Biolog ostrzega, nie jedz tego przed snem. Obudzisz się zmęczony i niewyspany
Czy wiesz, w jaki sposób sabotujesz swój sen i poranek po przespanej nocy? Na przykład popełniając kilka kardynalnych błędów podczas komponowania wieczornego posiłku. A przedłużające się problemy ze snem to widmo nadwagi, otyłości, problemów z krążeniem czy sercem w przyszłości.
1. Niewyspanie to najmniejszy problem
Zbyt krótki, przerywany czy nieprzynoszący regeneracji sen wiąże się z szeregiem problemów zdrowotnych. Przede wszystkim to mniejsza koncentracja, kłopoty z pamięcią czy brak energii.
To jednak nie wszystko: badania na przestrzeni lat wykazały, że brak snu to widmo chorób układu sercowo-naczyniowego tj. nadciśnienia, choroby niedokrwiennej serca, zawału serca i udar mózgu.
Niewystarczająca ilość snu może też wpływać na gospodarkę węglowodanową organizmu, a w konsekwencji prowadzić do zaburzeń metabolicznych jak nadwaga, otyłość, insulinooporność czy cukrzyca.
Problemy ze snem mogą skutkować depresją czy stanami lękowymi, przekładać się na problemy z nerkami, negatywnie wpływać na układ immunologiczny i powodować zaburzenia hormonalne.
Jak się przed nimi ustrzec? Czasami zaburzenia snu wymagają wizyty u specjalisty, bo mogą być związane np. z groźnym bezdechem sennym, niekiedy jednak wystarczy drobna modyfikacja w stylu życia.
2. Biolog ma trzy kluczowe rady
Dr Benjamin Bikman jest biologiem i specjalistą w dziedzinie nauk o metabolizmie, autorem książek, w tym "Jak pokonać insulinooporność". Jego badania koncentrują się na wyjaśnieniu mechanizmów molekularnych pośredniczących w zaburzeniach, które powodują lub towarzyszą zaburzeniom metabolicznym, takim jak otyłość, cukrzyca typu 2. czy demencja.
W rozmowie z "The Healthy" wyjaśnia, że źródłem problemu ze snem może być współczulny układ nerwowy (SNS), który kontroluje takie procesy w ciele, jak oddychanie czy trawienie. W przeciwieństwie do przywspółczulnego układu nerwowego (PNS), który odpowiada za relaksację, SNS ma za zadanie reagować np. na stres poprzez podniesienie tętna i "przygotowanie się do działania". Jaki to ma związek ze snem? Na SNS wpływa też jedzenie poprzez podniesienie temperatury ciała czy zwiększenie częstości akcji serca i ciśnienia krwi.
Biolog mówi, że wiele osób może błędnie przypuszczać, że to objawy niepokoju i za problemy ze snem winić stres. Tymczasem to po prostu reakcja organizmu na wieczorne przejadanie się i sięganie po nieodpowiednie pokarmy.
- Niefortunną tendencją jest pragnienie przekąsek, które podnoszą poziom glukozy we krwi – mówi i dodaje: - Zwykle największymi przestępcami są produkty spożywcze i przekąski, które są słodkie i lepkie lub słone i chrupiące.
Dr Bikman przyznaje, że komponując kolację, warto trzymać się trzech zasad. Mają one zagwarantować dobry, niezakłócony sen:
- uważaj na węglowodany - nie jedz rafinowanych skrobi i cukrów,
- pamiętaj o białku - pomaga osiągnąć sytość i zapanować nad apetytem,
- nie bój się tłuszczów - zarówno białko, jak i tłuszcz nie będą wpływać negatywnie na glikemię.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl