Trwa ładowanie...

Ból pojawia się po posiłku? Organizm może wysyłać ważny sygnał

Avatar placeholder
Dominika Najda 01.01.2024 16:57
Ból głowy po świątecznej kolacji? Przyczyną może być alergia pokarmowa, szczególnie te produkty
Ból głowy po świątecznej kolacji? Przyczyną może być alergia pokarmowa, szczególnie te produkty (Getty Images)

Ból głowy dopada nas z wielu różnych przyczyn, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że może być oznaką nietolerancji pokarmowej. Niektóre z produktów spożywczych zawierają wysoki poziom histaminy, więc mogą wywołać szereg dolegliwości.

spis treści

1. Alergie pokarmowe

Histamina może korzystnie wpływać na nasz organizm, gdyż przyczynia się do regulacji cyklu czuwania i snu, a także poprawia funkcje poznawcze. Niektórzy mogą jednak źle ją tolerować, mówimy wtedy o nietolerancji.

Niektóre produkty spożywcze cechują się wysokim poziomem histaminy. Nadmiar histaminy może objawiać się silnym bólem głowy, podrażnieniem skóry, biegunką, a nawet dusznościami. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że przyczyną ich dolegliwości jest alergia pokarmowa.

Zobacz film: "Myślisz, że masz alergię? Lepiej przypomnij sobie, co było na obiad"

"Wiele osób może nie zdawać sobie sprawy, że tak wiele pokarmów zawiera histaminę i może powodować reakcję alergiczną. Dlatego tak ważne jest prowadzenie dzienniczka jedzenia, aby śledzić, które pokarmy wywołują problemy" - radzi dr Ellie Pierson z YorkTest w swojej publikacji.

2. Produkty o wysokim poziomie histaminy

Jakie produkty zawierają najwięcej histaminy? Przede wszystkim alkohol, zwłaszcza wino i piwo. To właśnie histamina jest odpowiedzialna za alergię na alkohol, a częste sięganie po trunki może skończyć się nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Histaminę zawiera także żywność fermentowana jak kapusta kiszona, jogurt probiotyczny czy kefir oraz niektóre rośliny strączkowe - soczewica, groch, bób, ciecierzyca, soja, fasola i orzeszki ziemne.

Reakcję alergiczną może także wywołać pakowane mięso, więc staraj się kupować to świeże bez dodatków konserwujących. Uważaj też na cytrusy. Choć nie zawierają dużych ilości histaminy, ich spożycie może wywołać jej uwalnianie.

Warto także wspomnieć o serach dojrzewających. Według badań na poziom histaminy w tych produktach może mieć temperatura. Im więcej pokazuje słupek rtęci, tym większe prawdopodobieństwo alergii.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze