Trwa ładowanie...

Aktywuje "gen długowieczności". Najsilniejsza broń w walce ze starzeniem się organizmu

 Katarzyna Prus
14.01.2023 10:29
Astaksantyna obecna w rybach to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy
Astaksantyna obecna w rybach to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy (Adobe Stock)

Sekret długowieczności tkwi między innymi w tym, co jemy. Ryzyko poważnych chorób można zmniejszyć, dbając o dietę bogatą w antyoksydanty. Jeden z nich ma szczególną moc: aktywuje gen wydłużający życie. W jakich produktach można go znaleźć?

spis treści

1. Dieta na długowieczność

Antyoksydanty odgrywają niezwykle ważną rolę w profilaktyce wielu poważnych chorób, w tym układu krążenia i nowotworów, które skracają życie.

Mięso z kraba to doskonałe źródło astaksantyny
Mięso z kraba to doskonałe źródło astaksantyny (Adobe Stock)
Zobacz film: "Ryby bogate w kwasy omega-3"

Naukowcy odkryli, że szczególnie cenna jest astaksantyna, przy czym chodzi o jej naturalną formę, która ma nawet kilkadziesiąt razy wyższe działanie przeciwutleniające niż syntetyczna.

Naturalnymi źródłami astaksantyny są algi, ale też niektóre ryby i owoce morza. Czasopisma "Marine Drugs" wskazuje, że warto jeść zwłaszcza krewetki, kraby i łososia.

2. Astaksantyna zbawienna dla zdrowia

Astaksantyna to jeden z najsilniej działających przeciwutleniaczy. Jej regularne stosowanie poprawia wygląd skóry: zwiększa jej sprężystość i redukuje zmarszczki.

Niezwykle korzystnie wpływa też na organizm. Działa przede wszystkim na układ odpornościowy, zwiększa liczbę i aktywność limfocytów, które są niezbędne do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami (wirusami, bakteriami i grzybami).

Zmniejsza także poziom glukozy we krwi, minimalizuje stres oksydacyjny, łagodzi stany zapalne. Do tego obniża poziom cholesterolu, pomaga w regulowaniu ciśnienia i zmniejsza ryzyko nowotworów.

3. Aktywacja "genu długowieczności"

Naukowcy z Burns School of Medicine na Uniwersytecie Hawajskim w badaniach na myszach dowiedli, że astaksantyna aktywuje gen FOXO3 czyli tzw. gen długowieczności".

Ryby są źródłem astaksantyny
Ryby są źródłem astaksantyny (Getty Images)

W trakcie badania gryzonie karmiono przez dwa tygodnie normalną dietą lub produktami z niską lub wysoką dawką astaksantyny.

"Zwierzęta karmione większą ilością astaksantyny, doświadczyły znacznego wzrostu aktywacji genu FOXO3 w tkance serca" - wskazali naukowcy. Zaznaczyli, że ten wzrost był nawet na poziomie 90 proc.

Dodali, że podobną, ale nieco mniejszą aktywację zaobserwowano również we krwi.

FOXO3 jest głównym regulatorem, który zwiększa produkcję genów zwalczających oznaki starzenia. Naukowcy uważają, że astaksantyna może przynieść pozytywne skutki w leczeniu wielu chorób, w tym choroby Alzheimera.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze