Źródło długowieczności. Mogą wydłużać życie nawet o 5 lat
Są źródłem silnie działających flawanoli, które chronią mózg przed demencją, a serce przed zawałami. Obniżają poziom cholesterolu i wzmacniają tętnice, a nawet chronią przed depresją. Jest jeszcze jedna dobra wiadomość: właśnie trwa sezon na winogrona i lepszego momentu na jedzenie ich nie będzie.
1. Nawet pięć lat. Tyle zyskasz, jedząc winogrona
Naukowcy z Western New England University w Stanach Zjednoczonych Ameryki odkryli niezwykłe działanie winogron. Przeprowadzili eksperyment na myszach – przez pierwsze cztery tygodnie zwierzęta otrzymywały standardową dietę, a od 11. tygodnia do ich menu włączono sproszkowane winogrona.
- Zmiany, które zaobserwowaliśmy w badaniu myszy, odpowiadają dodatkowym czterem do pięciu lat życia człowieka – przyznaje w rozmowie z "Foods" prowadzący badanie prof. John Pezzuto.
Jaki jest sekret tych owoców? Są źródłem witaminy C, witamin z grupy B, a także cennego dla serca potasu, wapnia i magnezu oraz błonnika, który chroni przed nowotworami jelita grubego i zapobiega odkładaniu się płytki miażdżycowej w tętnicach. Najcenniejszym, co znajdziemy w winogronach, są jednak roślinne związki przeciwutleniające, które hamują rozwój wolnych rodników.
Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje resweratrol, obecny w ciemnych odmianach winogron. Uniemożliwia tworzenie się zakrzepów krwi w tętnicach, normalizuje poziom cholesterolu, wspierając układ sercowo-naczyniowy. Może chronić przed zawałem serca oraz udarem mózgu, a nawet zapobiegać demencji. Normalizuje poziom glukozy we krwi i chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2.
2. Kocha je serce, wątroba i mózg
Naukowcy z Icahn School of Medicine at Mount Sinai w Nowym Jorku odkryli również, że polifenole obecne w winogronach mogą łagodzić objawy depresji. To nie koniec rewelacji – inne amerykańskie badania wskazują, że owoce te mają niezwykły potencjał w zapobieganiu chorobom wątroby, głównie NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease, niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby).
Włączenie winogron do codziennej diety jest korzystne także dlatego, że:
- owoce wykazują właściwości przeciwdrobnoustrojowe, chronią więc przed rozwojem chorób o podłożu wirusowym i bakteryjnym,
- są źródłem melatoniny, hormonu odpowiedzialnego za prawidłowy rytm dobowy,
- z uwagi na obecny resweratrol mogą obniżać stan zapalny organizmu powiązany z tzw. chorobami cywilizacyjnymi czy nowotworami,
- są źródłem luteiny i zeaksantyny, kluczowych dla zdrowia oczu, chroniących przed rozwojem chorób zwyrodnieniowych narządu wzroku.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl