Żurek - przepisy, kalorie i wartości odżywcze

Żurek to staropolska zupa przygotowana na zakwasie z mąki żytniej lub chleba. Można ją jeść zarówno na co dzień, jak i od święta, zarówno w sytej wersji mięsnej, jak i lekkiej wegetariańskiej, nazywanej też postną. Zupę można przygotować od podstaw, robiąc samodzielnie zakwas, ale i wykorzystać gotową zaprawę z butelki. Jakie wartości odżywcze ma żurek? Ile dostarcza kalorii?

Żurek to specjalność kuchni polskiej.Żurek to specjalność kuchni polskiej.
Źródło zdjęć: © adobestock

Co to jest żurek?

Żurek (żur, żur staropolski) to zupa będąca specjalnością regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej. Przyrządza się ją na bazie wywaru jarzynowego, ale i na mięsie, wędzonce czy surowej białej kiełbasie.

Choć przepisy regionalne nieco się od siebie różnią, zawsze bazą zupy jest zakwas, zwykle z mąki żytniej. Dzięki niemu żur ma charakterystyczny kwaśny smak i aromat. Nazwa "żur" pochodzi od niemieckiego słowa „sauer”, co oznacza kwaśny, ukiszony, zakwaszony.

Zupę podaje się na różne sposoby, także w chlebie, w głębokich talerzach lub w kokilkach do zupy. Serwuje się ją zwykle z jajkami, kiełbasą wędzoną lub parzoną, podrobami, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami czy ogonem wieprzowym. Żur wielkanocny podaje się najczęściej w chlebie, z ziemniakami i białą kiełbasą.

Przepis na żurek tradycyjny

Jak zrobić tradycyjny, domowy żurek? Potrzebne są takie składniki jak:

  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, seler,
  • 0,5 kg białej kiełbasy surowej lub 0,5 kg wędzonych żeberek (wg uznania i preferencji),
  • przyprawy: 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, 3 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, szczypta cukru, świeżo mielony pieprz,
  • 500 ml zakwasu w butelce,
  • 100 ml śmietany.

Obierz i pokrój włoszczyznę (marchewkę w talarki), włóż ją do garnka i zalej 2 l wody. Dodaj białą kiełbasę surową lub żeberka, a także liście laurowe, ząbki czosnku i ziele angielskie. Gotuj pół godziny.

Następnie dodaj zakwas na żurek, majeranek, pieprz i sól do smaku. Wyjmij włoszczyznę oprócz marchewki, a ugotowaną kiełbasę białą pokrój w plasterki. Wrzuć do zupy, zabiel ją śmietaną. Żurek możesz podawać także z jajkiem.

Jak zrobić żurek wegetariański?

Żurek można przygotować także w wersji postnej, czyli bez mięsa. Aby przygotować żur wegetariański, potrzebne są takie składniki jak:

  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, seler,
  • przyprawy: 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu3 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, suszony grzybek, szczypta cukru, świeżo mielony pieprz,
  • 500 ml zakwasu w butelce,
  • łyżeczka chrzanu,
  • 100 ml śmietany.

Obierz warzywa, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, wlej 2 litry wody i zagotuj. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, 2 ząbki czosnku i suszony grzybek. Gotuj wywar przez 45 minut na małym ogniu, pod przykryciem.

Przecedź wywar, zachowaj marchew, pokrój ją w talarki. Do zupy dodaj świeżo mielony pieprz, majeranek, ząbek czosnku i szczyptę cukru, a także zakwas. Zupę zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj kilka minut. Dodaj pokrojoną w talarki marchewkę z wywaru, dopraw chrzanem i zapraw śmietaną.

Jak zrobić zakwas na żurek?

Żur można zrobić zarówno z zakwasu kupionego w sklepie, jak i zrobionego samodzielnie. Jak przygotować domowy zakwas do żuru? Potrzebny jest do niego kamionkowy garnek lub szklany słój.

Do przygotowanego naczynia wsyp 5 łyżek mąki żytniej, dolej 500 ml wody, wrzuć 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego. Wymieszaj składniki, przykryj słoik gazą lub lnianą ściereczką i postaw w zacisznym miejscu na kilka dni.

Fermentację można przyspieszyć, dodając łyżkę zakwasu na chleb lub łyżkę soku z kiszonych ogórków. Bardzo ważne jest, by zakwas na żurek codziennie mieszać. Gdy zacznie pachnieć i smakować kwaśno, przelej go do butelki i trzymaj w lodówce.

Kalorie i wartości odżywcze żuru

Ile kalorii ma zupa? Żur postny jest lekką zupą. Żurek z kiełbasą czy jajkiem na twardo jest pełnowartościowym, ale i kalorycznym daniem obiadowym. Porcja czystego żurku ma około 50 kcal, a z kiełbasą i jajkiem - 350 kcal.

Oznacza to, co nie jest zaskakujące, że żur postny jest mniej kaloryczny niż żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą, gotowany na wywarze jarzynowo-mięsnym, zaprawiany tłustą śmietaną. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza będąc na diecie.

Żur jest zasobny w węglowodany (za sprawą mąki żytniej razowej, z której robi się zakwas), wartościowe białko i składniki mineralne, takie jak potas, wapń, cynk, miedź i mangan, a także witaminę E, witaminę B1, witaminę B2 i witaminę PP. Jego wartość odżywczą podnosi obecność dodatków.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka