4 z 9Słodziki i syrop glukozowo-fruktozowy
W składzie wielu posiłków typu fast food możemy znaleźć również syrop glukozowo-fruktozowy oraz inne niebezpieczne substancje słodzące. Wymieniony syrop stosowany regularnie zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy, nadciśnienia oraz chorób serca. Możemy go znaleźć np. w sosach czy ketchupie.
Substancje słodzące, takie jak: aspartam, sukraloza czy sacharyna, mogą natomiast powodować bóle głowy oraz zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 czy innych chorób ze strony układu krążenia. Producenci dodają je np. do syropów do lodów i deserów, bułek do hamburgerów, a nawet do sałatek.
Warto także pamiętać, że określenie „light” w produktach fast food nie oznacza braku cukru w ich składzie. To nic innego jak stosowanie wielu różnych substancji słodzących, które nie tylko nie odchudzają, ale powodują wiele niebezpiecznych skutków ubocznych.
Zobacz także: Słodziki nie są bezpieczne