Trwa ładowanie...

Bomba przeciwutleniaczy. Sekret długowieczności stulatków z Okinawy

Avatar placeholder
Dominika Najda 15.02.2024 20:54
Niepozorne warzywo sekretem długowieczności stulatków z Okinawy
Niepozorne warzywo sekretem długowieczności stulatków z Okinawy (Getty Images)

Wyjątkowe warzywo zdaniem ekspertów może być sekretem najdłużej żyjących ludzi na świecie. Regularne spożywanie niepozornej bulwy może pomóc wielu osobom dożyć 100 lat, a nawet więcej.

spis treści

1. Sekretny składnik diety stulatków

Fioletowy batat to kluczowy element tradycyjnej diety mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa. To wyjątkowe warzywo znane jest ze swoich niesamowitych korzyści zdrowotnych i nawet zadebiutowało na ekranie.

Słodkie ziemniaki zostały okrzyknięte sekretem długowieczności w jednym z odcinków programu "Żyć 100 lat: Tajemnice niebieskich stref", który pojawił się na platformie Netflix.

Zobacz film: "Chcesz poprawić wzrok? Sięgnij po bataty"

Program próbował odpowiedzieć, dlaczego ludzie w niektórych obszarach, zwanych niebieskimi strefami, żyją dłużej niż przeciętni mieszkańcy naszej planety. Jednym z powodów okazały się fioletowe bataty.

Po dziesięciu latach badań mieszkańców Okinawy naukowcy potwierdzili, że wszyscy seniorzy w wieku 90 lat i więcej zjadali średnio pół kilograma barwnych bulw dziennie. Oczywiście nie tylko dieta miała wpływ.

Osoby zamieszkujące japońską wyspę były aktywne fizycznie, cechował je optymizm i bogate życie towarzyskie. Regularne spotkania ze znajomymi korzystnie wpływały też na nastawienie do życia.

2. Korzyści fioletowych batatów

Fioletowe bataty zwracają uwagę nie tylko kolorem, ale także wysoką zawartością antycyjanów. Te silne przeciwutleniacze są barierą przed szkodliwymi drobnoustrojami i patogenami oraz chronią przed wieloma chorobami.

Słodkie ziemniaki w tej barwie to także niskokaloryczna i pełna błonnika przekąska, która zapewnia uczucie sytości na dłużej. Jedna bulwa pokrywa 500 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

W filetowych batatach znajdziemy też witaminę C i E, które zwykle znajdują się w produktach wysokotłuszczowych. To też cenne źródło witaminy z grupy B, w tym kwasu foliowego, tiaminy oraz ryboflawiny.

Włączenie ich do diety zapewnia także pokaźną dawkę potasu, który korzystnie wpływa na stan serca, pomaga obniżyć ciśnienie krwi i przeciwdziała szkodliwemu działaniu sodu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze