Awokado – przepisy, wartości odżywcze, kalorie
Awokado – przepisy na guacamole to nie jedyna receptura, w której sprawdza się ten niezwykły owoc. Dlaczego warto po niego sięgać? Jakie ma właściwości, zwłaszcza prozdrowotne i lecznicze? Jak jeść awokado na surowo? Co z niego zrobić? Kto nie powinien go spożywać? Czy ma jakieś wady? Poznaj całą prawdę o smaczliwce wdzięcznej.
1. Awokado – przepisy
Awokado – przepisy i informacje żywieniowe na jego temat – leżą w kręgu zainteresowania nie tylko kulinarnych entuzjastów, ale i zwolenników zdrowego odżywiania. Nie sposób go przecenić: zachwyca nie tylko smakiem, ale i wartościami odżywczymi oraz walorami prozdrowotnymi.
Co zrobić z awokado? Jak je jeść? Ten odżywczy i pyszny owoc odnajduje się w wielu recepturach. Najpopularniejsze wydaje się być tradycyjne, meksykańskie guacamole (pasta z awokado), ale i wariacje na jego temat (np. pasta z awokado i jajek). Nie mniej popularne są sałatki z awokado, na przykład sałatka z krewetkami, sałatka z awokado i jajkiem. Doskonale smakuje także:
- koktajl z awokado,
- kanapka z awokado, grzanki i tosty z awokado (może być używane jako samodzielna pasta, ale i masło, ze względu na dużą zawartość tłuszczów nienasyconych)
- makaron z awokado,
- jajko faszerowane awokado.
Guacamole – przepis
Jak zrobić guacamole? To proste. Wystarczy dojrzałe, umyte i przekrojone na pół awokado (bez pestki) rozgnieść widelcem z dodatkiem limonki, czosnku i soli. Z czym jeść guacamole? Z chipsami z kukurydzianej tortilli, na grzance, kanapce lub toście.
2. Kalorie i wartości odżywcze awokado
Wartość energetyczna awokado wynosi 160 kcal. Porcja dostarcza również:
- białko - 2,00 g
- tłuszcz - 14,66 g (kwasy tłuszczowe: nasycone - 2,126 g, jednonienasycone - 9,799 g wielonienasycone - 1,816 g),
- węglowodany - 8,53 g,
- błonnik - 6,7 g.
Wartości i właściwości odżywcze awokado są imponujące. Owoc jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera:
- witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina), kwas foliowy i kwas pantotenowy,
- wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor. Awokado jest w dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika oraz fito-związków, do których należą glutation, luteina i beta-sitoserol.
Awokoado - poza zastosowaniem w kuchni - coraz częściej wykorzystywany jest w kosmetyce. Maseczki łagodzą podrażnienia skóry i odżywiają cerę.
3. Dla kogo awokado?
Z uwagi na swoje walory odżywcze i prozdrowotne, awokado polecane jest osobom zmagających się z cukrzycą typu II, miażdżycą i kobietom w ciąży, gdyż zawiera kwas foliowy, a także osobom odchudzającym się.
4. Czy awokado jest zdrowe?
Awokado - smaczliwka wdzięczna, awokado właściwe, Persea americana – to gatunek wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Ma kształt gruszki i zieloną, chropowatą skórkę. Rośnie na tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej. Nie bez przyczyny uznawane jest za najzdrowszy owoc. Jest zasobny w zdrowe tłuszcze i wiele innych cennych substancji.
Regularne bądź częste spożycie awokado wpływa na funkcjonowanie organizmu, ale i zapobiega chorobom oraz dolegliwości zdrowotnych, ponieważ:
- witaminy C, E i A (przeciwutleniacze) zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry,
- glutation (antyoksydant) wspiera pracę wątroby, usprawnia układ immunologiczny i nerwowy,
- tłuszcze nienasycone i potas pomagają obniżyć ciśnienie krwi,
- beta-sitosterol obecny w kwasie linolowym i oleinowym (jednonienasyconych tłuszczach) obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, powoduje wzrost tzw. dobrego cholesterolu we krwi – HDL,
- enzymy poprawiają zdolność wchłaniania substancji odżywczych,
- nierozpuszczalny błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, cukrzycy oraz nadciśnienia i otyłości,
- witaminy z grupy B pomagają regulować prawidłowy poziom homeostazy,
- nienasycone tłuszcze omega-3 i omega-6 wpływają na funkcjonowania organizm,
- redukuje poziom homocysteiny, która przyczynia się do powstawania blaszek miażdżycowych, chroni przed udarem mózgu
- witamina E przyczynia się do ochrony organizmu przed niszczącym działaniem wolnych rodników.
Kto nie powinien jeść awokado?
Przeciwwskazaniem do jedzenia awokado jest uczulenie na pyłki owocu i lateks (awokado zawiera spore ilości histaminy), przyjmowanie leków zmniejszające krzepliwość krwi, mieli wrzody żołądka lub cierpią w powodu zgagi, przebyli zapalenie trzustki.
5. Właściwości odchudzające awokado
Owoce smaczliwki mają duży potencjał energetyczny, gdyż charakteryzują się wysoką zawartością kalorii i tłuszczu.
Awokado zawiera sporo kalorii i do 30% tłuszczów (mówi się, że to owoc maślany), ma jednak właściwości odchudzające i sprzyjające zachowanie szczupłej sylwetki, ponieważ tłuszcze: pomagają spalać tkankę tłuszczową, dają uczucie sytości, zmniejszają chęć podjadania między posiłkami, zwiększają tempo przemiany materii.
6. Awokado jeść czy nie - cała prawda o awokado
Awokado ma też swoją ciemną stronę i poważną wadę – jego uprawa szkodzi środowisku: prowadzi do dużego zanieczyszczenia i wycinania lasów, wymaga bardzo dużej ilości słodkiej wody, a nim awokado dotrze do sklepu, pokonuje długą drogę, pozostawiając po sobie znaczny ślad węglowy (nazywany śladem ekologicznym).
Warto także pamiętać, że smaczliwka z powodu zawartości persyny jest trująca dla zwierząt: psów, kotów, koni, bydła, kóz, królików, ptaków i ryb.