Zupa serowa - z makaronem, z grzankami, z kluskami kładzionymi
Przepyszną potrawą wegetariańską, szczególnie dla miłośników sera, jest zupa serowa. Przyrządza się ją szybko i w nieskomplikowany sposób. Jest dobrym daniem dla małych niejadków i - tak jak niemal wszystkie potrawy wegetariańskie - zawiera warzywa, dostarczające nam mnóstwo witamin i minerałów. Ze względu na zawartość śmietany i sera, ta zupa wegetariańska nie jest najlepszym wyborem dla osób odchudzających się.
W tym artykule:
Zupa serowa z makaronem
Aby przygotować zupę serową z makaronem będą nam potrzebne:
Kiedy mamy już wszystkie potrzebne składniki do przygotowania zupy serowej z makaronem możemy przejść do przyrządzania. Do przygotowania tej potrawy wegetariańskiej potrzebujemy pora i marchewki, które kroimy w krążki i gotujemy w bulionie przez 15-20 minut. Bulionu powinno być około 1,5 litra.
Zupa - prosty sposób na oczyszczenie organizmu po wakacjach
Serki topione rozpuszczamy w szklance ciepłej wody (należy dobrze rozpuścić serki, tak żeby nie było małych grudek), po czym dodajemy do nich mąkę i śmietanę. Po wymieszaniu zawartość szklanki wlewamy do zupy, cały czas mieszając, gotujemy przez chwilę. Zupę doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem. Podajemy z makaronem.
Wartości odżywcze w zupie serowej z makaronem
Zupa serowa z grzankami
Kolejną propozycją przyrządzenia zupy serowej jest wykonanie zupy serowej z grzankami. W zupie serowej z grzankami możemy zachować wszystkie składniki, które są podane we wcześniejszym przepisie. Sposób przyrządzenia samej zupy serowej jest także taki sam a jedyną różnicą są grzanki zamiast makaronu.
Przed podaniem zupy serowej trzeba zrobić grzanki. Grzanki wykonujemy z ciemnego lub z jasnego pieczywa pokrojonego w małe kostki. Tak przygotowany chleb wrzucamy na patelnię i podsmażamy na maśle do momentu aż się ładnie zarumienią.
Zobacz także:
Zupa serowa z kluskami kładzionymi
Kolejną alternatywą dla zwykłej i prostej zupy serowej jest zupa serowa z kluskami kładzionymi. Sposób przygotowania zupy serowej oraz składniki są takie same jak w przypadku pierwszego i drugiego przepisu jedyną różnicą jest dołożenie klusek. Przed podaniem zupy serowej na gotującą wodę wykładamy łyżką kluski. Kluski wykonujemy z jajek, soli, mąki oraz wody. Na wyłożoną do miseczek zupę serową wykładamy nasze kluseczki i gotowe. Smacznego!
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.