5 produktów żywnościowych, które rujnują zdrowie. Osłabiają układ immunologiczny
Większość z tych produktów przynajmniej raz w tygodniu pojawia się w menu niemal każdego z nas. Tymczasem okazuje się, że ich ograniczenie może być inwestycją w zdrowe życie, zwłaszcza teraz, gdy sezon infekcyjny jest w pełni.
1. Zwęglone mięso
Przypieczona skórka z kurczaka czy karkówka z grilla to coś, co większość z nas lubi, przy czym mało kto spodziewa się, by te potrawy miały negatywny wpływ na zdrowie.
Tymczasem zwęglone mięso zawiera związki zwane AGE’s (końcowe produkty glikacji, ang. Advanced glycationend-products). Występują m.in. w dymie papierosowym, ale także ich powstanie inicjuje obróbka termiczna – szczególnie smażenie, pieczenie czy grillowanie.
Jaki związki te mają wpływ na zdrowie? Zwiększają stres oksydacyjny, są szczególnie niebezpieczne dla pacjentów z cukrzycą, u których mogą znacząco wpłynąć na rozwój chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo mogą indukować pojawienie się stanów zapalnych i odgrywają rolę w nasileniu choroby zwyrodnieniowej stawów.
Jedzenie zwęglonego i przetworzonego mięsa wpływa też na upośledzenie funkcji układu odpornościowego.
2. Omega-6
Kwasy omega-3 i omega-6 są niezbędne do funkcjonowania organizmu ludzkiego. Ale konieczne jest zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy dwoma rodzajami kwasów tłuszczowych.
Niestety w naszej diecie mamy do czynienia z przewagą kwasów omega-6 na niekorzyść trudniej dostępnych omega-3.
Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 występują zwłaszcza w produktach roślinnych. Między innymi w oleju sojowym, słonecznikowym, kokosowym, a nawet w oliwie z oliwek, awokado czy w pestkach dyni.
Mają dobry wpływ na zdrowie, ale pod warunkiem zachowania umiaru – nadmierna ilość kwasów omega-6 w diecie może przekładać się na wystąpienie zmian miażdżycowych, zakrzepów, ale także na słabsze funkcjonowanie układu odpornościowego.
3. Fast food
Badania z Uniwersytetu w Bonn pokazują, że fast food ma negatywny wpływ na zdrowie – zwłaszcza na funkcjonowanie układu immunologicznego. Na jedzeniowe grzeszki organizm reaguje tak, jakby musiał podjąć walkę z patogenem.
Nawet jeżeli zrezygnujemy ze spożywania niezdrowej, przetworzonej żywności, organizm potrzebuje sporo czasu, by wrócić do "formy".
To nie pierwsza obserwacja badaczy dotycząca żywności będącej połączeniem smażonych potraw, białej mąki i cukrów. Również badania na myszach pokazały, że tzw. zachodnia dieta sieje spustoszenie nie tylko w układzie pokarmowym, ale także – w układzie odpornościowym.
4. Napoje gazowane
Picie napojów gazowanych, słodzonych syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy – jak wykazały badania – podnosi markery stanu zapalnego. Szczególnie gdy napoje są stałym elementem wysokokalorycznej diety obfitującej w przetworzone produkty.
Badanie pokazało podniesiony poziom CRP (wskaźnik stanu zapalnego) u osób regularnie spożywających napoje gazowane – choć nie tylko. Podobne wnioski dotyczą produktów zawierających dodany cukier – mowa o słodyczach, ale też o produktach, w których cukier jest ukryty (jak np. keczup).
5. Alkohol
W jaki sposób alkohol wpływa na układ odpornościowy? Organizm traktuje go niczym toksynę, której trzeba się pozbyć. By przetworzyć i usunąć alkohol, organizm musi sięgnąć do zasobów i podjąć spory wysiłek. Dla układu immunologicznego jest to nadmiernie obciążające.
Dodatkowo alkohol w istotny sposób wpływa na funkcjonowanie i mikrobiom jelit. Naukowcy alarmują, że to właśnie w nich kryje się klucz do odporności człowieka. Co poza tym?
Alkohol wpływa także na jakość snu. Tymczasem niezakłócony sen jest niezbędny do tego, by organizm mógł podjąć walkę z infekcjami i stanami zapalnymi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl