Chroni komórki przed uszkodzeniami. "Największe potencjalne działanie przeciwnowotworowe"
W każdym domu powinien znaleźć się czosnek. Stanowi nie tylko świetny dodatek do wielu potraw, ale przede wszystkim warto docenić jego korzyści zdrowotne. Ma całą masę właściwości i potrafi naprawdę wiele zdziałać.
1. Bogactwo składników odżywczych
Nie wszyscy przepadają za charakterystycznym smakiem i zapachem czosnku, ale istnieje wiele powodów, dla których warto regularnie po niego sięgać. To prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych.
W czosnku znajdują się witaminy z grupy B oraz witamina C, miedź, żelazo, magnez, fosfor, selen i wapń. Jest też bogaty w fitochemikalia, jak flawonoidy, ale najważniejszą rolę odgrywają związki siarkowe.
Allicyna i ajoen to związki o wielu właściwości zdrowotnych. Właśnie one są odpowiedzialne za ostry aromat czosnku, a dostarczanie ich organizmowi niesie ze sobą masę korzyści.
Warto jednak pamiętać, że dopiero uszkodzenie główki czosnku wyzwala allicynę. By czerpać największe korzyści zdrowotne, konieczne jest zmiażdżenie lub pokrojenie ząbków przed spożyciem ich.
2. Naturalny antybiotyk na wiele dolegliwości
Czosnek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wspiera układ odpornościowy oraz może pomóc organizmowi w walce z infekcjami. Warto po niego sięgać szczególnie jesienią i zimą.
Bogactwo przeciwutleniaczy pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami. Czosnek nie tylko zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, ale także zapobiega rozwojowi wielu chorób, jak choćby Alzheimer.
Czosnek ma też działanie przeciwzapalne, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi. Skutecznie chroni przed chorobami serca i korzystnie wpływa na osoby zmagające się z cukrzycą.
Ponadto czosnek wspiera detoksykację organizmu i pomaga usunąć z organizmu szkodliwe substancje. Niektóre badania sugerują, że suplementacja może poprawić wydolność fizyczną.
3. Profilaktyka nowotworowa
Badania sugerują, że regularne spożywanie czosnku obniża ryzyko przeziębienia nawet o 60 proc. oraz skraca czas choroby aż o 70 proc. Zawarty w nim ajoen zmniejsza lepkość krwi, co pomaga zapobiegać miażdżycy i zawałom serca.
Nie bez znaczenia jest także przeciwnowotworowe działanie czosnku. To skuteczny sposób w profilaktyce chorób nowotworowych. Z badań wynika, że allicyna zmniejsza ryzyko rozwoju raka przełyku, żołądka, okrężnicy oraz płuc.
"Narodowy Instytut Raka (NCI) w Stanach Zjednoczonych uznał czosnek za jedno z warzyw o największym potencjalnym działaniu przeciwnowotworowym" - dodaje dr Łukasz Durajski na swoim Instagramie
Warto jednak mieć na uwadze, że obróbka termiczna prowadzi do utraty bakteriobójczych właściwości czosnku. W celu uzyskania korzyści zdrowotnych najlepiej więc spożywać na surowo. Nie zapomnij też o pokrojeniu lub zmiażdżeniu ząbków.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl