Kalorie w bobie – kaloryczność, wartości odżywcze, gotowanie
Kalorie w bobie mają wysoką wartość, co związane jest z dużą zawartością węglowodanów. Mimo to w porównaniu z innymi roślinami strączkowymi, bób jest zdecydowanie mniej kaloryczny, przy zachowaniu dużej wartości biologicznej. Bób jest rośliną strączkową, która jest cennym źródłem witamin i minerałów. Duża zawartość białka w bobie sprawia, że może on z powodzeniem zastąpić mięso w diecie. Zawiera również, cenny dla kobiet w ciąży, kwas foliowy. Jakie wartości odżywcze ma bób? Ile kalorii znajdziemy w 100g bobu? Jak należy gotować bób?
1. Kaloryczność i dietetyczny charakter bobu.
W 100 g suchego produktu znajdziemy około 48 kalorii w bobie. Może to się wydawać dużo dla osób na diecie. Warto jednak zauważyć, że bób zawiera niewielkie ilości tłuszczu i dużą ilość błonnika, który jest cennym składnikiem każdej diety. Co więcej, ilość kalorii w bobie rekompensuje fakt, iż roślina ta daje uczucie sytości przez dłuższy czas.
2. Jakie wartości odżywcze posiada bób?
Kalorie w bobie to nie wszystko. Bób zawiera takie wartości odżywcze jak białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, witaminy C, witaminy z grupy B, witaminy A, witaminę K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, żelazo.
3. Właściwości lecznicze i zdrowotne.
Dzięki temu, że bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, obniża stężenie cholesterolu we krwi. Wspomaga także leczenie niedokrwistości, ponieważ zawiera dużo żelaza. Jest również pomocny w anemii. Bób jest również źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Co więcej, kwas foliowy może zapobiec wadom rozwojowym u płodu, dlatego jest suplementowany przez kobiety w ciąży. Nie jest wskazany w przypadku cukrzycy ciążowej, gdyż zawiera wysoki wskaźnik glikemiczny (gotowany bób ok. 65 IG). W przypadku kobiet z cukrzycą ciążową oraz diabetyków bób jest dużym obciążeniem dla trzustki. Istotne są również kalorie w bobie.
4. Jakie są przeciwwskazania do spozywania bobu?
Bób, choć zawiera cenne składniki odżywcze, kwas foliowy i dużą zawartość błonnika, nie jest przeznaczony dla każdego. Nie chodzi tu jedynie o wysoką ilość kalorii w bobie. Przeciwwskazaniem do jedzenia bobu jest nie tylko cukrzyca ciążowa, ale również dna moczanowa. Organizm w przypadku chorych na dnę moczanową , który jest końcowym produktem przemiany puryn. W związku z tym osoby cierpiące na artretyzm nie powinny spożywać tego warzywa w duzych ilościach lub wcale.
Bób może również być przyczyną reakcji alergicznych. Bób nie jest również wskazany dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego, gdyż jest przyczyną wzdęć. Można uniknąć wzdęć odpowiednio gotując bób.
5. W jakiej postaci spożywać bób – surowej czy gotowanej?
Bób można jeść zarówno po ugotowaniu, jak i na surowo. Zaleca się jedzenie na surowo jedynie młodych ziaren, gdyż posiadają cienką skórkę. Skórka bobu jest bogata w witaminy, przez co wartości odżywcze surowej rośliny, są cenniejszym źródłem witamin i minerałów. Bób w formie gotowanej dobrze jest przygotować w lekko osolonej wodzie lub ugotować na parze. Gotowany bób traci jednak niemalże połowę wartości odżywczych, kalorie w bobie pozostają jednak niemal bez zmian.
Do gotowania bobu należy wybierać ziarna intensywnie zielone, o gładkiej skórce i świeżym zapachu. Przed ugotowaniem bób należy dokładnie wypłukać pod strumieniem zimnej wody. Bób gotuje się pod przykryciem przez około 15 – 30 minut. Długość czasu gotowania zależy od tego, czy ziarna są młode – wówczas gotujemy krócej, czy też starsze – wówczas gotujemy dłużej.