Krewetki - właściwości odżywcze, kalorie i przepisy
Krewetki to morskie oraz słodkowodne skorupiaki i najbardziej popularne owoce morza. Są cenione nie tylko ze względu na smaczne mięso, ale i wartości odżywcze, niską kaloryczność i zawartość tłuszczów nasyconych. Czy są zdrowe? Zdecydowanie. Mają właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia. Jak je jeść?
1. Co to są krewetki?
Krewetki (Caridea) to skorupiaki zaliczane do podrzędu Pleocyemata z rzędu dziesięcionogów i jedne z popularniejszych skorupiaków oraz owoców morza. Istnieje około 2500 gatunków krewetek sklasyfikowanych w kilkunastu nadrodzinach. Caridea zamieszkują wszystkie rodzaje środowiska wodnego, przy czym większość z nich to gatunki morskie (około jedna czwarta zasiedla wody słodkie).
Kilka gatunków żyje w Bałtyku. Wiele odmian krewetek poławia się celach konsumpcyjnych. Niektóre są hodowane w akwariach (krewetki akwariowe, w tym słodkowodne krewetki amano). Mniejsze osobniki wykorzystywane są jako pokarm dla zwierząt akwariowych i terrariowych.
2. Rodzaje krewetek
Krewetki różną wielkością, kształtem odnóży i barwą. Najczęściej spotykane są krewetki szare i czerwone, ale występują także kremowe, żółte, brązowe, a nawet zielone. Po ugotowaniu prawie wszystkie zmieniają barwę na czerwono-pomarańczową lub bladoróżową.
Wśród wielu odmian najbardziej znane są:
- krewetki białe (Vannamei), krewetki królewskie. Są dość duże. Ich dolna część ciała jest biała, a pancerz szarobrązowy,
- krewetki tygrysie (Black tiger), krewetki królewskie. To jedne z największych krewetek. Ich pancerz pokryty jest szaro-zielonkawymi paskami,
- krewetki grenlandzkie (północne),
- krewetki czerwone argentyńskie,
- krewetki małe koktajlowe.
3. Kalorie i właściwości odżywcze krewetek
Krewetki są cenione zarówno ze względu na smak, jak i walory odżywcze. Są doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Charakteryzują się niską zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, znajduje się w nich jednak cholesterol (126,0 mg). Porcja 100 g krewetek dostarcza 13,61 g pełnowartościowego białka.
Caridea zawierają również sporo witaminy B12, witaminy B6, niacyny i witaminy E. Są też źródłem selenu, który poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków oraz miedzi, która zapobiega stresowi oksydacyjnemu.
Dzięki zawartości astaksantyny mają właściwości przeciwzapalne. Są także lekkostrawne i znane ze swoich afrodyzjakalnych właściwości. Krewetki są niskokaloryczne. Porcja 100 g dostarcza około 80 kcal. Polecane są więc osobom odchudzającym się. Mogą być spożywane jako zamiennik mięsa czerwonego oraz drobiowego
4. Czy krewetki są zdrowe?
Generalnie krewetki są zdrowe, ale wiele zależy od tego, w jaki sposób je pozyskano. Nie wszystkie pochodzą z naturalnych połowów. Wiele krewetek wyławia się ze sztucznych hodowli. Jeśli panujące w nich warunki są zbliżone do naturalnych, mogą być zdrowsze i bezpieczniejsze, ponieważ nie pochodzą ze skażonych siedlisk.
To dlatego wybierając krewetki warto robić to rozważnie. Najlepiej, by pochodziły z pewnego źródła i miały oznaczenie „hodowane w sposób zrównoważony” lub „certyfikowane MSC”.
Krewetki świeże można przechowywać maksymalnie 2 dni w warunkach chłodniczych, ale najlepiej spożyć je w dniu zakupu. Natomiast krewetki mrożone można przechowywać nawet do kilku tygodni (aby zmniejszyć ryzyko wysuszenia oraz zakażenia mięsem, krewetki należy rozmrażać w zimnej wodzie lub w lodówce.
5. Jak zrobić krewetki?
Jak przyrządzić krewetki? Co z nich zrobić? Okazuje się, że można je jeść na wiele sposobów. Można je piec, gotować, dusić, grillować i smażyć na maśle lub oleju, podawać w sosie maślanym lub kremowym, dodawać do zup, sosów, ryżu, makaronu i sałatek.
To doskonałe danie główne, ale i pomysł na imprezę, grilla, kolację czy podwieczorek. Wystarczy podać je z ryżem, bagietką i warzywami.
Można jeść makaron z krewetkami, krewetki w tempurze, krewetki z czosnkiem, krewetki z grilla, krewetki w cieście, smażone krewetki na maśle, risotto z krewetkami czy spaghetti z krewetkami. Inne ciekawe propozycje to sałatka z krewetkami, zupa tom yum czy zupa tajska z krewetkami.
Zabierając się za przygotowanie dania ze skorupiaków trzeba wiedzieć, jak obrać krewetki i jak długo poddawać je obróbce termicznej. Przed konsumpcją krewetki trzeba opłukać pod bieżącą wodą. Jeśli mają głowę, należy ją odciąć. Istnieją trzy sposoby obierania krewetek.
Można to zrobić rękoma, wykorzystać nożyce kuchenne lub widelec półmiskowy z dwoma zębami. Krewetki gotuje i smaży się niedługo. Po doprowadzeniu do wrzenia mrożone krewetki 1–2 minuty, a świeże krewetki 2–3 minuty.
6. Kto nie może jeść krewetek?
Krewetki to skorupiaki, które mogą wywołać objawy alergii pokarmowej. Muszą na nie uważać alergicy. Ponieważ zawierają purynę, z umiarem powinny je jeść osoby borykające się z dną moczanową. Ich nadmierne spożywanie może skutkować zaostrzeniem choroby.
Na krewetki powinny także uważać kobiety ciężarne. Ma to związek z tym, że krewetki, tak jak i inne owoce morza i ryby, mogą zawierać śladowe ilości rtęci. Jej wysokie stężenie jest niebezpieczne dla płodu.