Trwa ładowanie...

Cenił ją Hipokrates. Wpłynie na poziom cukru i cholesterolu we krwi

Avatar placeholder
17.10.2023 16:16
Przez wielu uznawana za chwast, a korzystnie wpływa na zdrowie. Z jej właściwości korzystał Hipokrates
Przez wielu uznawana za chwast, a korzystnie wpływa na zdrowie. Z jej właściwości korzystał Hipokrates (Getty Images)

Pokrzywa dla wielu osób to nic więcej jak chwast, z którym spotkanie kończy się nieprzyjemną wysypką. Roślinę warto jednak docenić ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. W ziołolecznictwie wykorzystywana jest od setek lat.

spis treści

1. Właściwości pokrzywy

W przeszłości pokrzywa była uznawana za roślinę leczniczą. Już w starożytności z jej właściwości korzystał Hipokrates czy św. Hildegarda. Często trafiała także na stół, gdy pod koniec zimy kończyły się zapasy warzyw i owoców.

Pokrzywa do dzisiaj jest zalecana w łagodzeniu wielu dolegliwości, warto więc korzystać z wpływu, jaki ma na nasz organizm. Znajdziemy w niej mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

W tej niepozornej roślinie znajduje się witamina B2, C i K, a także wapń, magnez, żelazo i krzem. Ponadto zawiera garbniki, flawonoidy, taniny, karoten, chlorofil, ksantofil, kwas pantotenowy i olejki eteryczne.

Pokrzywa ma właściwości moczopędne, co sprawia, że zalecana jest przy chorobach dróg moczowych. Herbatka złagodzi stany zapalne, pomoże uporać się z problemami trawiennymi, a także korzystnie wpłynie na poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Można też korzystać z niej zewnętrznie. Napar sprawdzi się u osób zmagających się z trądzikiem i trudno gojącymi się ranami. Płukankę warto stosować w celu poprawy kondycji włosów.

Pokrzywa sprawdzi się na wiele dolegliwości
Pokrzywa sprawdzi się na wiele dolegliwości (Pixabay)

2. Stosowanie rośliny

Roślinę można stosować na wiele sposobów. Dostępne są herbatki, można przygotować sok, sprawdzi się też jako dodatek do sałatek. Nasi przodkowie spożywali ją z ziemniakami lub kaszą.

Najłatwiejsza do przygotowania jest herbatka. Suszoną roślinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po przecedzeniu można ją popijać nawet dwa razy dziennie. Nie należy jednak przesadzać z ilością - po dwóch tygodniach należy zrobić przerwę trwająca przynajmniej miesiąc.

Do przygotowania soku wystarczy wycisnąć świeżą pokrzywę w sokowirówce. Miksturę należy przechowywać w lodówce maksymalnie trzy dni. Wystarczy łyżka dziennie, ale po dwóch tygodniach należy zrobić dłuższą przerwę, przynajmniej dwumiesięczną.

Ze względu na właściwości pokrzywy nie zaleca się stosowania jej jednocześnie z lekami na nadciśnienie, rozrzedzającymi krew, diuretykami i diklofenakiem. Szczególną ostrożność powinni zachować także cukrzycy.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze