Zmieszaj złoto faraonów z miodem. Czarny słoik zabije patogeny
Temperatura spada, rośnie za to liczba infekcji wirusowych i bakteryjnych. Chorują dzieci, młodzież i dorośli, warto więc mieć na podorędziu coś, co zabije patogeny i wzmocni odporność. Z pomocą może przyjść składająca się z naturalnych składników, błyskawiczna w wykonaniu mikstura.
1. Cenili go już starożytni
Nigella sativa, czarnucha, czarny kminek, kąkolnica, czyli po prostu czarnuszka już w czasie starożytności uznawana była za panaceum na wiele schorzeń – miała leczyć wszystko. Nazywana była złotem faraonów, bo olej z czarnych nasion znaleziono nawet w grobowcach starożytnych Egipcjan. W tradycyjnej medycynie chińskiej oraz ajurwedzie czarnuszkę wykorzystywano do leczenia zapalenia oskrzeli, biegunki i chorób wątroby, na słaby apetyt, pasożyty czy problemy z laktacją.
Główny składnik aktywny to tymochinon, silny antyoksydant, ponadto w czarnuszce obecny jest arginian, cysteina i metionina. O właściwościach prozdrowotnych Nigella sativa decyduje też obfitość steroli roślinnych, saponin i alkaloidów. Współczesna nauka potwierdza, że w małych czarnych ziarenkach kryje się wielka moc. Mają działanie diuretyczne, przeciwnadciśnieniowe oraz przeciwcukrzycowe, obniży więc poziom ckru i ciśnienia krwi. Czarnuszka wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i antybakteryjne, dlatego jest nieodzownym składnikiem mikstury na objawy infekcji i na wzmocnienie odporności.
2. Jak przygotować czarny słoik na odporność?
By wzmocnić działanie czarnuszki, warto połączyć ją z innym silnym, naturalnym antybiotykiem, czyli miodem. Do tego goździki, które mają działanie przeciwzapalne, ale też łagodzą ból gardła, a także rozrzedzają wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych i udrożniają zatkany nos. Ostatnim elementem czarnego słoika jest inna korzenna przyprawa, anyż. Choć stosuje się go najczęściej w niestrawności, to działa też antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, podobnie jak goździki może też działać wykrztuśnie, ułatwiając pozbycie się wydzieliny z organizmu.
Składniki:
- 100 g naturalnego miodu,
- 100 g nasion czarnuszki,
- 1-2 gwiazdki anyżu,
- 10 goździków.
Przygotowanie jest proste – wystarczy zmielić w młynku do kawy przyprawy na drobny pył, a następnie dodać je do miodu i dokładnie wymieszać. Miksturę dawkować w ilości dwóch do trzech łyżeczek w przypadku dorosłych i pół łyżeczki u dzieci powyżej czwartego roku życia.
Krem z czarnego słoika można również dodawać do naparów ziołowych, herbaty czy mleka, pamiętając, by napoje były letnie. Regularne stosowanie wspomaga odporność, w czasie infekcji natomiast zabija bakterie i wirusy, skraca czas trwania objawów i łagodzi dolegliwości w przebiegu zapalenia gardła czy krtani oraz suchego i mokrego kaszlu.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl