Zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2. Ceniony lekarz nie ma wątpliwości

Lekarz i naukowiec dr William Li wskazuje trzy produkty, których wprowadzenie do diety może ograniczyć ryzyko rozwoju cukrzycy. Te rady powinny wziąć sobie do serca zwłaszcza osoby, które są w grupie ryzyka, czyli pacjenci cierpiący na insulinooporność, otyłość i nadciśnienie tętnicze.

Lekarz wskazuje trzy kluczowe produkty w diecie antycukrzycowejLekarz wskazuje trzy kluczowe produkty w diecie antycukrzycowej
Źródło zdjęć: © Getty Images, Instagram
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Jedzenie, które leczy

Dr William Li jest autorem ponad 100 publikacji naukowych w wiodących czasopismach, takich jak "Science", "The New England Journal of Medicine", The Lancet" i książek na temat związku diety z rozwojem wielu schorzeń.

- Przez lata nauczyłem się, że jedzenie nie działa tylko jak lekarstwo. Jedzenie to lekarstwo - podkreśla dr William Li cytowany przez portal express.co.uk. - Oprócz odpowiedniej opieki medycznej, kluczową rolę odgrywa jedzenie, które może pomóc w zapobieganiu i zwalczaniu chorób - dodaje ekspert.

Lekarz wymienia trzy produkty przeciwcukrzycowe

Dr William Li radzi, by wprowadzić do diety trzy produkty, które mogą ograniczyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Na pierwszym miejscu wymienia orzechy, które zmniejszają również ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i otyłości.

"Wasze Zdrowie" - odc. 4. Nawyki żywieniowe młodych Polaków

Winogrona i orzechy dzięki wysokiej zawartościpolifenol są doskonałymi przeciwutleniaczami
Winogrona i orzechy dzięki wysokiej zawartościpolifenol są doskonałymi przeciwutleniaczami © Getty Images

- Orzechy drzewne odżywiają mikrobiom błonnikiem, zmniejszają stany zapalne, wzmacniają odporność i usprawniają metabolizm - podkreśla lekarz.

Kolejnym produktem polecanym przez specjalistę są winogrona, szczególnie odmiana concord, która zawiera bakterie Akkermansia.

- Odkryto, że ta bakteria chroni przed otyłością, zespołem metabolicznym i cukrzycą - podkreśla dr Li.

- Winogrona concord zawierają również antocyjany i polifenole, które wzmacniają odporność i zdrowie jelit - przypomina.

Trzeci składnik może być dla wielu osób zaskakującym - chodzi o często niedocenianą soję. Dr Li powołuje się na wyniki badań, które wskazują, że regularne spożywania soi zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy nawet o 23 proc.

- Soja zawiera substancje bioaktywne zwane genisteiną i daidzeiną, które przyspieszają metabolizm i powodują uczucie sytości - wyjaśnia.

Nie tylko dieta, drugie ogniwo to ruch

Ekspert podkreśla, że sama dieta nie wystarczy. Bardzo ważna jest też regularna aktywność fizyczna. Osoby dorosłe powinny ćwiczyć przez minimum 180 minut tygodniowo. Lekarze jak mantrę podkreślają, że otyłość, cukrzyca i nadciśnienie to trzy schorzenia, które wzajemnie się nakręcają. Szacuje się, że nawet 80 proc. pacjentów z cukrzycą typu 2 równocześnie cierpi na otyłość.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka