Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Żywność wzbogacona

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 05.09.2013 14:24
Żywność wzbogacona
Żywność wzbogacona

Każdy z nas chce zdrowo się odżywiać, mieć w swojej kuchni tylko zdrowe produkty. Jednak w dzisiejszych czasach jest to bardzo trudne, ponieważ ciężko jest znaleźć żywność, która nie byłaby wzbogacona różnymi syntetycznymi dodatkami. Obecnie wiele wyrobów spożywczych zawiera w swoim składzie środki chemiczne – konserwanty, barwniki, substancje zapachowe, spulchniacze czy ulepszacze, które, niestety, nie są neutralne dla organizmu człowieka.

spis treści

1. Przyczyny wzbogacania żywności

Kiedyś spożywanie posiłków stanowiło rytuał. Dziś wieczny brak czasu, praca, zmęczenie i stres powodują, że jadamy nieregularnie i byle co. Do tego dochodzi jeszcze kawa – spożywana w dużych ilościach, herbata i alkohol, które pozbawiają nas witamin i składników mineralnych. Również jakość żywności, która zajduje się na półkach sklepowych, nie jest zadowalająca. Najczęściej jest wzbogacana technologicznie, przechowywana i transportowana w złych warunkach, przez co traci wiele cennych składników odżywczych – witamin i minerałów, a niestety bardziej jest bogata w konserwanty.

Wszystkie negatywne aspekty związane z żywnością i codzienną dietą doprowadziły do powstania żywności wzbogaconej. Żywność wzbogacona to taka żywność, do której dodano związki chemiczne, stanowiące źródło witamin i składników mineralnych. Żywność taka nie może stanowić zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Żywność wzbogacona ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jedni twierdzą, że taka żywność jest jedyną szansą na zapewnienie nam odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. Przeciwnicy natomiast twierdzą, że nie da się zastąpić diety naturalnie bogatej w te składniki żywnością wzbogaconą. A jak jest naprawdę?

2. Rodzaje wzbogaconej żywności

Obecnie normy dotyczące żywności wzbogaconej są mniej restrykcyjne niż kiedyś. Dotyczą tylko niektórych składników, a za treść umieszczoną na opakowaniu odpowiada producent. Można mówić o kilku sposobach wzbogacania żywności.

  1. Wzbogaca się żywność poprzez dodawanie składników utraconych podczas produkcji. Na przykład soki wzbogaca się witaminami i beta-karotenem, białą mąkę – kwasem foliowym i witaminami z grupy B, mleko – witaminami A i D.
  2. Stosuje się substancje odżywcze niewystępujące naturalnie, np. tłuszcze roślinne wzbogacane są witaminami A i D, a jajka – kwasem omega-3.
  3. Zwiększa się ilość substancji odżywczych występujących naturalnie w danym produkcie.

Do wzbogacanych produktów należą:

  • soki,
  • nektary,
  • napoje owocowe i warzywne,
  • makarony,
  • chleb,
  • płatki śniadaniowe,
  • musli,
  • mleko.

Najczęściej wzbogaca się je takimi substancjami, jak:

  • błonnik pokarmowy – ma za zadanie usprawnić pracę jelit, przeciwdziałać zaparciom. Chroni również przed rozwojem nowotworów jelita grubego oraz obniża poziom cholesterolu we krwi;
  • witaminy A, C, D, E, z grupy B, beta-karoten – wpływają na zdolności intelektualne, koncentrację, zwalczają wolne rodniki, chronią przed licznymi chorobami, wzmacniają odporność organizmu;
  • składniki mineralne – wapń, magnez, żelazo, selen, jod, mangan, potas – są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, chronią przed anemią, chorobami układu krążenia, osteoporozą;
  • lecytyna – wpływa na pracę mózgu, zapobiega rozwojowi miażdżycy;
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego, przeciwdziałają schorzeniom układu krążenia;
  • aminokwasy – usprawniają metabolizm, ułatwiają przyswajanie składników mineralnych, odpowiedzialne są za prawidłową budowę i regenerację tkanek;
  • kofeina – jest odpowiedzialna za pracę mózgu, pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego.

Żywność wzbogacona ma swoje zalety i wady. Można ją spożywać, ale nie przesadzajmy z jej ilością. Lepiej jednak byłoby, abyśmy urozmaicili swoją dietę w naturalne składniki, które są z pewnością bardziej wartościowe od żywności wzbogaconej.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze