Żyjemy dłużej, bo lepiej jemy
Żyjemy dłużej. Według ekspertów przyczynia się do tego lepsza dieta, a konkretnie zdrowe tłuszcze. W ciągu ostatnich 60 lat spożycie tłuszczów wzrosło trzykrotnie - to dane Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ).
Od 1950 do 2012 roku przeciętna długość życia w Polsce u mężczyzn wzrosła z 56,1 lat do 72,7 lat, a u kobiet z 61,7 do 81 lat. Powodów jest kilka. Eksperci z IŻŻ uważają, że wpływ na to ma dużo większe spożycie tłuszczów - i to tych zdrowych.
Kilkadziesiąt lat temu statystyczny Polak zjadał w ciągu roku 11,2 kg tłuszczu na osobę, obecnie to 32,3 kg. Zamieniliśmy tłuszcze zwierzęce na wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Pokochaliśmy ryby i oliwę z oliwek.
Nadmiar tłuszczów zwierzęcych w diecie powoduje choroby układu krążenia, miażdżycę, zawały, udary. Ma wpływ na otyłość i zachorowania na nowotwory. Unikać powinniśmy niezdrowych tłuszczów trans, które występują w chipsach, chrupkach, słonych przekąskach i we frytkach. Niebezpieczny dla zdrowia jest olej przetworzony wielokrotnie, mocno grillowane mięso.
Zdrowe tłuszcze nienasycone wzmacniają odporność i utrzymują cholesterol w normie.
- Znajdują się w rybach morskich, avokado, śledziach, oliwie, orzechach i oleju rzepakowym. Powinny stanowić od 15 do 30 proc. dziennej dawki kalorii - wyjaśnia portalowi abcZdrowie.pl Anna Kuczkin, dietetyczka.
Tłuszcz pokarmowy jest źródłem energii i substancją niezbędną do wchłaniania witamin A, D, E, K. Warto o tym pamiętać, komponując codzienne posiłki. Dzięki temu będziemy zdrowsi i będziemy żyć dłużej.
Zobacz także: Jak oszukać kubki smakowe, by polubiły zdrowe jedzenie? O zdrowe jedzenie warto walczyć! * Trenuj mózg do jedzenia zdrowych rzeczy