Żywność wzbogacona
Każdy z nas chce zdrowo się odżywiać, mieć w swojej kuchni tylko zdrowe produkty. Jednak w dzisiejszych czasach jest to bardzo trudne, ponieważ ciężko jest znaleźć żywność, która nie byłaby wzbogacona różnymi syntetycznymi dodatkami. Obecnie wiele wyrobów spożywczych zawiera w swoim składzie środki chemiczne – konserwanty, barwniki, substancje zapachowe, spulchniacze czy ulepszacze, które, niestety, nie są neutralne dla organizmu człowieka.
1. Przyczyny wzbogacania żywności
Kiedyś spożywanie posiłków stanowiło rytuał. Dziś wieczny brak czasu, praca, zmęczenie i stres powodują, że jadamy nieregularnie i byle co. Do tego dochodzi jeszcze kawa – spożywana w dużych ilościach, herbata i alkohol, które pozbawiają nas witamin i składników mineralnych. Również jakość żywności, która zajduje się na półkach sklepowych, nie jest zadowalająca. Najczęściej jest wzbogacana technologicznie, przechowywana i transportowana w złych warunkach, przez co traci wiele cennych składników odżywczych – witamin i minerałów, a niestety bardziej jest bogata w konserwanty.
Wszystkie negatywne aspekty związane z żywnością i codzienną dietą doprowadziły do powstania żywności wzbogaconej. Żywność wzbogacona to taka żywność, do której dodano związki chemiczne, stanowiące źródło witamin i składników mineralnych. Żywność taka nie może stanowić zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka.
Żywność wzbogacona ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jedni twierdzą, że taka żywność jest jedyną szansą na zapewnienie nam odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. Przeciwnicy natomiast twierdzą, że nie da się zastąpić diety naturalnie bogatej w te składniki żywnością wzbogaconą. A jak jest naprawdę?
2. Rodzaje wzbogaconej żywności
Obecnie normy dotyczące żywności wzbogaconej są mniej restrykcyjne niż kiedyś. Dotyczą tylko niektórych składników, a za treść umieszczoną na opakowaniu odpowiada producent. Można mówić o kilku sposobach wzbogacania żywności.
- Wzbogaca się żywność poprzez dodawanie składników utraconych podczas produkcji. Na przykład soki wzbogaca się witaminami i beta-karotenem, białą mąkę – kwasem foliowym i witaminami z grupy B, mleko – witaminami A i D.
- Stosuje się substancje odżywcze niewystępujące naturalnie, np. tłuszcze roślinne wzbogacane są witaminami A i D, a jajka – kwasem omega-3.
- Zwiększa się ilość substancji odżywczych występujących naturalnie w danym produkcie.
Do wzbogacanych produktów należą:
- soki,
- nektary,
- napoje owocowe i warzywne,
- makarony,
- chleb,
- płatki śniadaniowe,
- musli,
- mleko.
Najczęściej wzbogaca się je takimi substancjami, jak:
- błonnik pokarmowy – ma za zadanie usprawnić pracę jelit, przeciwdziałać zaparciom. Chroni również przed rozwojem nowotworów jelita grubego oraz obniża poziom cholesterolu we krwi;
- witaminy A, C, D, E, z grupy B, beta-karoten – wpływają na zdolności intelektualne, koncentrację, zwalczają wolne rodniki, chronią przed licznymi chorobami, wzmacniają odporność organizmu;
- składniki mineralne – wapń, magnez, żelazo, selen, jod, mangan, potas – są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, chronią przed anemią, chorobami układu krążenia, osteoporozą;
- lecytyna – wpływa na pracę mózgu, zapobiega rozwojowi miażdżycy;
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe – wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego, przeciwdziałają schorzeniom układu krążenia;
- aminokwasy – usprawniają metabolizm, ułatwiają przyswajanie składników mineralnych, odpowiedzialne są za prawidłową budowę i regenerację tkanek;
- kofeina – jest odpowiedzialna za pracę mózgu, pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego.
Żywność wzbogacona ma swoje zalety i wady. Można ją spożywać, ale nie przesadzajmy z jej ilością. Lepiej jednak byłoby, abyśmy urozmaicili swoją dietę w naturalne składniki, które są z pewnością bardziej wartościowe od żywności wzbogaconej.