Camembert z grilla – kalorie, wartości odżywcze i przepisy
Camembert z grilla to niezwykle popularna przekąska. Porcja aromatycznego, ciepłego sera fantastycznie komponuje się z warzywami, tak świeżymi, jak i grillowanymi, a także mięsem oraz pieczywem. Jak serwować i przygotować camembert, by cieszył podniebienie? Czy to zdrowa opcja?
1. Co to jest camembert z grilla?
Camembert z grilla elektrycznego, węglowego czy gazowego, to bardzo popularna przekąska. Ten niezwykle aromatyczny i smaczny ser można przygotowywać, a i podawać na wiele sposobów. Jest bardzo uniwersalny.
Camembert (czyt. kamamber) to miękki ser podpuszczkowy produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Podczas dojrzewania, za sprawą grzybów pleśni z gatunku Penicillium camemberti, pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią. Pierwszą recepturę sera opracowano w normandzkiej wsi o tej samej nazwie w 1791 r.
2. Camembert z grilla – kalorie i wartości odżywcze
Porcja 100 g sera camembert dostarcza 299 kcal (jest to produkt wysokokaloryczny, głównie ze względu na wysoką zawartość tłuszczów) oraz:
- 0,5 g węglowodanów,
- 20 g białka,
- 24 g tłuszczów, z czego 15 g to tłuszcze nasycone, a 8 g to tłuszcze nienasycone,
- 72 mg cholesterolu,
- witaminy (szczególnie B2, B5, B6 i kwas foliowy) oraz minerały (głównie fosfor, magnez, wapń - nawet 400 mg).
Fermentowane sery, takie jak camembert, mogą również zawierać korzystne bakterie probiotyczne, które wspierają zdrowie jelit.
3. Czy camembert z grilla jest zdrowy?
Grillowany camembert, który jak każdy ser, należy do grupy produktów, którymi nie należy delektować się zbyt często. Dobra wiadomość jest taka, że choć jest dość kaloryczny i bogaty w tłuszcze, może być zdrowym elementem diety, jednak pod warunkiem, że jest spożywany sporadycznie i w umiarkowanej ilości, najlepiej w połączeniu z odpowiednimi dodatkami, takimi jak warzywa. To na przykład sałata, pomidory, papryka, ogórki.
Jednocześnie dobrze jest nie przesadzać z dużą ilością pieczywa lub niespecjalnie zdrowych dodatków (np. konfitura z żurawiny, ciężkie sosy, tłuste mięsa). Zdecydowanie zdrowszy będzie spożywany z sałatką niż ser camembert z grilla z boczkiem.
Trzeba pamiętać, że nadmierne spożywanie tego rodzaju produktów może prowadzić nie tylko do nadwagi, ale i problemów z sercem oraz układem krążenia. Trzeba pamiętać, że ser jest zasobny w tłuszcze nasycone, które mogą podnosić poziom cholesterolu we krwi oraz w sól mogącą wpływać na ciśnienie krwi.
4. Camembert z grilla - jak zrobić?
Istnieje wiele przepisów na camembert z grilla. Jaki jest najprostszy sposób? Wyjmij ser z opakowania i owiń w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Połóż na grillu na kilkanaście minut i zdejmij, gdy camembert stanie się miękki i płynny w środku (ser po upieczeniu staje się nie tylko płynny, ale jeszcze bardziej kremowy). Wyjmij ser z folii i pozostaw na chwilę, aby lekko ostygł.
Aby przygotować smaczny camembert z grilla:
- nie należy go kroić, a na ruszcie układać w całości,
- najlepiej owinąć go folią aluminiową lub papierem do pieczenia, który zapobiegnie uszkodzeniom i wypłynięciu sera poza kratkę grilla,
- nie przewracać go na ruszcie za pomocą widelca. Lepiej sprawdzi się łopatka czy szczypce.
Grillowany camembert w folii można podać z posiekanymi orzechami. Fantastycznie smakuje ser camembert z grilla z żurawiną, choć możesz go także polać odrobina płynnego miodu. Podaj z sałatką, opiekaną bagietką lub warzywami.
Wielu zwolenników ma także grillowany camembert na patelni (to świetne koło ratunkowe, gdy nie można zrobić tradycyjnego grilla).
5. Camembert z grilla – kto nie powinien go jeść?
Camembert, nie tylko z grilla, ale i w każdej innej postaci, nie może być konsumowany w dużych ilościach, a niektórzy nie powinni po niego sięgać w szczególności. Jakie osoby muszą unikać spożywania camemberta lub spożywać go z umiarem? To przede wszystkim ludzie zmagający się z:
- nietolerancją laktozy. Camembert zawiera laktozę, cukier mleczny,
- alergią na białka mleka krowiego, które u osób uczulonych mogą wywoływać niepożądane reakcje alergiczne,
- wysokim poziomem cholesterolu, ponieważ jest zasobny w tłuszcze nasycone,
- nadciśnieniem, ponieważ zawiera sól, która może podnosić ciśnienie krwi,
- problemami trawiennymi, takimi jak zespół jelita drażliwego (IBS) czy zapalenie trzustki,
- nadwagą lub otyłością, z uwagi na wysoką kaloryczność.
Jeśli chodzi o camembert z grilla w ciąży, nie jest on zakazany pod warunkiem, że wyprodukowano go z pasteryzowanego mleka i dobrze podgrzany. Dlaczego? Tego rodzaju ser może zawierać bakterie Listeria monocytogenes, które mogą wywoływać listeriozę. Infekcja jest niebezpieczna nie tylko dla kobiet w ciąży, ale I dzieci.