Trwa ładowanie...

Chroni przed rakiem i parkinsonem, zapobiega demencji. Witaminy życia szukaj w 3 produktach

 Karolina Rozmus
25.03.2023 13:13
Największe ilości witaminy B12 znajdziemy w podrobach i owocach morza
Największe ilości witaminy B12 znajdziemy w podrobach i owocach morza (Pixabay)

Bierze udział w procesach krwiotwórczych i tworzeniu osłonek mielinowych dla neuronów. Jej niedobór może dawać bardzo charakterystyczne objawy ze strony układu nerwowego, tymczasem większość z nas nie zdaje sobie sprawy z braku tej witaminy. A wystarczy zwiększyć udział trzech produktów w diecie.

spis treści

1. Groźny niedobór kobalaminy

Witamina B12 pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, potrzebna jest do procesów krwiotwórczych, wzrostu organizmu, podziałów komórkowych i produkcji osłonki mielinowej.

Jednym z pierwszych objawów jej niedoboru, czyli hipokobalaminemii , może być zmęczenie, potem pojawiają się kolejne objawy ze strony układu nerwowego:

  • mrowienie w obrębie kończyn,
  • dezorientacja,
  • zaburzenia pamięci i koncentracji,
  • zaburzenia równowagi,
  • zaburzenia nastroju.
Zobacz film: "Niedobory witamin"

Badania wskazują, że odpowiednia ilość kobalaminy w organizmie chroni przed alzheimerem i parkinsonem, depresją, a nawet nowotworami: rakiem jelit i trzustki, okrężnicy, przed rakiem pęcherzyka żółciowego, a nawet zmniejsza ryzyko nowotworów piersi i macicy.

2. Nie tylko weganie są narażeni na brak B12

Wchłanianie witaminy B12 jest złożonym procesem, który rozpoczyna się w jamie ustnej, a kończy w jelicie cienkim. Już w momencie przeżuwania pokarmu jedno z białek zawartych w ślinie pozwala kobalaminie dotrzeć na drugi koniec przewodu pokarmowego, chroniąc ją przed działaniem kwasu żołądkowego. Następnie umieszczone w żołądku komórki okładzinowe wydzielają dwie substancje, które rozkładają witaminę B12. W dwunastnicy soki trzustkowe uwalniają witaminę B12, dzięki czemu może się wchłonąć.

Wiele mówi się o tym, że na niedobór narażone są osoby, które nie spożywają pokarmów odzwierzęcych. To jednak nie wszystko niedobór witaminy B12 może się wiązać ze schorzeniami układu pokarmowego, tj. celiakia, alergie pokarmowe czy choroby zapalne jelit lub żołądka.

Jednym z najlepszych źródeł kobalaminy są podroby
Jednym z najlepszych źródeł kobalaminy są podroby (Pixabay)

Z tym problemem mogą się też borykać osoby z kserostomią, zaburzeniem związanym z produkcją śliny. Dotyczy diabetyków, ale też pacjentów stosujących leki powodujące suchość w jamie ustnej, jak leki na nadciśnienie, psychotropy czy opioidy.

Ostatnią grupą są seniorzy – niedobory witaminy B12 w grupie powyżej 65. roku życia mogą sięgać nawet 20 proc. populacji.

3. Tu ją znajdziesz. Jedz nawet codziennie

Kobalamina znajduje się w produktach odzwierzęcych, a szczególnie w:

  • podrobach – tzw. piąta ćwiartka, w skład której wchodzą nerki czy wątróbka; największe stężenie witaminy B12 jest w wątrobie wołowej – to niemal 71 mikrogramów na 85 g mięsa,
  • jajach – dwa duże jajka to ponad jeden mikrogram witaminy B12, ale poza tym jaja są świetnym źródłem wszystkich potrzebnych układowi neurologicznemu witamin z grupy B,
  • małżach – 100 g zawiera niemal 100 mikrogramów witaminy B12, co stanowi aż 4120 proc. dziennego zalecanego spożycia; ci, którzy nie są w stanie zmusić się do jedzenia owoców morza, mogą sięgnąć po tuńczyka – w 100 g znajdziemy niemal dziesięć mikrogramów witaminy B12.

Źródłem kobalaminy jest każdy rodzaj czerwonego mięsa, a także produkty nabiałowe – mleko, jogurty czy sery. Warto również sięgać po produkty wzbogacane witaminą B12, można je znaleźć na sklepowych półkach coraz częściej. Ten sposób jest szczególnie polecany weganom i wegetarianom.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze