Awokado - kalorie, właściwości odżywcze, wpływ na zdrowie. Jak wybrać dojrzałe awokado?
Awokado to coś więcej niż główny składnik guacamole. To niedoceniana zdrowa żywność, której właściwości mają bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka. Ze względu na swoje właściwości, awokado polecane jest przez dietetyków i lekarzy. Niedawno opublikowane w Journal of American Heart Association badania wykazały, że spożywanie awokado każdego dnia może być kluczem do utrzymania w ryzach złego cholesterolu.
1. Właściwości awokado
Awokado bogate jest w antyoksydant glutation wspierający wątrobę oraz system nerwowy. Antyoksydanty znane są ze swoich właściwości przeciwstarzeniowych.
Właściwości awokado polegają w tym kontekście na uzupełnianiu innych przeciwutleniaczy w ciele. Awokado wpływa również na poprawne działanie układu odpornościowego.
Właściwości awokado to także działanie przeciwzapalne. Stan chorobowy likwidowany jest bardzo szybko przez obecność fitozwiązków (fitoskładników). Fitoskładniki to polifenole oraz flawonoidy.
Składniki awokado zmniejszają stany zapalne w żołądku. Wpływa to pozytywnie na procesy trawienne.
Ponadto właściwości awokado poprawiają zdolność organizmu do wchłaniania karotenoidów oraz substancji odżywczych. Inną właściwością awokado jest działanie antynowotworowe. Awokado chroni szczególnie przed rakiem piersi oraz rakiem prostaty.
To też warto wiedzieć
Wspomniane powyżej jednonienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają lub odwracają oporność insulinową, która stanowi jedną z głównych przyczyn cukrzycy typu 2. Inne właściwości awokado to bogactwo błonnika chroni przed nagłymi skokami poziomu cukru we krwi.
Ze względu na właściwości awokado polecane jest szczególnie paniom w ciąży. A wszystko to przez obecność kwasu foliowego. Priorytetową rolą kwasu foliowego jest wspomaganie rozwoju mózgu płodu oraz innych organów.
2. Witaminy i składniki odżywcze zawarte w awokado
W awokado znajdziemy szereg substancji odżywczych oraz witamin, miedzy innymi witaminy A, B1, B2, B3, B6 C, E, K i H. Zawiera także sporą zawartość białka, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego. Owoc ten jest bogaty w magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, fitosterole, beta karoten, a także błonnik.
Awokado zawiera w sobie także antyoksydanty, które pomagają zwalczać stany zapalne oraz stres oksydacyjny. Dzięki temu poprawiają krążenie krwi w żyłach.
Zawarta w awokado witamina A jest silnym przeciwutleniaczem, który wspiera zdrowie skóry oraz pracę i funkcje układu immunologicznego, wspomagając tym samym walkę z toksynami i wolnymi rodnikami.
3. Awokado skutecznie obniża cholesterol
Wśród cudownych właściwości awokado należy wspomnieć o jego działaniu obniżającym cholesterol. W przeprowadzonym badaniu uczestniczyły osoby w wieku od 21 do 70 lat, które zostały poddane trzem różnym obniżającym cholesterol dietom:
- niskotłuszczowej bez awokado,
- umiarkowanej bez awokado i
- diecie o umiarkowanej zawartości tłuszczu, która zakładała codzienne jedzenie jednego owocu awokado.
Po spędzeniu 5 tygodni na kuracji uczestnicy badania, którzy byli na diecie o umiarkowanej zawartości tłuszczu i jedli owoc awokado, mieli niższy poziom złego cholesterolu. Co więcej, u „grupy z awokado” stwierdzono poprawę stężenia cholesterolu całkowitego i triglicerydów.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Czy pestki z awokado są trujące? - odpowiada dr Anna Brinken
- Czy awokado tuczy? - odpowiada mgr Katarzyna Szott
- Czy awokado jest jedynym produktem spożywczym, który dostarcza kolagenu? - odpowiada mgr Beata Bondyra
4. Owoc na odchudzanie
Owoc ten powinien być obowiązkową pozycją w menu wszystkich tych, którzy chcieliby zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Awokado polecane jest również tym, którzy mają problemy z utrzymaniem wagi. Awokado jest bardzo sycącym owocem i pomoże utrzymać odpowiednie BMI, czyli wskaźnik proporcji naszego ciała.
Po awokado długo czujemy się syci - dzięki temu nie podjadamy. Jeśli zależy nam na zrzuceniu kilku kilogramów, powinniśmy codziennie sięgać po awokado. Można je dodawać do sałatek, past kanapkowych, a nawet robić z niego pyszne desery w wersji fit.
