Zupa krem z czerwonej kapusty - co to jest, właściwości czerwonej kapusty, przepis na zupę krem
Zupa krem z czerwonej kapusty to pyszna potrawa, która z powodzeniem zastąpić tradycyjny rosół czy zupę pomidorową. Bazowy składnik zupy, czyli czerwona kapusta, wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Zawiera witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak potas, wapń, magnez, fosfor, miedź. Jaki jest przepis na kremową potrawę z czerwonej kapusty? Co jeszcze warto wiedzieć na temat tego dania?
W tym artykule:
Co to jest zupa krem z czerwonej kapusty?
Zupa krem z czerwonej kapusty to niezwykle pyszna i sycąca potrawa, zawierająca sporą dawkę witamin i składników mineralnych. W jej składzie znaleźć można nie tylko czerwoną kapustę, ale również inne zdrowe produkty takie jak orzechy włoskie, suszone jabłka czy czerwona cebula.
Danie z czerwonej kapusty przypadnie do gustu miłośnikom gęstych, kremowych i sycących zup. Potrawa ta jest bardzo prosta w przyrządzeniu. Jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż trzydzieści minut.
Właściwości czerwonej kapusty
Czerwona kapusta stanowi cenne źródło białka, węglowodanów,witamin i minerałów. W jej składzie występują witaminy z grupy B, witamina C oraz witamina K. Warzywo to zawiera również potas, wapń, magnez, fosfor, miedź, cynk, mangan. Dostarcza organizmowi sporo błonnika . W porównaniu do kapusty zielonej, kapusta czerwona zawiera zdecydowanie więcej kwasu askorbinowego, przeciwutleniaczy oraz karotenoidów.
Warzywo stanowi doskonały środek profilaktyczny na zaparcia, sięgnąć po nie powinny więc osoby borykające się z problemem przedłużonego zalegania treści jelitowej w obrębie przewodu pokarmowego. Błonnik występujący w czerwonej kapuście przyspiesza perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie oraz sprzyja prawidłowemu wydzielaniu soków trawiennych w żołądku. Czerwona kapusta przeciwdziała stanom zapalnym, przeciwdziała rozwojowi nadciśnienia, schorzeń serca czy wrzodów żołądka.
W czerwonej kapuście występuje bardzo mała ilość kalorii, warzywo to jest więc polecane osobom stosującym dietę odchudzającą. 100 gramów produktu żywnościowego zawiera jedynie 28 kalorii.
Przepis na zupę krem z czerwonej kapusty
Do przyrządzenia zupy krem z czerwonej kapusty potrzebne są następujące składniki:
- czerwona kapusta (1 nieduża sztuka),
- masło ( 50 gramów)
- czerwona cebula (1 sztuka)
- rodzynki (1 łyżka)
- suszone jabłka (1 łyżka)
- orzechy włoskie (garść)
- dojrzewająca szynka (6 plastrów)
- bulion warzywny (1 litr)
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- sok z cytryny (1 łyżka)
- ocet winny (1 łyżeczka)
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania zupy krem na bazie czerwonej kapusty:
Dokładnie umytą kapustę poszatkuj, a następnie potnij cebulę na drobne paseczki. Warzywa wrzuć na dużą rozgrzaną patelnię. Dodaj masło. Dorzuć rodzynki i jedną łyżkę suszonych jabłek. Gdy składniki zmiękną, dodaj bulion warzywny. Całość dopraw sokiem z cytryny i octem winnym. Gotuj potrawę przez kolejne 10 minut. Po tym czasie zblenduj zupę, a następnie dopraw ją solą i pieprzem.
W międzyczasie podsmaż na drugiej patelni orzechy włoskie oraz pociętą na drobniejsze kawałki szynkę dojrzewającą.
Wlej zupę do miseczek, dopraw łyżeczką śmietany, przysmażonymi orzechami włoskimi , odrobinką oliwy oraz szynką. Kremowa zupa z czerwonej kapusty dla dziecka sprawdzi się równie dobrze, co dla dorosłego.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.