Trwa ładowanie...

Ma więcej witaminy C niż cytryna. Niedoceniony w walce z przeziębieniem

 Maciej Rugała
Maciej Rugała 16.11.2022 17:01
Pomarańczowy owoc ma w sobie dużo cennych substancji
Pomarańczowy owoc ma w sobie dużo cennych substancji (Getty Images)

Dobrodziejstwa tradycyjnej medycyny azjatyckiej znane są od tysiącleci, a rokitnik gra w niej jedną z głównych ról. W Polsce świadomość na temat tej rośliny wciąż jest mała. A szkoda, bo to prawdziwa bomba witaminowa i kopalnia adaptogenów, które pomagają w codziennej walce ze stresem i spadkami odporności. Uwzględnienie go w diecie może znacząco poprawić samopoczucie.

spis treści

1. Niepozorne pomarańczowe kulki

Ten wysoki, gęsty i rozległy krzew, zakwita wiosną. Po zakwitnięciu rodzi żółto-pomarańczowe, małe, kuliste owoce. To właśnie kwaśnym owocom rokitnika przypisuje się najwięcej dobrodziejstw, chociaż surowcem są też jego liście. Owoce zbiera się jesienią, najczęściej po fazie pierwszych przymrozków.

Chociaż pochodzi z Azji, to można go spotkać także na polskich, nadmorskich wydmach, jest tam jednak pod ochroną. Nie podlega jej jednak rokitnik, który zasadzimy w przydomowym ogródku.

Zobacz film: "Najlepszy drink na grypę i przeziębienie"

2. Dobro w rokitniku

Rokitnik zawiera cały kompleks witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), witaminy z grupy B i P (potęguje działanie wit. C), a także mnóstwo przeciwutleniaczy.

Zawiera mnóstwo tzw. adaptogenów, czyli składników odżywczych, które poprawiają nasze funkcjonowanie i zwiększają możliwości adaptacyjne, a więc odporność na stres czy spadki odporności. Są one ważne nie tylko dla zdrowia ogólnoustrojowego, zachwala się je również jako rewolucyjną kurację dla skóry.

Tym, co wyróżnia rokitnika na tle innych owoców, to duża koncentracja kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Jest większa niż ta występująca w porzeczce i cytrynie, chociaż najczęściej nieco mniejsza niż w owocach dzikiej róży.

Rokitnik
Rokitnik (GettyImages)

Na rynku obecne są dżemy czy przeciery z rokitnika. W sklepach z naturalną żywnością możemy spotkać także olej z rokitnika. Jego ceni się najbardziej, jeśli chodzi o przyswajalność adaptogenów i witamin. Zaleca się zażywać kilka kropel przed każdym posiłkiem.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Źródło: WP.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze