Trwa ładowanie...

Antyrakowa zbroja. Naukowiec z Harvardu zdradza, co działa najsilniej

Avatar placeholder
Milena Górecka 13.05.2024 14:14
Jak za pomocą diety zmniejszyć stan zapalny w organizmie?
Jak za pomocą diety zmniejszyć stan zapalny w organizmie? (Getty Images, Facebook)

Dietetycy od dawna rekomendują dietę przeciwzapalną, twierdząc, że może ona pomóc w zapobieganiu chorobom serca, chorobie Alzheimera oraz nowotworom. Co jednak zawiera dieta przeciwzapalna? Ekspert z Harvard Medical School wymienia siedem rodzajów produktów, które są jej podstawą i których "wszyscy powinniśmy jeść więcej".

spis treści

1. Jak za pomocą diety zmniejszyć stan zapalny w organizmie?

Jak powiedział dr Frank Hu, profesor nauk o żywieniu i epidemiologii na Harvard School of Public Health, wiele łatwo dostępnych składników naszego jadłospisu ma działanie przeciwzapalne.

Jego zdaniem, aby zmniejszyć stan zapalny w organizmie, należy przede wszystkim spożywać:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
  • pomidory,
  • oliwę z oliwek,
  • warzywa liściaste (m.in. szpinak, jarmuż i boćwinę),
  • orzechy (m.in. migdały i orzechy włoskie),
  • tłuste ryby (łosoś, makrela, tuńczyk i sardynki),
  • owoce (m.in. truskawki, borówki, jabłka, wiśnie i pomarańcze),
  • kawę (w rozsądnych ilościach).
  • 2. Dlaczego stan zapalny jest niebezpieczny dla organizmu?

- Układ odpornościowy aktywuje się, gdy twoje ciało rozpoznaje cokolwiek obcego, np. inwazyjne drobnoustroje, pyłki roślinne lub substancje chemiczne. To z kolei wywołuje proces zwany zapaleniem. Przerywane "ataki" zapalenia skierowane przeciwko groźnym inwazyjnym czynnikom chronią zdrowie. Jednak czasami zapalenie utrzymuje się, dzień po dniu, nawet gdy zagrożenia nie ma. Wówczas zapalenie może stać się twoim wrogiem — tłumaczy ekspert.

Najczęstsze choroby, które dręczą nasze społeczeństwo — w tym nowotwory, choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów, depresja i choroba Alzheimera — zostały powiązane właśnie z przewlekłym zapaleniem.

3. Jakie produkty spożywcze mogą potęgować stan zapalny?

Podczas gdy pewne produkty spożywcze mogą zapobiegać stanom zapalnym, inne mogą je wywoływać.

Dr Frank Hu zaleca ograniczanie prozapalnych składników, do których należą:

  • rafinowane węglowodany (m.in. biały chleb i wyroby cukiernicze),
  • frytki i inne smażone potrawy,
  • napoje gazowane i inne napoje słodzone cukrem,
  • czerwone mięso (hamburgery, steki) i przetworzone mięso (kiełbasa, parówki),
  • margaryna twarda, smalec, niektóre oleje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze