Trwa ładowanie...

Chleb orkiszowy - moc witamin prosto z pierkarnika, właściwości odżywcze, skład

Po wielu latach zapomnienia, chleb orkiszowy wrócił do łask wraz z modą na zdrowe odżywianie. I dobrze, bo pieczywo to obfituje w wartości odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Zobacz film: "Po czym poznać zdrowy chleb?"

spis treści

1. Zalety chleba orkiszowego

Trudno przecenić zalety, jakie zawiera w sobie chleb orkiszowy. Ten wypiek to doskonała alternatywa dla białego pieczywa, bogate źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin oraz minerałów. Chleb orkiszowy swoje zalety zawdzięcza oczywiście orkiszowi, z którego jest wypiekany. Mianem orkiszu określa się jęczmień dwurzędowy lub gatunek pszenicy, zwany także szpelcem. Orkisz znany jest od tysiącleci. W Starożytnym Rzymie stanowił główne pożywienie gladiatorów.

Jego lata świetności przypadają na średniowiecze. Orkisz to zboże niewymagające pod względem jakości gleby, odporne na niekorzystne warunki atmosferyczne oraz choroby. Jest łatwe w uprawie i nie wymaga stosowania środków ochrony roślin oraz sztucznego nawożenia. W dzisiejszych czasach uprawiany jest głównie we Włoszech, Niemczech, Francji oraz w Słowacji i Czechach.

Jaki chleb jest najzdrowszy?
Jaki chleb jest najzdrowszy? [7 zdjęć]

Pszenny, żytni, a może mieszany? Chleb jest nieodłącznym elementem naszej tradycji i jednym z podstawowych...

zobacz galerię

2. Właściwości odżywcze chleba orkiszowego

Właściwości odżywcze chleba orkiszowego można by wymieniać długo. Chleb orkiszowy to źródło dobroczynnego błonnika, który zapewnia energię i wspiera układ pokarmowy oraz fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu, chronią układ krążenia, hamują rozwój choroby niedokrwiennej serca. Znajdziemy w nim również witaminę C, która wspiera układ immunologiczny, witaminy z grupy B mające zbawienne działanie na układ nerwowy, znaną jako witamina młodości i płodności witaminę E, witaminę A wspierającą wzrok oraz witaminę K wspomagającą wątrobę, oraz procesy krzepnięcia krwi.

Chleb orkiszowy to także źródło mikroelementów: sodu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu oraz makroelementów: cynku, miedzi, żelaza, selenu i manganu. W jego skład wchodzi również niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy - kwas linolenowy z grupy wielonienasyconych kwasów omega-3. Jest to jeden z dwóch kwasów, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Kwas linolenowy wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz serca.

Zobacz także:

Jest też antyoksydantem, chroni przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za procesy starzenia i zwiększającymi ryzyko powstania nowotworów. Kolejnym cennym składnikiem, którym może pochwalić się chleb orkiszowy jest rodanid – działający przeciwbakteryjnie naturalny antybiotyk. Rodanid wspiera procesy krwiotwórcze, układ odpornościowy i nerwowy, działa przeciwgrzybicznie, pozytywnie wpływa na poprawę nastroju i witalność.

3. Skład chleba z orkiszem

Nie ma wątpliwości, że chleb orkiszowy powinien stanowić składnik naszej codziennej diety. Orkisz, dzięki dekadom zapomnienia, w które popadł, to jedno z najmniej zmodyfikowanych zbóż pszenicznych. Ważne jest jednak, aby spożywany przez nas chleb orkiszowy miał jak najwięcej składników najwyższej jakości. Szukajmy chleba orkiszowego w ekologicznych piekarniach, sprawdzajmy skład i kupujmy u zaufanych sprzedawców. A najlepiej upieczmy go sami!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.