Trwa ładowanie...

Borowik amerykański (złotak wysmukły) - właściwości i zastosowanie

 Paula Komendarczuk
05.07.2024 10:06
Borowik amerykański (złotak wysmukły) to grzyb spotkany w Polsce od niecałych 10 lat.
Borowik amerykański (złotak wysmukły) to grzyb spotkany w Polsce od niecałych 10 lat. (adobestock)

Borowik amerykański (złotak wysmukły) to grzyb znany w Polsce od niecałych 10 lat. Najczęściej można na niego natrafić nad morzem, w lasach sosnowych i na wydmach. Grzybiarze obserwują go również w województwie lubelskim, podlaskim i świętokrzyskim. Co warto wiedzieć o borowiku amerykańskim?

spis treści

1. Co to jest borowik amerykański?

Borowik amerykański (złotak wysmukły, borowik wrzosowy lub wysmukły) to grzyb, przypominający borowika szlachetnego. Ma czerwonobrązowy lub rudawy kapelusz z nieco ciemniejszym środkiem.

W trakcie wzrostu kapelusz ma kulisty kształt, a wraz z upływem czasu forma zaczyna imitować wygląd parasola. Jest on matowy, suchy i gładki w dotyku, a skórka wykracza poza zewnętrzną krawędź kapelusza.

Spód grzyba skrywa jaskrawożółte lub zielonkawe rurki, a także smukły, pokryty podłużnymi bruzdami, złotawy trzon. Miąższ borowika amerykańskiego jest biały, ale posiada żółtawe lub różowawe zabarwienie.

Zobacz film: "Przechowywanie grzybów"

Po nacięciu lub uszkodzeniu nie zmienia koloru. Złotak wysmukły może mierzyć nawet ok. 25 centymetrów wysokości, jest najczęściej spotykany w rejonach nadmorskich, ale obecnie można na niego natrafić również w innych miejscach - w województwie lubelskim, świętokrzyskim czy podlaskim.

Zwykle rośnie on w lasach sosnowych, w okolicy wrzosów lub na wydmach od lipca do października w dużych skupiskach. Borowik po raz pierwszy został rozpoznany w 2011 roku na Łotwie i Litwie, a niedługo później zaczął pojawiać się w innych rejonach.

Jest on grzybem charakterystycznym dla Ameryki Północnej, w Polsce to całkowicie nowy okaz, który powoduje wiele wątpliwości. Do tej pory nie wiadomo, w jaki sposób oddziałuje na środowisko leśne i czy nie zagraża pozostałym gatunkom.

2. Właściwości borowika amerykańskiego

Złotak wysmukły jest grzybem jadalnym i niskokalorycznym (mniej niż 50 kcal na 100 g). Stanowi źródło wielu cennych witamin i substancji odżywczych, takich jak fosfor, wapń, selen, magnez, jod, witamina A, B, C, E oraz PP.

Dodatkowo zawiera on błonnik w postaci chityny oraz łatwo przyswajalne białko, składające się z aminokwasów egzogennych. Borowik amerykański wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, wzmacniające naczynia krwionośne, a także zmniejszające stężenie cholesterolu we krwi.

Wykazano również, że wpływa na poziom odporności organizmu przed zakażeniami bakteryjnymi i wirusowymi. W składzie złotaka wykryto betagluken, który wykazuje działanie przeciwutleniające, sprzyja wytwarzaniu białych krwinek w szpiku kostnym oraz przeciwdziała procesom starzenia organizmu, za sprawą neutralizacji wolnych rodników.

3. Zastosowanie borowika amerykańskiego w kuchni

Borowik amerykański nadaje się do przygotowania farszu do naleśników czy pierogów, sosu do mięsa lub warzyw. Równie często wykorzystywany jest również do przyrządzenia grzybowego risotto, zup (szczególnie barszczu czerwonego) i bigosu.

Podobnie jak inne gatunki, złotak wysmukły może być również marynowany, suszony lub mrożony. Najmniej zdrowe są grzyby w zalewie octowej, ale zazwyczaj spożywa się je okazjonalnie.

Należy pamiętać, by borowiki przyrządzać bezpośrednio po zbiorze, ale wcześniej bardzo dokładnie je umyć, by pozbyć się zanieczyszczeń z ich powierzchni. Zwykle borowiki amerykańskie nie są pożywką do robaków, z tego względu ich wykorzystywanie w kuchni to prawdziwa przyjemność.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze