Trwa ładowanie...

Dieta dla alergików pokarmowych

Avatar placeholder
23.02.2020 15:36
Dieta dla alergików pokarmowych
Dieta dla alergików pokarmowych (123RF)

Odpowiednia dieta dla alergików pokarmowych to ważny element kuracji, która złagodzi dokuczliwe objawy. Alergia pokarmowa pojawia się, kiedy układ immunologiczny organizmu błędnie ocenia konkretny składnik pokarmowy (zazwyczaj białko) jako szkodliwy, dlatego wywołuje reakcje obronne poprzez produkcję przeciwciał. Jeśli dany składnik zostanie wyeliminowany z menu alergika, znikają męczące symptomy.

spis treści

1. Odpowiednia dieta dla alergika

Organizm może zmagać się z reakcją alergiczną na prawie każdy składnik jedzenia. Jednak okazuje się, że 90% alergików jest uczulonych na:

  • mleko,
  • jajka,
  • orzechy,
  • ryby,
  • skorupiaki,
  • soję,
  • pszenicę.

Jeśli osoba zdaje sobie sprawę, na jaki rodzaj alergii cierpi, na pewno zaczyna się zastanawiać, w jaki sposób może wyeliminować ze swojej diety składnik powodujący symptomy. Na pewno warto poradzić się lekarza lub dietetyka. Często zaleca się sięgnięcie po suplementy diety, które uzupełnią niedobory po odstawieniu konkretnych składników odżywczych.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

1.1. Alergia na mleko

Jeśli osoba zmaga się z takim rodzajem alergii, musi ona wyeliminować ze swojej diety mleko i wszystkie produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry czy maślanki. Mleko to bogate źródło wapnia i witaminy D, dlatego koniecznie trzeba zwiększyć ilość produktów w diecie, które dostarczą tych składników. Mogą to być produkty sojowe, brokuły lub szpinak. Poza tym należy czytać skład przed konsumpcją, ponieważ wiele przetworzonych produktów zawiera mleko. Alergia na produkty mleczne oznacza wystrzeganie się między innymi następujących produktów:

  • czekolady i innych czekoladowych słodyczy,
  • śmietanki w proszku do kawy,
  • nugatów,
  • lodów,
  • niektórych margaryn,
  • budyni,
  • słodkich sosów o kolorze białym.

1.2. Uczulenie na jajka

Alergia na jajka zdarza się dość często u niemowlaków, młodszych dzieci i dorosłych. Dieta dla alergików pokarmowych w tym przypadku będzie polegała na wyeliminowaniu jajek w każdej formie oraz produktów spożywczych, które zawierają je w swoim składzie. Jedzenie, które może być zrobione z jajek, to między innymi:

  • kogel-mogel,
  • ciasta i ciastka,
  • kremy do słodyczy, kremówki,
  • słodycze, na przykład ptasie mleczko, precelki,
  • makaron jajeczny,
  • lody,
  • majonez,
  • sos do tatara.

1.3. Uczulenie na orzechy

Alergia na orzechy to jedno z najpoważniejszych rodzajów uczulenia na pokarmy. Osoba cierpiąca na nią powinna wyeliminować ze swojej diety orzechy i takie produkty jak:

  • masła orzechowe,
  • oleje z orzechów,
  • musli,
  • ciasta i słodycze zawierające orzechy,
  • marcepan,
  • nugaty.

1.4. Uczulenie na ryby, skorupiaki, soję lub pszenicę

Białka w różnych gatunkach ryb i skorupiaków są bardzo podobne, dlatego alergicy powinni wystrzegać się ich wszystkich, chyba że alergolog zdołał określić, które ryby lub skorupiaki powodują reakcję uczuleniową. Uczuleni powinni wystrzegać się także kawioru. Soja jest powszechnie stosowana przy produkcji różnych rodzajów jedzenia. Bywa składnikiem pieczonych produktów, płatków śniadaniowych, ciastek, jedzenia dla niemowlaków, sosów i zup. Poza tym często jest stosowana jako dodatek do wędlin. Przy uczuleniu na pszenicę należy uważnie czytać informacje podane na opakowaniach. Jedzenie zawierające pszenicę powinno być zamienione na produkty wytworzone z żyta, owsa, ryżu czy kukurydzy.

Następny artykuł: Dieta dziecka z alergią pokarmową
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze