Cenił ją Hipokrates. Wpłynie na poziom cukru i cholesterolu we krwi
Pokrzywa dla wielu osób to nic więcej jak chwast, z którym spotkanie kończy się nieprzyjemną wysypką. Roślinę warto jednak docenić ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. W ziołolecznictwie wykorzystywana jest od setek lat.
1. Właściwości pokrzywy
W przeszłości pokrzywa była uznawana za roślinę leczniczą. Już w starożytności z jej właściwości korzystał Hipokrates czy św. Hildegarda. Często trafiała także na stół, gdy pod koniec zimy kończyły się zapasy warzyw i owoców.
Pokrzywa do dzisiaj jest zalecana w łagodzeniu wielu dolegliwości, warto więc korzystać z wpływu, jaki ma na nasz organizm. Znajdziemy w niej mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów.
W tej niepozornej roślinie znajduje się witamina B2, C i K, a także wapń, magnez, żelazo i krzem. Ponadto zawiera garbniki, flawonoidy, taniny, karoten, chlorofil, ksantofil, kwas pantotenowy i olejki eteryczne.
Pokrzywa ma właściwości moczopędne, co sprawia, że zalecana jest przy chorobach dróg moczowych. Herbatka złagodzi stany zapalne, pomoże uporać się z problemami trawiennymi, a także korzystnie wpłynie na poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Można też korzystać z niej zewnętrznie. Napar sprawdzi się u osób zmagających się z trądzikiem i trudno gojącymi się ranami. Płukankę warto stosować w celu poprawy kondycji włosów.
2. Stosowanie rośliny
Roślinę można stosować na wiele sposobów. Dostępne są herbatki, można przygotować sok, sprawdzi się też jako dodatek do sałatek. Nasi przodkowie spożywali ją z ziemniakami lub kaszą.
Najłatwiejsza do przygotowania jest herbatka. Suszoną roślinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po przecedzeniu można ją popijać nawet dwa razy dziennie. Nie należy jednak przesadzać z ilością - po dwóch tygodniach należy zrobić przerwę trwająca przynajmniej miesiąc.
Do przygotowania soku wystarczy wycisnąć świeżą pokrzywę w sokowirówce. Miksturę należy przechowywać w lodówce maksymalnie trzy dni. Wystarczy łyżka dziennie, ale po dwóch tygodniach należy zrobić dłuższą przerwę, przynajmniej dwumiesięczną.
Ze względu na właściwości pokrzywy nie zaleca się stosowania jej jednocześnie z lekami na nadciśnienie, rozrzedzającymi krew, diuretykami i diklofenakiem. Szczególną ostrożność powinni zachować także cukrzycy.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl