Trwa ładowanie...

5 produktów żywnościowych, które rujnują zdrowie. Osłabiają układ immunologiczny

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 07.12.2021 14:44
5 produktów żywnościowych, które rujnują zdrowie. Osłabiają układ immunologiczny
5 produktów żywnościowych, które rujnują zdrowie. Osłabiają układ immunologiczny (Pixabay)

Większość z tych produktów przynajmniej raz w tygodniu pojawia się w menu niemal każdego z nas. Tymczasem okazuje się, że ich ograniczenie może być inwestycją w zdrowe życie, zwłaszcza teraz, gdy sezon infekcyjny jest w pełni.

spis treści

1. Zwęglone mięso

Przypieczona skórka z kurczaka czy karkówka z grilla to coś, co większość z nas lubi, przy czym mało kto spodziewa się, by te potrawy miały negatywny wpływ na zdrowie.

Nadmiernie przypieczone mięso to źródło szkodliwych związków zwanych AGE's
Nadmiernie przypieczone mięso to źródło szkodliwych związków zwanych AGE's (Pixabay)
Zobacz film: "Niebezpieczne tłuszcze trans"

Tymczasem zwęglone mięso zawiera związki zwane AGE’s (końcowe produkty glikacji, ang. Advanced glycationend-products). Występują m.in. w dymie papierosowym, ale także ich powstanie inicjuje obróbka termiczna – szczególnie smażenie, pieczenie czy grillowanie.

Jaki związki te mają wpływ na zdrowie? Zwiększają stres oksydacyjny, są szczególnie niebezpieczne dla pacjentów z cukrzycą, u których mogą znacząco wpłynąć na rozwój chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo mogą indukować pojawienie się stanów zapalnych i odgrywają rolę w nasileniu choroby zwyrodnieniowej stawów.

Jedzenie zwęglonego i przetworzonego mięsa wpływa też na upośledzenie funkcji układu odpornościowego.

2. Omega-6

W naszej diecie jest zbyt mało kwasów tłuszczowych omega-3
W naszej diecie jest zbyt mało kwasów tłuszczowych omega-3 (Pixabay)

Kwasy omega-3 i omega-6 są niezbędne do funkcjonowania organizmu ludzkiego. Ale konieczne jest zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy dwoma rodzajami kwasów tłuszczowych.

Niestety w naszej diecie mamy do czynienia z przewagą kwasów omega-6 na niekorzyść trudniej dostępnych omega-3.

Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 występują zwłaszcza w produktach roślinnych. Między innymi w oleju sojowym, słonecznikowym, kokosowym, a nawet w oliwie z oliwek, awokado czy w pestkach dyni.

Mają dobry wpływ na zdrowie, ale pod warunkiem zachowania umiaru – nadmierna ilość kwasów omega-6 w diecie może przekładać się na wystąpienie zmian miażdżycowych, zakrzepów, ale także na słabsze funkcjonowanie układu odpornościowego.

3. Fast food

Badania z Uniwersytetu w Bonn pokazują, że fast food ma negatywny wpływ na zdrowie – zwłaszcza na funkcjonowanie układu immunologicznego. Na jedzeniowe grzeszki organizm reaguje tak, jakby musiał podjąć walkę z patogenem.

Nawet jeżeli zrezygnujemy ze spożywania niezdrowej, przetworzonej żywności, organizm potrzebuje sporo czasu, by wrócić do "formy".

To nie pierwsza obserwacja badaczy dotycząca żywności będącej połączeniem smażonych potraw, białej mąki i cukrów. Również badania na myszach pokazały, że tzw. zachodnia dieta sieje spustoszenie nie tylko w układzie pokarmowym, ale także – w układzie odpornościowym.

4. Napoje gazowane

Picie napojów gazowanych, słodzonych syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy – jak wykazały badania – podnosi markery stanu zapalnego. Szczególnie gdy napoje są stałym elementem wysokokalorycznej diety obfitującej w przetworzone produkty.

Badanie pokazało podniesiony poziom CRP (wskaźnik stanu zapalnego) u osób regularnie spożywających napoje gazowane – choć nie tylko. Podobne wnioski dotyczą produktów zawierających dodany cukier – mowa o słodyczach, ale też o produktach, w których cukier jest ukryty (jak np. keczup).

5. Alkohol

W jaki sposób alkohol wpływa na układ odpornościowy? Organizm traktuje go niczym toksynę, której trzeba się pozbyć. By przetworzyć i usunąć alkohol, organizm musi sięgnąć do zasobów i podjąć spory wysiłek. Dla układu immunologicznego jest to nadmiernie obciążające.

Dodatkowo alkohol w istotny sposób wpływa na funkcjonowanie i mikrobiom jelit. Naukowcy alarmują, że to właśnie w nich kryje się klucz do odporności człowieka. Co poza tym?

Alkohol wpływa także na jakość snu. Tymczasem niezakłócony sen jest niezbędny do tego, by organizm mógł podjąć walkę z infekcjami i stanami zapalnymi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze