Trwa ładowanie...

Błahe pomyłki. Tak jadalne grzyby mogą stać się trujące

Avatar placeholder
07.05.2024 13:58
Fatalny błąd. Tak jadalne grzyby mogą mocno zaszkodzić
Fatalny błąd. Tak jadalne grzyby mogą mocno zaszkodzić (Getty Images)

Hobbystyczni zbieracze grzybów są często ostrzegani przed gatunkami, które posiadają trujące właściwości. Jednak nie tylko muchomory czy borowik szatański mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. W pewnych warunkach i u niektórych osób również grzyby uznane za jadalne mogą być przyczyną zatrucia.

spis treści

1. Ryzyko zatrucia po spożyciu jadalnych grzybów

Nudności i wymioty, ból brzucha, biegunka, a także inne, mniej charakterystyczne symptomy, takie jak uczucie gorąca, łzawienie oczu, zaburzenia widzenia i obniżenie ciśnienia krwi, mogą wynikać z niewłaściwego obchodzenia się z grzybami. Pomimo powszechnej wiary, że jadalne grzyby są całkowicie bezpieczne, okazuje się, że rzeczywistość może być inna.

Zdaniem doświadczonych grzybiarzy, problemy z układem trawiennym po zjedzeniu jadalnych gatunków zdarzają się częściej niż zatrucia spowodowane przez te trujące. Kluczowe jest unikanie pewnych pomyłek już na etapie zbierania grzybów.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Należy wybierać przede wszystkim młode okazy, ale jednocześnie wystarczająco rozwinięte, aby uniknąć pomylenia ich z gatunkami trującymi. Starsze grzyby nie tylko tracą smak i wartości odżywcze, ale również mogą zawierać bakterie przekształcające cholinę w niebezpieczną truciznę - muskarynę.

Dużym błędem jest także zbieranie grzybów do foliowych reklamówek, które przechowujemy w domu po wypakowaniu zakupów.

- Zbieranie grzybów do siatek z tworzywa sztucznego to błąd. Grzyby ulegają wewnątrz zgnieceniu, zachodzą w nich reakcje, powstają aminy biogenne mogące wywołać zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego - wyjaśniała w rozmowie z WP abcZdrowie Irmina Nikiel, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

Zalecane jest wkładanie grzybów do przewiewnych koszy lub pojemników z otworami, które nie blokują dostępu powietrza. Nie powinno się też zbierać okazów rosnących w pobliżu ruchliwych dróg, zakładów przemysłowych lub fabryk, ponieważ grzyby mogą absorbować toksyny, zanieczyszczenia i metale ciężkie niczym gąbka.

Ważne jest, że grzyby w lodówce mogą przebywać maksymalnie przez jedną dobę, po powrocie z lasu należy je jak najszybciej usmażyć, ugotować lub ususzyć.

2. Błędy prowadzące do zatrucia grzybami

Warto również pamiętać, że brak obróbki termicznej, jak i zbyt krótkie gotowanie lub smażenie mogą prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji. Na przykład podgrzybki przed smażeniem należy obgotować, aby zneutralizować szkodliwe substancje, które mogą wywoływać bóle i skurcze jelit oraz biegunkę.

Grzybów nie powinno się łączyć z alkoholem, co czyni je nieodpowiednim wyborem na przekąskę podczas imprez. Niektóre gatunki, jak na przykład czernidłak pospolity, zawierają koprynę, blokującą rozkład alkoholu, co może skutkować zatruciem, nawet ze śmiertelnym efektem.

Ponadto grzyby są ciężkostrawne i w połączeniu z alkoholem stanowią duże wyzwanie dla naszego układu pokarmowego. Z grzybów powinny zrezygnować dzieci, osoby starsze oraz pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze