Makrela – wygląd, występowanie, charakterystyka i wartości odżywcze

Makrela atlantycka to gatunek wędrującej ryby morskiej z rodziny makrelowatych. Występuje w pobliżu północnoamerykańskich i europejskich wybrzeży Oceanu Atlantyckiego, w Morzu Północnym, Morzu Śródziemnym oraz w Morzu Czarnym, a także w części Morza Bałtyckiego. Jest jednym z ważniejszych gatunków poławianych przemysłowo. Dlaczego warto ją jeść? Co z niej zrobić?

Makrela to wędrująca ryba morska.Makrela to wędrująca ryba morska.
Źródło zdjęć: © adobestock

Co to jest makrela?

Makrela atlantycka (Scomber scombrus) to gatunek ryby z rodziny makrelowatych. Występuje najczęściej w pobliżu północnoamerykańskich i europejskich wybrzeży Oceanu Atlantyckiego, w Morzu Północnym, w Morzu Śródziemnym oraz w Morzu Czarnym, na głębokościach od powierzchni aż do 1000 m p.p.m., a także w południowo-zachodniej części Morza Bałtyckiego, gdzie pojawia się latem po tarle i odpływa przed zimą.

Systematyka makreli przedstawia się następująco:

Domena: eukarionty Królestwo: zwierzęta Typ: strunowce Podtyp: kręgowce Gromada: promieniopłetwe Rząd: okoniokształtne Podrząd: makrelowce Rodzina: makrelowate Rodzaj: Scomber Gatunek: makrela atlantycka

Jak wygląda makrela?

Makrela ma wrzecionowate, wydłużone ciało o spiczastym pysku i szerokim otworze gębowym. Jej grzbiet jest ciemniejszy, mieniący się zielonkawo lub niebieskawo. Widoczne są na nim ułożone w żebrowaty wzór ciemne paski, zachodzące również na boki ciała. Brzuszna strona jej ciała jest biało-srebrzysta.

To ryba średniej wielkości. Dorosłe osobniki osiągają masę do 1 kg i długość do 50 cm (zwykle od 30 do 45 cm). Makrele dożywają prawdopodobnie wieku około 20 lat.

Charakterystyka makreli

Makrele mają charakter wędrowny. Przemieszczają się w stadach. Jesienią i zimą żerują przy dnie, od wiosny tworzą ławice i kierują się na tereny tarłowe. Są drapieżnikami. Odżywiają się skorupiakami oraz innymi stworzeniami przydennymi, ślimakami, małymi rybami, larwami ryb oraz zooplanktonem.

Zimą zamieszkują głębsze partie wód, gdzie zatrzymują się w pobliżu dna i przestają przyjmować lub znacznie ograniczają spożywanie pokarmu. Dojrzałość płciową makrele uzyskują w końcu 2-3 roku życia (przy długości około 30 cm). Ich tarło przypada na okres od marca do kwietnia (Morze Śródziemne), w chłodniejszych obszarach występowania od czerwca do lipca.

Jedna samica składa kilkaset tysięcy jaj. Ikra ryb składana jest w pobliżu powierzchni wody. Larwy pelagiczne unoszą się w toni wodnej. Do jesieni młode ryby pozostają w wodach przybrzeżnych.

Właściwości odżywcze makreli

Makrela jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Jej tłuste mięso jest bogate w białko, w tym ważne aminokwasy, które nie są wytwarzane przez organizm i trzeba je dostarczać z pożywieniem.

Przede wszystkim jednak zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3, która mają pozytywny wpływ na układ krążenia, ponieważ obniżają poziom cholesterolu, rozszerzają i wzmacniają naczynia krwionośne, regulując ciśnienie krwi.

Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w wędzonej makreli jest dwa razy większa niż w podobnie przetworzonym łososiu. W makreli znajdują się w niej również spore ilości minerałów: fosforu, potasu, magnezu, a także witaminy z grupy B, witamina D i A.

Ryba jest także doskonałym źródłem fosfatydyloseryny, która pozytywnie wpływa na pamięć i funkcje poznawcze mózgu. Badana jest jej zdolność do łagodzenia objawów choroby ADHD i choroby Alzheimera. Makrela świeża (100 g) ma 181 kcal, a makrela wędzona 221 kcal.

Jaka makrela jest najzdrowsza?

Najlepszym wyborem jest świeża makrela, która ma najwięcej cennych witamin i minerałów. Najbardziej uboga w składniki odżywcze jest makrela z puszki. Na jej niekorzyść działa nie tylko zastosowana obróbka termiczna, ale i wpływ bisfenolu znajdującego się w konserwach.

Czy makrela wędzona jest zdrowa? Trzeba pamiętać, że w czasie wędzenia traci sporo witamin, zwiększa się w niej ilość szkodliwej histaminy. Ryba zawiera także znacznie więcej soli. Warto także pamiętać, że nieodpowiednio przeprowadzony proces wędzenia może sprawić, że w mięsie wydzielają się szkodliwe węglowodory aromatyczne.

Generalnie jednak ze spożywaniem makreli należy uważać z dwóch powodów. Po pierwsze zawiera histaminę, która powstaje pod wpływem kontaktu z zanieczyszczeniami. W dużych ilościach ryba może wywołać alergię pokarmową, duszności, nudności i obrzęki.

Ponadto makrela ma tendencję do gromadzenia związków rtęci, które przenikają do łożyska płodu i mleka kobiety karmiącej. Z tego względu nie powinny jej konsumować kobiety ciężarne i karmiące piersią.

Co zrobić z makreli?

Makrela jest popularną rybą, doceniana za wyjątkowe walory smakowe i zapachowe. Poławia się ją na skalę przemysłową. Można kupić zarówno makrelę świeżą, jak i mrożoną oraz wędzoną.

Sprzedawana jest również w postaci przetworzonej (np. jako makrela w sosie pomidorowym, makrela w oleju czy sałatka z makreli). W Polsce najczęściej spożywana jest makrela wędzona, rzadziej makrela pieczona lub smażona.

Najpopularniejsze przepisy z makrelą w roli głównej to:

  • sałatka z makreli wędzonej,
  • pasta z makreli wędzonej z papryką,
  • pasta z makreli wędzonej z ogórkiem kiszonym,
  • pasta z makreli i jajka,
  • pasta z makreli i twarogu,
  • pasta jajeczna z makrelą,
  • makrela pieczona,
  • makrela smażona.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka