Orzechy włoskie - właściwości, profilaktyka chorób
Podczas 241 zjazdu American Chemical Society naukowcy oświadczyli, iż ze wszystkich orzechów najzdrowsze są orzechy włoskie.
1. Właściwości orzechów włoskich
Uczeni potwierdzają, iż pod względem właściwości zdrowotnych, orzechy włoskie przewyższają migdały, orzeszki ziemne, orzechy pekanowe, pistacje, nerkowce, orzechy makadamii, brazylijskie i laskowe. Orzechy włoskie zawierają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż każde inne orzechy. Co więcej, działanie antyoksydantów, których są źródłem, jest od 2 do 15 razy silniejsze od działania witaminy E. Fakt, iż orzechów włoskich, w przeciwieństwie do innych, nie praży się również działa na ich korzyść, gdyż ogrzewanie do wysokich temperatur negatywnie wpływa na wartości odżywcze. Orzechy włoskie są również bogatym źródłem wartościowego białka, błonnika, wielu witamin i minerałów, a przy tym nie zawierają glutenu i białka mlecznego, czyli substancji, na które niektórzy mogą być uczuleni.
2. Spożywanie orzechów włoskich
Dietetycy przeprowadzili badania, które wskazują, iż regularne spożywanie orzechów włoskich może okazać się pomocne w zapobieganiu rozwojowi chorób serca, kamicy żółciowej, cukrzycy typu 2, a nawet niektórych rodzajów chorób nowotworowych. Efekt leczniczy można uzyskać przy spożywaniu 7 orzechów włoskich dziennie.
Zobacz także:
- Dietoprofilaktyka i dietoterapia nowotworów
- Orzechowa recepta na zdrowie i długowieczność
- 5 właściwości orzechów brazylijskich o których nie miałeś pojęcia
3. Ile kalorii mają orzechy włoskie?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 117 g (1 szklanka, pokrojony) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 654 kcal | 765 kcal |
Białko | 15,23 g | 17,82 g |
Węglowodany | 13,71 g | 16,04 g |
Cukier | 2,61 g | 3,05 g |
Błonnik | 6,70 g | 7,84 g |
Tłuszcz | 65,2 g | 76,3 g |
Tłuszcze nasycone | 6,13 g | 7,17 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 8,93 g | 10,45 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 47,2 g | 55,2 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 1,30 mg | 1,52 mg |