94-letni laryngolog codziennie je jogurt. Dzięki temu nie choruje
Od wieków wiadomo, że to, co jemy ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Dowodem na to może być 94-letni laryngolog z Kalifornii, który od ponad dekady nie był przeziębiony. Jego zdaniem udaje mu się zachować wysoką odporność dzięki codziennemu spożywaniu jogurtu. Czy naprawdę ten produkt tak dobrze wpływa na nasz organizm?
1. Laryngolog nie choruje od ponad 10 lat
Internetowy magazyn "Prevention" ujawnił światu historię 94-letniego laryngologa, Murraya Grossana, mieszkającego w Kalifornii. Lekarz jest wciąż aktywny zawodowo. Pracuje w placówce Grossan Institute w Los Angeles. Doktor Grossan cieszy się dobrym zdrowiem. Od ponad 10 lat nie zachorował na grypę, ani nawet przeziębienie.
Jak to możliwe? W końcu lekarz jest bardziej narażony na bakterie i wirusy, niż przedstawiciele innych zawodów. Zdaniem laryngologa, praca na oddziale to jeden z powodów, dla których cieszy się zdrowiem. Jak sam wyznał w rozmowie z dziennikarzami, narażenie na infekcje w pewien sposób buduje odporność organizmu. Ponadto, doktor ma jeszcze jedno wyjaśnienie swojej dobrej kondycji. Otóż, jest nią codzienne jedzenie jogurtu.
Jak to możliwe? Stewe Bowers, autor książki "Sekrety najzdrowszych osób na świecie", opisujący m.in. doktora Grossana, uważa, że wpływ na dobry stan zdrowia mają żywe kultury bakterii zawarte w jogurcie. Dzięki nim w jelitach zaczynają działać komórki odpowiadające za odporność, które walczą z różnego rodzaju bakteriami.
2. Jedzenie jogurtu – ochrona nie tylko przed chorobami
Historia Amerykanina pokazuje, że jedzenie jogurtu świetnie wpływa na naszą odporność. To niejedyne zalety płynące z tego produktu. Zdaniem naukowców spożywanie jogurtu wpływa na utrzymanie ładnej i szczupłej sylwetki. Badania opublikowane w piśmie "International Journal of Obesity" dowodzą, że osoby, które jedzą 3 opakowania jogurtu tygodniowo nie przybierają na wadze tak, jak osoby, które spożywają ich mniej.
Ponadto, jogurt może dobrze wpływać na pracę mózgu. W piśmie "Gastroenterology" opisano badania przeprowadzone na trzech grupach kobiet. Pierwsza z nich jadła opakowanie jogurtu 2 razy w tygodniu, druga dwa razy dziennie, trzecia zaś nie spożywała go wcale. Po 4 tygodniach okazało się, że kobiety, które jadły jogurty miały bardziej rozwinięte obszary mózgu odpowiadające za emocje i odczuwanie zmysłów.
Kubek jogurtu to także solidna porcja składników odżywczych. To przede wszystkim źródło wapnia, białka, cynku, fosforu i potasu, a także witamin m.in. B2, B12 i D. Dzięki nim wzmocnimy nasz organizm i polepszymy nasze samopoczucie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl