Trwa ładowanie...

Zmienia skład mikrobiomu. Badacze odkryli, który owoc ma najlepszy wpływ na jelita

Jelita, nazywane drugim mózgiem, stanowią źródło odporności. Dlatego warto dbać o ich dobrą kondycję. W jaki sposób? Oczywiście za pomocą diety. Badacze właśnie odkryli, jak jeden owoc może mieć zbawienny wpływ na funkcjonowanie jelit i całego organizmu.

Zobacz film: "Właściwości winogron"

spis treści

1. Winogrona a jelita

Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) chcieli sprawdzić, jak na zdrowie układu pokarmowego wpływa regularne spożywanie winogron.

Uczestnicy spożywali każdego dnia 46 g wyciągu z winogron w postaci proszku, co odpowiada dwóm porcjom owoców. Po 4 tygodniach badacze postanowili sprawdzić, czy wpłynęło to jakkolwiek na uczestników.

Winogrona stały się obiektem badań naukowców
Winogrona stały się obiektem badań naukowców (Pixabay)

Okazało się, że u wszystkich badanych nastąpił spadek cholesterolu frakcji LDL (tzw. zły cholesterol) o niespełna 6 proc., ale co ciekawsze – wzrosła różnorodność mikrobiomu jelitowego.

Tymczasem zaburzenie równowagi mikroflory jelit może doprowadzić także do problemów w obrębie układu pokarmowego – jak dyskomfort trawienny, czy choroby jelit (np. IBS).

Jednak to nie wszystko. Według badaczy z UCLA to właśnie postać mikrobiomu w jelitach ma wpływ na wystąpienie wielu chorób układu krążenia, otyłości oraz cukrzycy typu 2.

Z kolei osiągnięcie równowagi w mikrobiomie jelit jest gwarantem ochrony przed szeregiem chorób i prawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego.

2. Zbawienne działanie katechin

Dlaczego właśnie winogrona badacze postanowili wziąć pod lupę? To w nich znajduje się szczególna grupa flawonoidów (naturalnych związków bioaktywnych obecnych w roślinach) o nazwie katechiny.

W jaki sposób oddziałują na organizm ludzki?

  • pomagają utrzymać właściwy profil lipidowy – nie tylko obniżając poziom cholesterolu LDL,
  • minimalizują ryzyko chorób układu krążenia,
  • mają działanie przeciwpłytkowe – działają protekcyjnie na naczynia krwionośne,
  • obniżają poziom ciśnienia krwi,
  • działają antyzapalnie,
  • poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego.

A jak katechiny zawarte m.in. w winogronach wpływają na mikrobiom w jelitach? Aż 90 proc. polifenoli nie zostaje strawionych i wchłoniętych w jelicie cienkim, lecz trafiają one do jelita grubego. Tam są metabolizowane przez drobnoustroje – odżywiają je i wpływają na ich populację oraz aktywność.

To nie pierwsze badanie, które docenia winogrona jako cenne źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Już starożytni cenili te owoce – Hipokrates porównywał właściwości winogron do miodu, a nawet powstała specjalna dieta (ampeloterapia), w której podstawę stanowią winogrona.

Czy warto po nie sięgać? Badacze z UCLA uważają, że potrzebne są dalsze badania pokazujące, jak winogrona oddziałują na mikrobiom, ale nie ulega wątpliwości, że owoce te każdy powinien włączyć do swojej diety.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.