To najzdrowszy owoc. Koniecznie jedz ze skórką
Zima to czas, kiedy wielu z nas boryka się z problemem stanu zapalnego zatok przynosowych, grypy, kataru czy infekcji górnych dróg oddechowych. Niektóre osoby chcąc uniknąć problemów ze zdrowiem, sięgają po suplementy z apteki. Okazuje się jednak, że do dyspozycji mamy wiele owoców, które w sposób naturalny wspierają naszą odporność i chronią przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Które owoce są najzdrowsze i warto włączyć je do swojej codziennej diety?
1. Owoc kaki (persymona)
Owoce kaki stanowią doskonałe źródło witaminy C, beta-karotenu, żelaza, potasa, fosforu, wapnia, manganu oraz kryptoksantyny. Zawierają sporą dawkę błonnika, który wspiera trawienie, poprawia perystaltykę jelit, przeciwdziała zaparciom czy wzdęciom.
Co ciekawe, persymony są również świetnym źródłem różnych flawonoidów, które mają właściwości antyoksydacyjne. Regularne spożywanie tych owoców skutecznie hamuje procesy starzenia, a także chroni przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego. Zawarta w persymonie witamina C skutecznie podnosi odporność i wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego.
2. Gruszka
W okresie zimowym nie trudno o infekcję, zwłaszcza jeśli układ immunologiczny nie działa tak jak powinien. Jeśli chcemy w naturalny sposób podnieść nieco swoją odporność, sięgnijmy po gruszki.
W składzie tych owoców znajdziemy sporą dawkę potasu, fosforu, miedzi, boru, żelaza, wapnia, witaminy C, witaminy K czy witaminy A. Jedzenie nieobranych ze skórki gruszek może przyczyniać się do hamowania procesów zapalnych w naszym organizmie, a to zapobiegać rozwojowi wielu chorób, takich jak cukrzyca typu 2.
Dzięki sporej zawartości potasu, te smaczne owoce wspierają pracę układu naczyniowo-krwionośnego. Co ciekawe, w okresie starożytności napar z gruszki wykorzystywany był do zwalczania przeziębienia, zapalenia strun głosowych, gorączki oraz kaszlu.
3. Grejpfrut
Grejpruty wykazują silne działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe, z tego powodu warto po nie sięgnąć w okresie zwiększonej zachorowalności. Stanowią doskonałe źródło kwasu askorbinowego, który w połączeniu z rutyną, usuwa nadmiar chorobotwórczych patogenów w naszym organizmie. Spożywanie grejpfrutów wzmacnia odporność, przyspiesza przemianę materii, a także wspomaga utratę zbędnych kilogramów.
4. Pomarańcze
Pomarańcze to owoce cytrusowe, które zaspokajają ponad 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Zawarta w nich hesperydyna wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, działa przeciwzapalnie, zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, hamuje syntezę eikozanoidów, a także spowalnia agregację płytek krwi.
Badanie opublikowane przez czasopismo akademickie European Journal of Nutrition w 2020 roku wykazało, że picie dwóch szklanek soku pomarańczowego dziennie przez okres 12 tygodni, spowodowało obniżenie skurczowego ciśnienia tętniczego krwi u pacjentów cierpiących na nadciśnienie.
5. Żurawina
Żurawina od setek lat słynie ze swojego leczniczego działania. Z powodzeniem stosuje się ją w terapii infekcji dróg moczowych, ponieważ obniżają pH, a także doprowadzają do zmniejszenia namnażania się chorobotwórczych patogenów. Ze względu na ogromną zawartość witaminy C, są tradycyjnie stosowane jako środek wspomagający leczenie przeziębienia oraz anginy.
6. Żółte kiwi
Większość osób sądzi, że to pomarańcze zawierają najwięcej witaminy C spośród wszystkich dostępnych na rynku owoców. Okazuje się, że to nieprawda. W ich składzie co prawda znajduje się spora dawka tej witaminy C, ale nie tak duża jak w żółtym kiwi. Dwa owoce kiwi sungold dostarczają 287 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy.
Badania naukowców potwierdziły, że spożywanie czterech żółtych kiwi dziennie (co najmniej przez miesiąc) redukuje nasilenie oraz okres trwania choroby, która jest ściśle związana z górnymi drogami oddechowymi. Warto podkreślić, że w badaniu udział wzięły osoby w starszym wieku.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl