Aquafaba – najnowszy hit wśród wielbicieli zdrowego odżywiania
Cieciorkę kupujemy najczęściej w puszce - w zalewie, którą większość z nas wylewa do zlewu. Odkrycie francuskiego kucharza pozwoliło jednak na poznanie właściwości tego płynu. Poznaj aquafabę, czyli wodę po ciecierzycy, która stała się hitem wśród wegetarian, osób z alergią na jajka oraz wielbicieli zdrowego odżywiania.
1. Odkrycie aquafaby
Aquafabę odkrył Joël Roessel, francuski kucharz, który w 2014 roku eksperymentował z płynem z konserw. Jego celem było znalezienie alternatywy dla jajek. O wynikach odkrycia poinformował wszystkich na swoim blogu.
Rok później, dwaj naukowcy z Francji wrzucili na kanał youtube swój filmik, w którym przygotowują czekoladowe myszki. Zamiast piany z jajek, użyli właśnie aquafaby.
Nagranie stało się inspiracją dla amerykańskiego inżyniera Goose Wohlta, który odkrył, że płyn po cieciorce może być używany przy pieczeniu wegańskiej bezy. Wcześniej ubitę pianę starano się stworzyć z siemienia lnianego. Wadą były jednak niejednokrotne problemy z ubijaniem. Wohlt podzielił się swoimi przemyśleniami na Facebooku i wraz z innymi weganami stworzył nazwę "aquafaba". Jest to zlepek łacińskich słów "aqua", czyli woda oraz "faba" - ziarno fasoli.
2. Właściwości aquafaby
Aquafaba jest niskokaloryczna, bo w jednej łyżce znajduje się tylko 3-5 kcal. Wstępne badania płynu z konserwy wykazały, że może być on doskonałym źródłem antyoksydantów czy witamin z grupy B, jednak nie są to potwierdzone informacje.
Wiadomo, że aquafaba jest naturalną, wolną od glutenu alternatywą dla jaj. W skład płynu wchodzi tylko białko oraz skrobia. To dobra informacja dla wegetarian i osób cierpiących na alergie pokarmowe. Warto wspomnieć, że w jej skład nie wchodzą żadne dodatki chemiczne.
3. Przygotowanie aquafaby
Mętny płyn nie występuje tylko w puszkach. Możemy przygotować go samodzielnie poprzez gotowanie. Aquafaba po wystudzeniu tężeje. Wtedy możemy ubić ją tak, jak pianę z białek. Najlepiej do tego celu używać miksera. Można także spróbować ubić pianę poprzez energiczne wstrząsanie cieczy w zamkniętym słoiku. Spieniony płyn wyglądem przypomina śmietanę.
4. Co można przygotować z aquafaby?
W internecie można znaleźć wiele przepisów, w których składnikiem jest aquafaba. Jedną z propozycji są lody, które przygotowuje się z płynu po cieciorce, mrożonych owoców i miodu. Prosty do zrobienia jest również mus czekoladowy, który tworzymy poprzez dodanie aquafaby do roztopionej czekolady.
Płyn z cieciorki dodaje się także do koktajli, majonezu czy ciastek. Jako zamiennik białka kurzego stosujemy go w innych proporcjach.
Jedna łyżka aquafaby to jedno żółtko, dwie łyżki to białko, a trzy łyżki płynu liczone są jako całe jajko.
5. Jak smakuje aquafaba?
Płyn z cieciorki ma charakterystyczny zapach, który wzmaga się podczas ubijania. Smak piany dodawanej np. do ciasta znika po upieczeniu. Porównując bezę z białek jajka kurzego i tę przygotowaną z aquafaby, nie widać ani nie czuć żadnej różnicy.