5. Wpływa na poprawę wzroku
Awokado skutecznie wpływa na poprawę wzroku. W składzie owocu znajdują się karotenoidy, które powodują spowolnienie wystąpienia wad wzroku. Ponadto, zmniejszają tempo starzenia się skóry. Dodatkowo niwelują uszkodzenia skóry, które są wywoływane przez promieniowanie UV. Dzięki ich działaniu skóra jest zdrowsza i gładsza. Powodują szybsze gojenie się ran.
6. Awokado obniża ciśnienie krwi
Dowiedziono, że owoc awokado zawiera więcej potasu niż banan. Badania mówią, że spożycie odpowiedniej ilości tego pierwiastka obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem i o 24 proc. zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Dowiedziono, że wysokie ciśnienie krwi powoduje zaburzenia poznawcze. Skoro owoc awokado je obniża, to wspomaga również odpowiedni przepływ krwi i dlatego przeciwdziała wystąpieniu udaru. Należy również podkreślić, że regularne jedzenie awokado chroni nas przed miażdżycą, zawałem serca, a także chorobą wieńcową.
Zdrowe duety
Sprawdź, z czym najlepiej jeść awokado i dowiedz się, jakie produkty jeść razem, a których połączeń unikać
7. Działanie antynowotworowe
W przypadku awokado właściwości prozdrowotne odnoszą się również do rozwoju raka. Ekstrakty z awokado odmiany hass mogą zabić lub powstrzymać rozrost komórek nowotworwych, które ostatecznie prowadzą do rozwoju raka jamy ustnej. Naukowcy uważają, że związki fitochemiczne zawarte w awokado są przyczyną śmierci komórek przedrakowych, nie wyniszczają jednak zdrowych komórek.
8. Jak wybrać awokado?
Decydując się na włączenie awokado do diety, warto wiedzieć, jak wybrać idealne, dojrzałe awokado oraz jak jeść owoc awokado. Ważne, aby awokado było dojrzałe. Jak to poznać? Skórka dojrzałego awokado po naciśnięciu powinna się lekko uginać. Dojrzałe awokado z łatwością uda nam się obrać, z niedojrzałym mogą wystąpić pewne trudności.
Dojrzałe awokado wystarczy naciąć wzdłuż i każdą z połówek przekręcić w przeciwnym kierunku. W ten sposób ukaże się nam intensywnie zielony miąższ dojrzałego awokado z brązową pestką awokado w środku. Pestkę awokado łatwo usuniemy wbijając w nią nóż i przekręcając w bok.
Warto wiedzieć jak jeść awokado, ponieważ tak przygotowane awokado może posłużyć nam do przygotowania np. bardzo prostej i pysznej pasty z awokado. Wystarczy pokroić dojrzałe awokado w kostkę, skropić sokiem z cytryny lekko ugnieść, aby otrzymać pyszną pastę z awokado.
Pastę z awokado można również troche urozmaicić dodają np. pomidora i cebulkę. Pasta z awokado nazywana jest również guacamole. Idealnie nadaje się na świerze pieczywo. Pokrojone awokado może również dodać do sałatki.
Warto także wiedzieć, że dodanie kilku kropel soku z cytryny lub zostawienie pestki awokado w połówce spowoduje, że owoc nie ciemnieje.
9. Ile kalorii ma awokado?
W 100 gramach awokado znajdziemy aż 160 kalorie. Oznacza to, iż przeciętnej wielkości owoc zawiera tych kalorii około 440. Jest to bardzo dużo.
Nie martwmy się jednak! Właściwości awokado to pełnowartościowe tłuszcze – jak najbardziej zdrowe dla serca. Nie trudno się domyślić, że są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3. Dzięki nim organizm o wiele precyzyjniej przyswaja antyrakowy likopen znajdujący się w pomidorach (pomidor i awokado idealnie komponują się w sałatce).
Dobroczynne właściwości awokado to również wystarczająca zawartość potasu. Podstawowym zadaniem tego składnika jest regulowanie ciśnienia krwi oraz monitorowanie właściwej pracy serca. Potas oddziałuje pozytywnie również na układ nerwowy.
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 150 g (1 szklanka, kostka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 160 kcal | 240 kcal |
Białko | 2,00 g | 3,00 g |
Węglowodany | 8,53 g | 12,80 g |
Cukier | 0,66 g | 0,99 g |
Błonnik | 6,70 g | 10,05 g |
Tłuszcz | 14,66 g | 22,0 g |
Tłuszcze nasycone | 2,13 g | 3,19 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 9,80 g | 14,70 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,82 g | 2,72 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 10,00 mg | 15,00 mg |