Trwa ładowanie...

Zwróć uwagę na dłonie. Ważny sygnał, że jesz za dużo soli

Avatar placeholder
19.11.2023 18:23
Zwróć uwagę na dłonie. Ważny sygnał, ze jesz za dużo soli
Zwróć uwagę na dłonie. Ważny sygnał, ze jesz za dużo soli (Getty Images)

Sól w naszych posiłkach nie zawsze pochodzi z domowej solniczki. Przeciwnie, według organizacji Blood Pressure UK około trzech czwartych soli spożywanej przez ludzi stanowi sól "niewidzialna", ukryta w produktach, które niekoniecznie muszą być słone. Jak więc stwierdzić, że konsumujemy za dużo soli? Czasem wystarczy przyjrzeć się swoim dłoniom.

spis treści

1. Z czym wiąże się nadmierne spożycie soli?

Nadmierne spożycie soli wiąże się m.in. z nadciśnieniem tętniczym, niewydolnością serca, kamicą nerkową, udarem mózgu, przerostem lewej komory serca, osteoporozą i nowotworem żołądka.

Dorośli powinni spożywać nie więcej niż 6 g soli dziennie (jedną płaską łyżeczkę). W praktyce spożywamy jej jednak dużo więcej.

2. Objawy nadmiaru soli widać na dłoniach

Sól powoduje, że organizm zatrzymuje wodę, która może przedostać się do tkanek i spowodować obrzęk palców dłoni.

Zobacz film: "Ile cukru kryje się w serkach homogenizowanych?"

- Nie jest to natychmiastowa reakcja po jedzeniu, ale jeśli w ciągu następnych 24 godzin po zjedzeniu słonych potraw zauważysz obrzęk palców, może to mieć ze sobą związek. Jeśli problem się powtarza, najlepiej zasięgnąć porady lekarza, ponieważ może to być oznaką poważniejszego problemu zdrowotnego - tłumaczy w rozmowie z MailOnline Pippa Hill - dietetyczka i założycielka The Weight Loss Guru.

Obrzęk również dotknąć kostek lub stóp. Może stać się bardziej widoczny w tych obszarach podczas zbyt długiego siedzenia lub w trakcie długich podróży.

3. Jak ograniczyć sól?

Na szczęście odpowiednie zrozumienie etykiet żywności może pomóc w wyborze produktów, które nie są wypełnione solą. Zaleca się sprawdzanie informacji o wartości odżywczej na etykietach żywności, aby sprawdzić, czy zawiera ona niską, średnią lub wysoką zawartość soli.

Następnie warto porównać swoje ulubione produkty z produktami innych firm, aby znaleźć najzdrowszą opcję. Może okazać się, że wystarczy zamienić dotychczasowo spożywany serek na smakowo identyczny, ale z niższą zawartością soli, by zminimalizować jej spożycie.

Przestrzeganie tych wskazówek pomoże zrozumieć zawartość soli w żywności:

Niska zawartość soli – 0,3 g soli lub mniej na 100 g, Średnia zawartość soli – 0,3-1,5 g soli na 100 g (przeważnie nadają się do spożycia), Wysoka zawartość soli – 1,5 g soli lub więcej na 100 g (staraj się jej unikać lub spożywaj ją tylko okazjonalnie).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze