- mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
5 produktów niezbędnych dla prawidłowej pracy wątroby
Tylko połowa z nas zdaje sobie sprawę z odtruwającej roli wątroby. Jedynie 25 proc. Polaków wie, że apatia, zmęczenie i nudności mogą wynikać z jej nieprawidłowej pracy. Co drugi mieszkaniec naszego kraju myśli, że narząd ten odpowiada również za wzdęcia i ból brzucha.
Wątroba nie boli, ponieważ nie jest unerwiona. Nie znaczy to jednak, że możemy o niej zapominać.
Co każdy z nas powinien o niej wiedzieć? I po jakie produkty powinniśmy sięgać?
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Sprawdź również: 6 objawów, które wskazują na choroby wątroby
Słaba wiedza Polaków
Większość Polaków wie, że jedną z głównych przyczyn występowania dolegliwości ze strony wątroby jest nadmierne spożywanie alkoholu. Co drugi badany mówi także o nadwadze i otyłości, a co trzeci o uzależnieniu od stosowania leków.
Tylko niewielki odsetek osób ankietowanych zdaje sobie jednak sprawę z faktu, że wątrobie zagraża brak higieny rąk czy nieodpowiednio wykonywane zabiegi kosmetyczne i stomatologiczne. Nie wiemy też, że niebezpieczeństwem dla tego organu są ryzykowne kontakty seksualne.
Eksperci alarmują, że nasza wiedza nie jest kompletna. Polacy nie doceniają funkcji tego organu.
Warto pamiętać, że wątroba uczestniczy w wielu procesach metabolicznych. To dzięki niej dochodzi do przemiany węglowodanów, tłuszczów, białek czy hormonów. Narząd rozkłada też toksyny oraz rozprowadza po całym organizmie ważne związki i substancje odżywcze.
Jak o niego dbać? Przede wszystkim należy wprowadzić zmiany w swojej diecie. Wiele łatwo dostępnych produktów wspomoże jego pracę.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Sprawdź również: 10 produktów, które uratują twoją wątrobę
Buraki
Wątrobę uszczęśliwimy spożywając buraki. W ich składzie znajdziemy betalainy – substancje wykazujące silne działanie przeciwutleniające. Czerwone warzywa to też bogactwo rozpuszczalnego błonnika pokarmowego.
Ten z kolei pozytywnie wpływa na usuwanie tłuszczu z przewodu pokarmowego. Dzięki niemu opóźnione zostaje również wchłanianie triglicerydów.
Buraki to źródło witamin A, B1, C oraz wielu składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza czy manganu. Zawarte w nich pektyny obniżają natomiast stężenie cholesterolu.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Sprawdź również: Zdrowe produkty, które spożywasz w niewłaściwy sposób
Kurkuma
Kolejnym produktem pozytywnie wpływającym na pracę wątroby jest kurkuma. Przyprawa chroni narząd przed toksycznymi substancjami: alkoholem, środkami ochrony roślin czy często stosowanym paracetamolem.
Wzmaga też wydzielanie produkcji żółci oraz wspiera jej transport do dwunastnicy. Kurkumę możemy spożywać jako dodatek do obiadów bądź w formie naparu.
Przyprawa przyspiesza trawienie oraz likwiduje wzdęcia, zaparcia i bóle brzucha. Wykazuje też działanie bakteriobójcze.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Awokado
W diecie dobrej dla wątroby nie może zabraknąć awokado. To źródło L-asparaginianu, czyli aminokwasu biorącego udział w cyklach metabolicznych tego narządu. Owoc ten to również bogactwo lekkostrawnych tłuszczów, które pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu.
Awokado zawiera glutation – substancję, która wspiera pracę wątroby. Dostarcza nam też wielu witamin i składników mineralnych.
Na następnej stronie objerzysz WIDEO
Sprawdź również: Czy wiesz, która część awokado jest najcenniejsza?
Amarantus
Eksperci polecają również spożywanie amarantusu, nazywanego zbożem XXI wieku. W jego składzie znajduje się wiele antyoksydantów, które chronią przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
Amarantus to źródło fenoli, tokoferoli i innych substancji bioaktywnych pozytywnie wpływających na pracę wątroby. Chroni jej komórki przed toksycznym działaniem alkoholu i stosowanych leków.
Dodawajmy go do jogurtów, sałatek czy zup.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Sprawdź również: Poznaj 9 mitów na temat alkoholu
Jarmuż
Wątroba odżyje dzięki regularnemu spożywaniu zielonych warzyw, m.in. jarmużu. Jest on źródłem witamin A, C, K oraz wapnia. Składniki te zwalczają wolne rodniki. Jarmuż to również bogactwo sulforafanu i indoli – aktywnych substancji chroniących przed rakiem.
Liście są lekkostrawne. Warto je spożywać wraz ze zdrowymi kaszami czy chudym, gotowanym na parze, mięsem.
Sprawdź również: Co jest zdrowsze – szpinak czy jarmuż?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Źródła
- http://szczesliwawatroba.pl/