Zimowe zupy oczyszczające organizm
Chłodne dni to najlepsza pora na rozgrzewające dania. Zimą warto częściej przygotowywać zupy, które dostarczają witamin, minerałów, błonnika, a przy tym mają niewiele kalorii. Jeśli czujesz się zmęczony, senny i brakuje ci energii, przygotuj zupy, które oczyszczają z toksyn. Wykorzystując produkty, które są bombami prozdrowotnych składników, szybko pozbędziesz się szkodliwych substancji i odzyskasz dobre samopoczucie. Oto przepisy na smaczne, zdrowe i łatwe zupy, idealne na zimowy detoks przed świętami.
Zielona zupa brokułowa
Jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców każdego dnia może przysporzyć problemów. O ile latem nietrudno dostarczyć sobie dawki zieleniny, zimą stanowi to nie lada wyzwanie. Jeśli czujesz, że jesz za mało warzyw, przygotuj tę zieloną zupę oczyszczającą organizm. Zaletą przepisu jest to, że możesz wykorzystać mrożone warzywa, które są łatwo dostępne i tanie.
Do przygotowania dania potrzebne są: dwie szklanki brokułów, dwie łodygi selera naciowego, jedna posiekana cebula, dwa ząbki czosnku, jedna szklanka ulubionych zielonych warzyw (np. szpinaku, jarmużu), jeden korzeń pietruszki, dwie marchewki, sok z połowy cytryny, dwie łyżki oleju kokosowego, nasiona chia do posypania.
Na oleju zrumienić cebulę i czosnek. Dodać marchewkę, pietruszkę i krótko podsmażyć. Następnie dołożyć brokuły i liście szpinaku (lub jarmużu). Całość zalać wodą lub bulionem warzywnym. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, a przed podaniem posypać nasionami chia oraz świeżymi ziołami.
Czerwona zupa buraczkowa
Intensywny kolor, apetyczny aromat i niezwykły smak to zalety tej zupy z buraków. To właśnie czerwone warzywa świetnie oczyszczają z toksyn i wspomagają pracę wątroby. Miseczkę z zupą warto posypać chrupiącymi dodatkami – nasionami chia, pestkami dyni, ziarnami słonecznika, nasionami konopi.
Składniki na zupę to: trzy średniej wielkości buraki, dwie marchewki, jedna cebula, dwa ząbki czosnku, jeden mały por, dwie łyżki oliwy z oliwek, dwie szklanki wywaru z warzyw.
Warzywa posiekać i podsmażyć na oliwie. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut (lub dłużej, aż buraki będą miękkie). Zupę zmiksować i podawać udekorowaną ulubionymi nasionami, pestkami lub orzechami.
Rozgrzewająca zupa z batatów
Bogactwo warzyw w tej zupie dostarczy ci porcji cennych witamin. Wystarczy miseczka, by od razu poczuć się lepiej. Dodatkowo, składniki zupy mają właściwości oczyszczające. Pomagają usuwać toksyny, niwelują stany zapalne i wzmacniają odporność organizmu. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem witamin A i C, dlatego warto jeść je w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienia i grypę.
Jak zrobić tę pomarańczową zupę? Potrzebne są: jeden duży słodki ziemniak, pół szklanki soczewicy, trzy marchewki, jeden korzeń pietruszki, jedna cebula, trzy ząbki czosnku, trzy szklanki bulionu warzywnego, dwie łyżki oleju kokosowego, przyprawy (sól, pieprz, chili, kmin rzymski, kurkuma, imbir).
Warzywa pokroić i w dużej misce wymieszać z olejem kokosowym oraz przyprawami. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie przełożyć do garnka, dodać soczewicę oraz bulion i zagotować. Po kilkunastu minutach soczewica się ugotuje, a zupę można zmiksować na krem lub podawać z kawałkami warzyw.
Zimowa zupa
Po długim i męczącym dniu nie ma nic lepszego niż miseczka gorącej zupy. Jeśli dbasz o sylwetkę i zdrowie, zrób danie pełne warzyw bogatych w antyoksydanty. Ten przepis zawiera składniki przeciwzapalne i wzmacniające odporność: sok z cytryny, świeży imbir, kurkumę, pieprz cayenne, cynamon. Prawdziwa bomba dobroczynnych składników!
Do przygotowania detoksykującej zupy potrzebne są: jedna cebula, dwa ząbki czosnku, trzy łodygi selera naciowego, trzy średnie marchewki, jeden mały brokuł, jedna szklanka pomidorów (lub puszka pomidorów), cztery szklanki wody (lub bulionu), dwie garści jarmużu, przyprawy: łyżeczka startego imbiru, kurkuma, cynamon, płatki chili, sól morska, pieprz czarny, sok z połowy cytryny.
Warzywa pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka z gorącą wodą. Dodać przyprawy, zamieszać i gotować przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawić do smaku.