Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś

Orzechy włoskie - właściwości, profilaktyka chorób

Avatar placeholder
09.04.2021 16:16
Regularne spożywanie orzechów włoskich może być pomocne w zapobieganiu rozwojowi chorób serca
Regularne spożywanie orzechów włoskich może być pomocne w zapobieganiu rozwojowi chorób serca (Shutterstock)

Podczas 241 zjazdu American Chemical Society naukowcy oświadczyli, iż ze wszystkich orzechów najzdrowsze są orzechy włoskie.

spis treści

1. Właściwości orzechów włoskich

Uczeni potwierdzają, iż pod względem właściwości zdrowotnych, orzechy włoskie przewyższają migdały, orzeszki ziemne, orzechy pekanowe, pistacje, nerkowce, orzechy makadamii, brazylijskie i laskowe. Orzechy włoskie zawierają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż każde inne orzechy. Co więcej, działanie antyoksydantów, których są źródłem, jest od 2 do 15 razy silniejsze od działania witaminy E. Fakt, iż orzechów włoskich, w przeciwieństwie do innych, nie praży się również działa na ich korzyść, gdyż ogrzewanie do wysokich temperatur negatywnie wpływa na wartości odżywcze. Orzechy włoskie są również bogatym źródłem wartościowego białka, błonnika, wielu witamin i minerałów, a przy tym nie zawierają glutenu i białka mlecznego, czyli substancji, na które niektórzy mogą być uczuleni.

Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej
Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej [20 zdjęć]

Zanim zajmiemy się szczegółowo dietą bezglutenową, warto dowiedzieć się, czym jest gluten. To rodzaj

zobacz galerię
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Spożywanie orzechów włoskich

Dietetycy przeprowadzili badania, które wskazują, iż regularne spożywanie orzechów włoskich może okazać się pomocne w zapobieganiu rozwojowi chorób serca, kamicy żółciowej, cukrzycy typu 2, a nawet niektórych rodzajów chorób nowotworowych. Efekt leczniczy można uzyskać przy spożywaniu 7 orzechów włoskich dziennie.

Zobacz także:

3. Ile kalorii mają orzechy włoskie?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 117 g (1 szklanka, pokrojony)
Wartość energetyczna 654 kcal 765 kcal
Białko 15,23 g 17,82 g
Węglowodany 13,71 g 16,04 g
Cukier 2,61 g 3,05 g
Błonnik 6,70 g 7,84 g
Tłuszcz 65,2 g 76,3 g
Tłuszcze nasycone 6,13 g 7,17 g
Tłuszcze jednonienasycone 8,93 g 10,45 g
Tłuszcze wielonienasycone 47,2 g 55,2 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 1,30 mg 1,52 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze