Znany aktor ma nietypowy nawyk. Ashton Kutcher dodaje to do kawy
Aktor ujawnia, że czasem wystarczy kilka kropel i dodaje, żeby nie przesadzać z ilością nietypowego dodatku. O czym mowa? O soku pomarańczowym, który według Ashtona Kutchera ma szczególny wpływ na napar z ziaren kawy. A czy wspomaga też nasze zdrowie?
1. Ashton Kutcher preferuje pewien typ kawy
Ashton Kutcher wystąpił niedawno w talk show prowadzonym przez amerykańską piosenkarkę "The Kelly Clarkson Show". Podczas rozmowy z gospodynią programu ujawnił, że lubi czarną kawę z dodatkiem owocowego soku. O ile nietrudno wyobrazić sobie śniadanie z małą czarną i szklanką świeżo wyciskanego soku z pomarańczy, o tyle połączenie jednego z drugim jest co najmniej zaskakujące.
Zaskoczona była także Clarkson, jednak aktor przekonywał piosenkarkę, że ten napój smakuje wyjątkowo.
Okazuje się, że Kutcher jest prawdziwym smakoszem kawy – lubi pić jasno paloną, której cechą charakterystyczną jest najwyższa spośród wszystkich innych kwasowość naparu. Różni się tym od średnio palonej kawy, którą charakteryzuje balans pomiędzy kwasowością a nutami smakowymi konkretnej odmiany, czy kawy ciemno palonej o bogatym aromacie i intensywnym, gorzkim smaku.
- Zawsze, kiedy piję średnio paloną kawę, myślę: "Och, naprawdę wolałbym, żeby była jasno palona". Biorę więc tylko kroplę, odrobinę soku pomarańczowego, który "rozjaśnia" kawę i dodaje jej nieco słodyczy – tłumaczy Kutcher.
Warto pamiętać, że różne gatunki kaw mają nuty smakowe, w tym cytrusowe. Są łatwo wyczuwalne dla kawoszy, więc dla nich wskazówka aktora może być cenna. Czy tylko? Okazuje się, że pomysł dodawania soku do kawy nie jest autorskim pomysłem hollywoodzkiego gwiazdora, a co więcej – ma znacznie więcej walorów niż tylko smakowy.
2. Kawa i sok? Tak może działać to połączenie
Jeśli w przeciwieństwie do Kutchera, nie jesteśmy amatorami lekko kwaskowatej kawy, to nic nie stoi na przeszkodzie, by, zamiast kilku kropel soku sięgnąć po całą szklankę.
250 ml soku pomarańczowego może pokryć od 80 do 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 10 proc. potasu, 15 proc. tiaminy i 15 proc. kwasu foliowego. Niektóre badania wskazują, że nie są to jedyne korzyści wynikające z picia soku – już 240 ml w ciągu trzech tygodni może obniżyć poziom cholesterolu.
Najnowsze doniesienia naukowe, które ukazały się na łamach "European Journal of Nutrition", wskazują, że sok z pomarańczy może też wpływać na obniżenie ciśnienia krwi. To tylko kilka spośród wielu badań, które potwierdzają korzyści z picia soku pomarańczowego.
Równie wiele wiemy na temat dobroczynnego wpływu kawy i zawartych w niej fitochemikaliów na organizm ludzki.
Jednocześnie niektóre z soków mogą mieć nawet 24 g cukru, o czym należy pamiętać. Łączenie kwaśnego napoju z kawą może mieć także niekorzystny wpływ na samopoczucie u osób, które borykają się z refluksem żołądkowo-przełykowym.
Jeśli jednak chcemy zadbać o nawodnienie i dzienną dawkę witamin oraz minerałów, nic nie stoi na przeszkodzie, by codziennie pić kawę z sokiem pomarańczowym.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl