niestety, istnieje druga hipoteza działająca na niekorzyść restauracji, pozostałe badania wykryły, że w majonezie używanym między innymi do hamburgerów znajdowały się również ślady jajek.

Jedno jest pewne, za śmierć kobiety ktoś poniesie odpowiedzialność. W grupie tej znajduje się właściciel restauracji, kierownik produkcji i dwie osoby, które zajmowały się produkcją deseru.

2. Wstrząs anafilaktyczny wywołany alergią

Wstrząs anafilaktyczny to ciężka, uogólniona reakcja nadwrażliwości, w której dochodzi do zagrażającego życiu obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Pojawia się ona w odpowiedzi na kontakt z określonym czynnikiem.

Najczęściej są to jady owadów błonkoskrzydłych (osy, pszczoły), kontakt skóry z roślinami zawierającymi histaminę w swoich tkankach, leki (np. antybiotyki, opioidy, leki zwiotczające, niesteroidowe leki przeciwzapalne, jak aspiryna), krew i preparaty krwiozastępcze (dekstran, HES, albumina), szczepionki i surowice odpornościowe, kontakt z lateksem, pokarmy (zwłaszcza owoce morza i ryby, cytrusy, orzeszki ziemne, nabiał) czy alergeny z powietrza (sierść zwierząt, pyłki roślin).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze