Bataty z grilla - przepis, z jakimi przyprawami je podawać, wpływ na zdrowie
Bataty z grilla smakują obłędnie w połączeniu z aromatycznymi przyprawami. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, ponieważ zawierają szereg cennych składników odżywczych. Można przyrządzić je na wiele różnych sposobów. Niektórzy uwielbiają bataty z grilla w folii, inni z kolei chętniej sięgają po słodkie i smaczne bataty z grilla elektrycznego. Jak serwować bataty z grilla, aby zachwycić swoich gości?
1. Czy bataty z grilla mogą być zdrową alternatywą dla tradycyjnych przekąsek?
Bataty z grilla mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne przekąski na bazie mąki pszennej. Słodkie ziemniaki dostarczają organizmowi dużą dawkę witamin i składników mineralnych. W ich składzie występuje beta-karoten, czyli prekursor witaminy A. Substancja wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne (chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników).
W batatach znajdują się również:
- witamina C, wspomagająca działanie układu odpornościowego, zmniejszająca uszkodzenia komórek powstałe w wyniku infekcji czy schorzeń,
- magnez, uczestniczący w procesie przewodzenia bodźców nerwowych,
- witaminy z grupy B, wspierające pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego (tiamina), uczestniczące w produkcji hormonów steroidowych (kwas pantotenowy) , wspomagające leczenie trądziku młodzieńczego (biotyna),
- potas, wpływający na prawidłowe funkcjonowanie całego układu nerwowego i naszego mózgu,
- wapń, pierwiastek o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwwysiękowych i przeciwobrzękowych,
- żelazo, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.
2. Jakie przyprawy najlepiej pasują do batatów z grilla?
Bataty z grilla można podawać na wiele różnych sposobów. Rozmaryn i tymianek to przyprawy, które doskonale pasują do dań na bazie słodkich ziemniaków. Grillowane słodkie ziemniaki można także podawać z odrobiną soli lub pieprzu.
Posypane cynamonem, zyskują korzennego aromatu. Granulowany czosnek niewątpliwie urozmaici smak batatów, a także wzbogaci aromat dania. Papryka wędzona w połączeniu ze słodkimi ziemniakami nada potrawie delikatnego, a zarazem aromatycznego wyrazu.
3. Przepis na bataty z grilla
Wiele osób zastanawia się jak przygotować bataty na grillu, aby były słodkie i chrupiące. Choć potrawa ta wydaje się być niezwykle prosta w przyrządzeniu, niektórzy mają z nią kłopot. Jeśli chcesz zachwycić swoich domowników lub gości, postępuj według zamieszczonego poniżej przepisu.
Składniki potrzebne do przyrządzenia batatów z grilla:
- bataty (4 sztuki, pokrojone w krążki o grubości 1,5 cm),
- oliwa z oliwek extra virgin (3 łyżki),
- pieprz (1/4 łyżeczki),
- sól (1/2 łyżeczki),
- granulowany czosnek (1/2 łyżeczki),
- papryka wędzona,
Sposób wykonania potrawy:
- Bardzo dokładnie umyj słodkie ziemniaki pod bieżącą wodą, a następnie osusz je przy użyciu papierowego ręcznika kuchennego.
- Nie obieraj warzyw, ale pozbądź się ewentualnych zanieczyszczeń ze skórek.
- Pokrój bataty wzdłuż na plastry o grubości około 1,5 cm. Jeśli preferujesz frytki z batatów z grilla, warzywa możesz pokroić w grubsze słupki.
- Rozgrzej grill (jeśli używasz rusztu grillowego, lekko go natłuść, aby zapobiec przywieraniu batatów.
- W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ze świeżo zmielonym pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem, solą morską oraz papryką wędzoną. Po wymieszaniu wszystkich składników, odstaw miskę na około 20-30 minut.
- Umieść pokrojone warzywa na ruszcie. Grilluj bataty przez około 9-10 minut z każdej strony, aż staną się lekko zarumienione.
Ważna informacja: Bataty z grilla elektrycznego przyrządzisz dokładnie w ten sam sposób, co bataty z tradycyjnego rusztu grillowego. Czas przygotowania potrawy jest taki sam.