Trwa ładowanie...

Antyrakowy napój. W Tajlandii najlepiej znają jego moc

Avatar placeholder
18.07.2024 12:12
Tajski przysmak pełen witamin i składników odżywczych. Doskonały na upał
Tajski przysmak pełen witamin i składników odżywczych. Doskonały na upał (Getty Images / Instagram)

Intensywny w smaku i zapachu tajski napar to źródło cennych witamin, minerałów i roślinnych substancji bioaktywnych. Podawany na zimno, z dodatkiem mleka oraz korzennych przypraw, zdobył uznanie zarówno lokalsów, jak i przyjezdnych.

spis treści

1. Jak przyrządzić tajską herbatę w domu?

Tajska herbata jest odmianą znanej na całym globie herbaty mrożonej, czyli tzw. ice tea. W Tajlandii można spotkać ją praktycznie wszędzie: od kawiarni i restauracji po uliczne stragany. Napój ten przygotowuje się na bazie czarnej herbaty z Cejlonu, wody kwiatowej, mleka, cukru, rozmaitych przypraw i oczywiście – lodu.

Ta herbata to tajski przysmak
Ta herbata to tajski przysmak (Getty Images)
Zobacz film: "Przepis na poranna herbatę, która przyśpieszy metabolizm"

Charakteryzuje się specyficznym kolorem za sprawą słodzonego, zagęszczonego mleka. Dodatek kardamonu, anyżu i nasion tamaryndowca uwalnia z kolei unikalny aromat. Całość to kombinacja korzennych, słodkich, oraz delikatnie pikantnych smaków z ziemistymi akcentami samej czarnej herbaty.

Polacy niedoceniają tego napoju, ale z łatwością można przygotować go w domu. Wystarczy półtorej łyżeczki czarnej herbaty z Cejlonu, którą należy parzyć przez kilka do kilkunastu minut. Następnie dodajemy odrobinę anyżu, kardamonu oraz nasion tamaryndowca. Kubek należy wypełnić kostkami lodu i można także dodać trochę mleka, ale bardziej poleca się zastąpienie mleka słodzonego (stosowanego w tradycyjnym przepisie) przykładowo mlekiem kokosowym, gdyż pierwotna wersja tego napoju może zawierać aż sześć łyżeczek cukru, co przekłada się na około 120 kcal.

@magic_tomson Robiliście już Tajską Herbatę - Thai Tea? Zerknijcie w BIO po link do przepisu 😎❤️🇹🇭 #napój #herbata #thaitea #tajlandia #tajskie #magicznyskładnik ♬ Paint The Town Red (Instrumental) - Doja Cat

2. Tajski napar to bogactwo witamin i polifenoli

Zalety tajskiej herbaty nie ograniczają się jedynie do smaku. Lisa Andrews, dietetyczka z Sound Bites Nutrition, w wywiadzie dla "Healthline" wskazała, że warto sięgać po tajską herbatę również z innych powodów.

Czarna herbata obfituje w polifenole, mające działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne, takie jak teaflawiny i tearubiginy. Pijąc ją, możemy przyspieszyć metabolizm i wspomóc proces odchudzania. Co najważniejsze, substancje zawarte w napoju mogą także chronić przed rozwojem nowotworów, a także obniżają ryzyko cukrzycy typu 2 i zapobiegają chorobom serca.

Oprócz czarnej herbaty, za prozdrowotne działanie odpowiadają także dodane do niej przyprawy, jak anyż gwiaździsty. W medycynie chińskiej jest on ceniony za właściwości przeciwwirusowe, a Lisa Andrews wspomina także tu o zawartości kwasu szkimowego. Posiada on również właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe. Wykazano, że wspomaga on syntezę witamin A i K. Substancje fenylpropanoidowe, otrzymywane z kwasu szkimowego, mogą mieć zastosowanie w leczeniu insulinooporności, osteoporozy oraz nadciśnienia.

Warto także pamiętać o wyjątkowych właściwościach kardamonu, który dostarcza flawonoidów, terpenoidów i karotenoidów. Zdaniem dietetyczki, mogą one pomóc w obniżeniu poziomu trójglicerydów oraz utrzymaniu prawidłowej glukozy we krwi. Z kolei nasiona tamaryndowca, mniej znane w Polsce, oprócz przeciwutleniaczy, zawierają witaminę C i są źródłem polisacharydu korzystnie wpływającego na florę bakteryjną jelit.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Wyślij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze