Wątróbka – jaką wybrać, jak usmażyć, witaminy w wątróbce
Wątróbka to jeden z największych koszmarów dzieciństwa. Z wiekiem jednak smaki się zmieniają i szybko okazuje się, że jako dorośli nabieramy ochoty na pyszną, smażoną wątróbkę. Jednak jak dobrze przygotować wątróbkę? Przeczytaj artykuł, a dowiesz się jak usmażyć wątróbkę oraz poznasz przepis na pyszny obiad ze smażoną wątróbką w roli głównej.
1. Wątróbka - jaką wybrać?
Wątróbka cielęca i wołowa będzie dobrym wyborem dla osób dbających o to by dieta była najzdrowsza. Jest ona jednak dosyć droga. Dużo tańszym ale równie pysznym rozwiązaniem będzie wątróbka drobiowa.
2. Wątróbka – jak usmażyć
Wątróbka uchodzi na trudną w obróbce na patelni. Jest bardzo kapryśna, a to jak ją usmażyć w dużej mierze zależy od tego czego oczekujemy po daniu. Jeżeli marzy nam się delikatna, miękka wątróbka najlepiej najpierw krótko namoczyć ją w mleku. Mleko pozbawi wątróbkę gorzkiego posmaku.
Aby wątróbka nam nie stwardniała przede wszystkim powinniśmy smażyć ja krótko – im dłużej smażymy wątróbkę tym twardsza będzie. Dlatego jeśli oprócz wątróbki marzy nam się cebulka czy papryka, najlepiej dusić je wcześniej a wątróbkę dodać na sam koniec.
Podobno wątróbka robi się twardsza jeśli solimy ją w trakcie smażenia, dlatego jeśli nie chcesz żeby ciężko się żuła posól ją dopiero po obróbce termicznej.
3. Wątróbka – z cebulą
Koniec teorii czas na praktykę. Przekonaj się na własnej skórze czy wątróbka przestała być koszmarem z dzieciństwa. Oto jeden z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie wątróbki.
Smażona wątróbka wymaga: 0,5 kg wątróbki (wybierz jaką tylko zechcesz – może być cielęca i drobiowa, bez znaczenia i tak będzie pysznie), 4 duże cebule białe, mleko, masło do smażenia, sól i pieprz.
Sposób przygotowania wątróbki: Wątróbkę namocz w mleku przez około 30 minut. W tym czasie pokój cebule w oka i porozklejaj je. Podgrzej na patelni masło do rozpuszczenia i wrzuć cebulkę. Poczekaj aż cebulka lekko się zarumieni i stanie się miękka. Następnie wyjmij wątróbkę z mlekai delikatnie połóż ją na drugą patelnię. Uwaga, może odrobinę strzelać.
Warto wiedzieć:
Od czasu do czasu delikatnie przewracaj wątróbkę tak żeby się nie przypaliła. Kiedy wątróbka nie będzie już surowa przerzuć wcześniej usmażoną cebulkę na patelnie z wątróbką i przykryj na chwilę pokrywką tak by składniki kilka chwil się poddusiło razem. Poczekaj aż wątróbka przejdzie aromatem słodkiej cebulki.
Na koniec zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem. Jeżeli chodzi o sposób podania, to taka wątróbka z cebulką wyśmienicie smakuje sama w sobie – jeżeli potrzebujesz dodatków, świetnie sprawdzą się tu tłuczone ziemniaki.
4. Wątróbka – witaminy
Wątróbka mimo złej sławy organu, który zbiera toksyny nie magazynuje tylko je przefiltrowuje. Wątróbka stanowi wspaniałe źródło makro i mikroelementów w diecie. Po pierwsze wątróbka jest bardzo bogata w białko, będące głównym budulcem mięśni.
Dodatkowo wątróbka zawiera wiele witamin, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Są to między innymi witamina B12, witamina A, żelazo czy kwas foliowy.