Zupa z fasolki szparagowej - charakterystyka, kalorie i składniki odżywcze, przepis

Zupa z fasolki szparagowej to niezwykle pożywna i aromatyczna potrawa przyrządzana na bazie zdrowych, sezonowych warzyw. W jej składzie występują między innymi węglowodany przyswajalne, witaminy oraz składniki mineralne, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowanie. Przepis na zupę z fasolki szparagowej jest niezwykle prosty. Co jeszcze warto wiedzieć o tej potrawie?

Zupa z fasolki szparagowejZupa z fasolki szparagowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Czym jest zupa z fasolki szparagowej?

Zupa z fasolki szparagowej to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, której nie powinno zabraknąć w naszym domowym menu. Danie to charakteryzuje się nie tylko doskonałym smakiem i aromatem, ale również prostotą wykonania. Bazowym składnikiem potrawy może być zarówno żółta odmiana fasolki szparagowej, jak i odmiana zielona. Fasolka żółta jest delikatna i kremowa w smaku, fasolka zielona z kolei charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem.

Zupę można ugotować na wiele sposobów, zarówno ze świeżych warzyw, jak i tych mrożonych. Smak dania udoskonalają takie dodatki jak czosnek, pieprz czy mielona papryka wędzona.

Kalorie i składniki odżywcze

Zupa na bazie fasolki szparagowej jest nie tylko smaczna i pożywna, ale również bardzo zdrowa. Warzywa, z których przyrządza się tę potrawę, są pełne witamin oraz składników mineralnych.

Frytki z fasolki szparagowej

W składzie fasolki żółtej znajdziemy witaminę A, kwas foliowy, witaminy z grupy B, kwas pantotenowy, witaminę C, witaminę K. Odmiana ta stanowi również doskonałe źródło wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, fluoru, miedzi oraz manganu. Zielona fasolka szparagowa dostarcza naszemu organizmowi witaminę E, witaminę A, kwas foliowy, beta-karoten, kwas askorbinowy. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki zawartości przeciwutleniaczy – substancji zwalczających nadmiar wolnych rodników w naszym ciele. Obie odmiany zawierają w swoim składzie włókno pokarmowe, zwane błonnikiem. Substancja ta pobudza perystaltykę jelit, reguluje trawienie, przeciwdziała zaparciom.

W marchewce znajdziemy witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę E oraz witaminę K. Regularne spożywanie tego warzywa przeciwdziała anemii oraz próchnicy, reguluje pracę naszego żołądka, przyspiesza metabolizm, wpływa pozytywnie na stan wątroby.

W jednej porcji zupy fasolkowej występuje około 270-300 kalorii. Wartość kaloryczną można zredukować, poprzez wyeliminowanie śmietanki trzydziestoprocentowej.

Przepis na zupę z fasolki szparagowej

Do przyrządzenia pysznej i aromatycznej zupy z fasolki szparagowej potrzebne są takie składniki jak:

  • cebula (2 sztuki),
  • marchew (2 sztuki),
  • ziemniak (4 sztuki),
  • żółta fasolka szparagowa (100 gramów),
  • zielona fasolka szparagowa (400 gramów),
  • olej (2 łyżki),
  • bulion warzywny (1,5 litra),
  • czosnek (1 ząbek),
  • mielona papryka wędzona (pół łyżeczki),
  • sól (szczypta),
  • pieprz (szczypta,
  • śmietanka trzydziestoprocentowa (100 mililitrów).

Sposób przyrządzenia:

Marchewki, cebule oraz ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Żółtą oraz zieloną fasolkę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Wykonując tę czynność, pamiętamy o odkrojeniu końcówek w fasolce.

Rozgrzewamy olej w dużym garnku, a następnie podsmażamy cebulkę. Gdy warzywo się zeszkli, dodajemy do niego pokrojone ziemniaki oraz marchewki, a także poszatkowany czosnek. Smażymy przez kolejne kilka minut.

Po kilku minutach dodajemy do warzyw 1,5 litra bulionu warzywnego. Potrawę doprawiamy przyprawami: wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 35 minut.

Po upłynięciu określonego czasu doprawiamy potrawę śmietanką trzydziestoprocentową (niewielką ilość zupy łączymy ze śmietanką, a powstałą mieszankę wlewamy do garnka). Gotujemy jeszcze przez pięć minut.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka