Zimowe zupy oczyszczające organizm

Chłodne dni to najlepsza pora na rozgrzewające dania. Zimą warto częściej przygotowywać zupy, które dostarczają witamin, minerałów, błonnika, a przy tym mają niewiele kalorii. Jeśli czujesz się zmęczony, senny i brakuje ci energii, przygotuj zupy, które oczyszczają z toksyn. Wykorzystując produkty, które są bombami prozdrowotnych składników, szybko pozbędziesz się szkodliwych substancji i odzyskasz dobre samopoczucie. Oto przepisy na smaczne, zdrowe i łatwe zupy, idealne na zimowy detoks przed świętami.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie zupy / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 4Zielona zupa brokułowa

Jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców każdego dnia może przysporzyć problemów. O ile latem nietrudno dostarczyć sobie dawki zieleniny, zimą stanowi to nie lada wyzwanie. Jeśli czujesz, że jesz za mało warzyw, przygotuj tę zieloną zupę oczyszczającą organizm. Zaletą przepisu jest to, że możesz wykorzystać mrożone warzywa, które są łatwo dostępne i tanie.

Do przygotowania dania potrzebne są: dwie szklanki brokułów, dwie łodygi selera naciowego, jedna posiekana cebula, dwa ząbki czosnku, jedna szklanka ulubionych zielonych warzyw (np. szpinaku, jarmużu), jeden korzeń pietruszki, dwie marchewki, sok z połowy cytryny, dwie łyżki oleju kokosowego, nasiona chia do posypania.

Na oleju zrumienić cebulę i czosnek. Dodać marchewkę, pietruszkę i krótko podsmażyć. Następnie dołożyć brokuły i liście szpinaku (lub jarmużu). Całość zalać wodą lub bulionem warzywnym. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, a przed podaniem posypać nasionami chia oraz świeżymi ziołami.

/ 4Czerwona zupa buraczkowa

Obraz
© Zdjęcie zupy / Shutterstock

Intensywny kolor, apetyczny aromat i niezwykły smak to zalety tej zupy z buraków. To właśnie czerwone warzywa świetnie oczyszczają z toksyn i wspomagają pracę wątroby. Miseczkę z zupą warto posypać chrupiącymi dodatkami – nasionami chia, pestkami dyni, ziarnami słonecznika, nasionami konopi.
Składniki na zupę to: trzy średniej wielkości buraki, dwie marchewki, jedna cebula, dwa ząbki czosnku, jeden mały por, dwie łyżki oliwy z oliwek, dwie szklanki wywaru z warzyw.

Warzywa posiekać i podsmażyć na oliwie. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut (lub dłużej, aż buraki będą miękkie). Zupę zmiksować i podawać udekorowaną ulubionymi nasionami, pestkami lub orzechami.

/ 4Rozgrzewająca zupa z batatów

Obraz
© Zdjęcie zupy / Shutterstock

Bogactwo warzyw w tej zupie dostarczy ci porcji cennych witamin. Wystarczy miseczka, by od razu poczuć się lepiej. Dodatkowo, składniki zupy mają właściwości oczyszczające. Pomagają usuwać toksyny, niwelują stany zapalne i wzmacniają odporność organizmu. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem witamin A i C, dlatego warto jeść je w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienia i grypę.
Jak zrobić tę pomarańczową zupę? Potrzebne są: jeden duży słodki ziemniak, pół szklanki soczewicy, trzy marchewki, jeden korzeń pietruszki, jedna cebula, trzy ząbki czosnku, trzy szklanki bulionu warzywnego, dwie łyżki oleju kokosowego, przyprawy (sól, pieprz, chili, kmin rzymski, kurkuma, imbir).

Warzywa pokroić i w dużej misce wymieszać z olejem kokosowym oraz przyprawami. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie przełożyć do garnka, dodać soczewicę oraz bulion i zagotować. Po kilkunastu minutach soczewica się ugotuje, a zupę można zmiksować na krem lub podawać z kawałkami warzyw.

/ 4Zimowa zupa

Obraz
© Zdjęcie zupy / Shutterstock

Po długim i męczącym dniu nie ma nic lepszego niż miseczka gorącej zupy. Jeśli dbasz o sylwetkę i zdrowie, zrób danie pełne warzyw bogatych w antyoksydanty. Ten przepis zawiera składniki przeciwzapalne i wzmacniające odporność: sok z cytryny, świeży imbir, kurkumę, pieprz cayenne, cynamon. Prawdziwa bomba dobroczynnych składników!

Do przygotowania detoksykującej zupy potrzebne są: jedna cebula, dwa ząbki czosnku, trzy łodygi selera naciowego, trzy średnie marchewki, jeden mały brokuł, jedna szklanka pomidorów (lub puszka pomidorów), cztery szklanki wody (lub bulionu), dwie garści jarmużu, przyprawy: łyżeczka startego imbiru, kurkuma, cynamon, płatki chili, sól morska, pieprz czarny, sok z połowy cytryny.

Warzywa pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka z gorącą wodą. Dodać przyprawy, zamieszać i gotować przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawić do smaku.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka