Trwa ładowanie...

Przeciwnowotworowe właściwości żywności. Naukowcy stawiają na zdrowe odżywianie

Avatar placeholder
07.12.2019 19:11
Przeciwnowotworowe właściwości żywności. Naukowcy stawiają na zdrowe odżywianie
Przeciwnowotworowe właściwości żywności. Naukowcy stawiają na zdrowe odżywianie (123rf.com)

Flawonoidy to silne przeciwutleniacze, które znajdują się w czerwonych i pomarańczowych warzywach. Według naukowców substancje te mogą mieć silne działanie przeciwnowotworowe. Badania sugerują, że zdrowa dieta może zapobiegać nowotworom.

spis treści

1. Owoce i warzywa bogate we flawonoidy

Flawonoidy to antyoksydanty, które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Dotychczas poznano ok. 4 tysiące związków flawonoidowych, które znajdują się w kwiatach, liściach i owocach roślin.

Działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i biorą udział w kontrolowaniu replikacji komórek. Ze względu na swoje właściwości wykazują też działanie przeciwnowotworowe. I to właśnie na tym aspekcie chcą się skupić badacze.

Zobacz film: "Masz nadwagę? Grozi ci 12 nowotworów"

Naukowcy z Imperial College London mają nadzieję stworzyć ''spersonalizowane paszporty żywnościowe'', dzięki którym będzie można zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory, m.in na raka piersi, raka jelita grubego i inne nowotwory przewodu pokarmowego. Badacze przeanalizowali skład różnych owocó i warzyw i porównali substancje, które zawierają do substancji znajdujących się w lekach przeciwnowotworowych.

Na liście znalazły się:

  • pomarańcze – zawierają naringeninę i hesperydynę, które są szczególnie silnymi przeciwutleniaczami. Codziennie picie soku z pomarańczy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.Wystarczy jedna szklanka.
  • winogrona – są cennym źródłem flawonoidów, a także witamin A i C, które również są przeciwutleniaczami. Sybstancje zawarte w winogronach mogą wpływać na niszczenie komórek nowotworowych raka skóry, raka sutka, jelita, płuc i żołądka.
  • marchew – bogate źródło karotenu i witaminy A, a także polifenoli i kwasu foliowego. Substancje te są antyoksydantami. Chronią przed działaniem wolnych rodników, opóźniają starzenie się komórek.
  • seler – substancje zawarte w selerze, takie jak kwas kawowy, kwas p-kumarynowy, kwas felurowy, apigenina, luteolina i saponina mają właściwości przeciwnowotworowe. Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i przedwczesnym starzeniem się.
  • kolendra – zawiera m.in. klwas galusowy, który ma szereg właściwości antyrakowych. Blokuje metabolizm substancji rakotwórczych, powstających podczas przemian metabolicznych. Nasiona kolendry zawierają też duże ilości witaminy C i witamin z grupy B.
  • koper ogrodowy – zawarte w koperku kwercytyna, anetol i limonen. To silne przeciwutleniacze, które wykazują działanie antyrakowe. Działają przeciwzapalnie i chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Wysoka zawartość witaminy A w koperku zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc i raka jamy ustnej.

Naukowcy wyróżnili też jeden napój.

2. Herbata działa przeciwnowotworowo

Tym napojem jest herbata. Naukowcy stwierdzili, że dzięki zawartości katechin, terpenoidów i garbników, ma ona silne działanie antyrakowe. Substancje te zmniejszają uszkodzenia DNA, mają działanie przeciwzapalne i mogą niszczyć komórki rakowe.

Naukowcy skupiają się teraz na tym, żeby poznać więcej właściwości ''hiperżywności'' i określić w jakich ilościach powinniśmy ją spożywać. Duże znaczenie ma tutaj też obróbka cieplna, podczas której część substancji ulega utlenieniu.

Specjaliści już teraz przekonują, że włączenie do diety większej ilości owoców i warzyw może uchronić nas przed chorobą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dowiedz się więcej:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze