Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Cappuccino - opis, składniki, sposób przygotowania

Avatar placeholder
22.04.2021 14:57
Cappuccino - opis, składniki, sposób przygotowania
Cappuccino - opis, składniki, sposób przygotowania (Zdjęcie autorstwa: Edsel Little / CC BY-SA 2.0)

Nie trzeba iść do kawiarni, żeby napić się dobrej kawy. Jeśli posiadasz w domu shaker i kilka podstawowych składników, możesz przyrządzić wyborne domowe cappuccino z zagęszczonego mleka i kawy rozpuszczalnej. Tym napojem na pewno zachwycisz koleżanki, które przyszły cię odwiedzić. Tego typu cappuccino sprawdza się zarówno jako forma deseru podanegop z lodami jak i samodzielnego napoju kawowego.

spis treści

1. Cappuccino - opis

Cappuccino to pyszny włoski napój, który jest połączeniem kawy ze spienionym mlekiem lub śmietaną. Cappuccino bardzo często jest również dekorowane za pomocą sypkiej czekolady lub kakao. Klasyczne włoskie cappuccino powinno mieć kolor orzechowy i być wykonane z kawy espresso i spienionego przy pomocy gorącej pary mleka. Tak przygotowany napój powinien być podawany we wcześnie podgrzanej białej porcelanowej filiżance.

Nazwa napoju kawowego cappuccino odnosi się do koloru habitu kapucynów. Technologia wykonywania cappuccino została wymyślona i opatentowana we Włoszech na początku dwudziestego wieku. Nie trzeba jednak posiadać specjalnej maszyny ani jechać do Włoch by cieszyć się pysznym kremowym cappuccino. Poniżej zamieszczamy sposób na domowe cappuccino.

Zobacz film: "Przepis na deser capuccino"

2. Cappuccino - składniki

Do przygotowania domowego cappuccino będą nam potrzebne takie składniki jak:

  • 150 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka,
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 50 ml gorącej wody,
  • kostka czekolady.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Cappuccino - sposób przygotowania

Sposób na przygotowanie cappuccino nie jest skomplikowany. Na samym początku należy zagotować wodę, która w międzyczasie powinna trochę ostygnąć, by później można ją było wykorzystać do przygotowania kawy. Wlej do shakera zagęszczone mleko w ilości 150 ml i kilka razy potrząśnij shakerem. Co pewien czas otwieraj shaker, by powietrze mogło dostać się do środka, a przy okazji będziesz mogła wrzucić do niego parę ziarenek kawy rozpuszczalnej. Czynność powtarzaj, aż mleko urośnie do dwukrotnej objętości - do 300 ml, następnie przelej go do filiżanki i dodaj wcześniej przygotowaną gorącą wodę.

Do dekoracji rosnącej pianki mogą być użyte starta czekolada, kako lub kawa rozpuszczalna. Tak przygotowany napój kawowy jest bardzo smaczny. Może być podawany samodzielnie lub wraz lodami lub ciastkiem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze