Trwa ładowanie...

Najzdrowsze grzyby, jedz jak najczęściej. Tak mogą działać na nowotwory

Avatar placeholder
18.10.2023 14:44
5 powodów, dla których warto jeść grzyby
5 powodów, dla których warto jeść grzyby (Getty Images)

Grzyby doceniamy przede wszystkim ze względu na ich walory smakowe. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, że są czymś więcej niż wybornym dodatkiem do potraw. Grzyby to także naturalne remedium na rozmaite dolegliwości i skarbnica wielu cennych substancji. Dlaczego warto włączyć je do menu?

spis treści

1. Niezwykłe właściwości grzybów

Powszechne przekonanie o tym, że grzyby są ciężkostrawne i pozbawione wartości odżywczych sprawia, że sięgają po nie głównie smakosze. To błąd. Nawet jeśli ich smak i aromat nie jest naszym ulubionym warto, choć od czasu do czasu, wzbogacić danie kurkami, borowikami, czy egzotycznymi grzybami shiitake.

Prozdrowotne właściwości grzybów doceniali już starożytni Grecy. Uznawali je za pokarm bogów. Podobne podejście zauważyć można w tradycyjnej medycynie chińskiej, w której grzyby wykorzystuje się jako środek o właściwościach leczniczych.

Zobacz film: "Grzyby w diecie a depresja. Nowe wyniki badań naukowców"

Jeśli więc szukamy naturalnych sposobów, by ustrzec się przed chorobami i wzmocnić zdrowie, warto włączyć grzyby do menu. Przynajmniej z tych 5 powodów.

1.1. Grzyby są źródłem cennych wartości odżywczych

Grzyby to naturalne źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6). Znajdziemy w nich również witaminy E, K, D, C, H oraz beta-karoten oraz imponującą ilość minerałów, m.in. żelazo, potas, wapń, miedź, cynk, jod, mangan, molibden, fosfor, selen, sód. Zawierają także sporo błonnika, w tym beta-glukan, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Mniej znane, lecz równie cenne substancje w grzybach to m.in. zwiększający odporność organizmu – lentinan, czy obniżająca stężenie cholesterolu – eritadenina.

Zestaw witamin, minerałów, polifenoli, chitosanu, beta-glukanu i pełnowartościowego białka sprawia, że grzyby wykazują szereg właściwości prozdrowotnych – działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz obniżają poziom glukozy we krwi.

1.2. Wybrane gatunki grzybów wykazują działanie przeciwnowotworowe

Jak dowodzą badania, ekstrakty z grzybów takich, jak borowik szlachetny, boczniak ostrygowaty, czy twardziak japoński, mogą wspomagać leczenie nawet opornych infekcji wirusowych i bakteryjnych. Wykazują też właściwości przeciwnowotworowe, głównie w zakresie wspomagania leczenia mięsaka i białaczki.

Okazuje się, że zawarta w grzybach tioprolina może blokować tworzenie się w organizmie rakotwórczych nitrogenów. Z kolei obecne w grzybach beta-glukany działają cytotoksycznie na komórki nowotworowe, aktywują system odpornościowy oraz hamują rozwój nowych komórek rakowych.

1.3. Grzyby pomagają obniżyć poziom cholesterolu

Obecna w grzybach shiitake eritadenina pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. Podobnie działa związek LEM, który dodatkowo dba o prawidłowe ciśnienie krwi oraz dobrą kondycję wątroby.

Sprzymierzeńcem w obniżaniu poziomu cholesterolu są również boczniaki. Zawarta w nich ergotioneina dodatkowo chroni komórki przed uszkodzeniami.

1.4. Boczniaki wydłużają życie

Wspomniane już boczniaki z roku na rok zyskują na popularności. Są proste w przygotowaniu, mają interesujący smak i wspierają zdrowie. Ten gatunek grzybów w tradycyjnej medycynie chińskiej uznawany jest za środek przedłużający życie.

Boczniak ostrygowaty to bogactwo witamin i minerałów. Spożywanie boczniaków wspomaga leczenie nadwyrężonych mięśni, ścięgien i stawów. Grzyby zaleca się także spożywać w przypadku wysokiego ciśnienia w gałkach ocznych, arteriosklerozy oraz cukrzycy (pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi).

Z kolei zawarta w grzybach ergotioneina, spowalnia procesy starzenia się, przez co pomaga zachować młodość na dłużej.

1.5. Grzyby wspomagają wątrobę i działają przeciwpasożytniczo

Na pasożyty świetnie sprawdzają się powszechnie znane i lubiane kurki, które obfitują w hitinmannozę i kwas trametonolinowy. Trzeba jednak pamiętać, że grzyby powinny być suszone w temperaturze poniżej 50 stopni. Obróbka cieplna w wyższej temperaturze sprawia, że tracą swoje właściwości przeciwpasożytnicze.

Po kurki powinny sięgać również osoby, które troszczą się o swoją wątrobę. Zawarty w nich kwas trametonolinowy wspomaga jej pracę, wspiera też leczenie wirusowych zapaleń wątroby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zródło: prostazdrowadieta.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze