Trwa ładowanie...

Źródło długowieczności. Mogą wydłużać życie nawet o 5 lat

 Karolina Rozmus
26.10.2023 10:41
Jakie właściwości zdrowotne mają winogrona?
Jakie właściwości zdrowotne mają winogrona? (Getty Images)

Są źródłem silnie działających flawanoli, które chronią mózg przed demencją, a serce przed zawałami. Obniżają poziom cholesterolu i wzmacniają tętnice, a nawet chronią przed depresją. Jest jeszcze jedna dobra wiadomość: właśnie trwa sezon na winogrona i lepszego momentu na jedzenie ich nie będzie.

spis treści

1. Nawet pięć lat. Tyle zyskasz, jedząc winogrona

Naukowcy z Western New England University w Stanach Zjednoczonych Ameryki odkryli niezwykłe działanie winogron. Przeprowadzili eksperyment na myszach – przez pierwsze cztery tygodnie zwierzęta otrzymywały standardową dietę, a od 11. tygodnia do ich menu włączono sproszkowane winogrona.

- Zmiany, które zaobserwowaliśmy w badaniu myszy, odpowiadają dodatkowym czterem do pięciu lat życia człowieka – przyznaje w rozmowie z "Foods" prowadzący badanie prof. John Pezzuto.

Zobacz film: "2 jabłka dziennie - jedz na zdrowie!"

Jaki jest sekret tych owoców? Są źródłem witaminy C, witamin z grupy B, a także cennego dla serca potasu, wapnia i magnezu oraz błonnika, który chroni przed nowotworami jelita grubego i zapobiega odkładaniu się płytki miażdżycowej w tętnicach. Najcenniejszym, co znajdziemy w winogronach, są jednak roślinne związki przeciwutleniające, które hamują rozwój wolnych rodników.

Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje resweratrol, obecny w ciemnych odmianach winogron. Uniemożliwia tworzenie się zakrzepów krwi w tętnicach, normalizuje poziom cholesterolu, wspierając układ sercowo-naczyniowy. Może chronić przed zawałem serca oraz udarem mózgu, a nawet zapobiegać demencji. Normalizuje poziom glukozy we krwi i chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2.

Ciemne winogrona są źródłem resweratrolu
Ciemne winogrona są źródłem resweratrolu (Pixabay)

2. Kocha je serce, wątroba i mózg

Naukowcy z Icahn School of Medicine at Mount Sinai w Nowym Jorku odkryli również, że polifenole obecne w winogronach mogą łagodzić objawy depresji. To nie koniec rewelacji – inne amerykańskie badania wskazują, że owoce te mają niezwykły potencjał w zapobieganiu chorobom wątroby, głównie NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease, niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby).

Włączenie winogron do codziennej diety jest korzystne także dlatego, że:

  • owoce wykazują właściwości przeciwdrobnoustrojowe, chronią więc przed rozwojem chorób o podłożu wirusowym i bakteryjnym,
  • są źródłem melatoniny, hormonu odpowiedzialnego za prawidłowy rytm dobowy,
  • z uwagi na obecny resweratrol mogą obniżać stan zapalny organizmu powiązany z tzw. chorobami cywilizacyjnymi czy nowotworami,
  • są źródłem luteiny i zeaksantyny, kluczowych dla zdrowia oczu, chroniących przed rozwojem chorób zwyrodnieniowych narządu wzroku.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze