Chroni przed rakiem, łagodzi ból i odświeża oddech. Dodaj do wody lub żuj po posiłku
Goździki to nie tylko przyprawa, która nadaje daniom niepowtarzalny smak. Ich zastosowanie wykracza daleko poza kuchnię. Są bowiem bogactwem zdrowotnych właściwości, które sprawiają, że doskonale sprawdzą się jako naturalny składnik domowej apteczki.
1. Na ból zęba, odporność i wrzody żołądka
Goździki to naturalne wsparcie dla układu odpornościowego. Zawierają eugenol, który ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dzięki temu goździki pomagają zwiększyć odporność organizmu i skutecznie radzić sobie z infekcjami. Wystarczy dodać kilka sztuk do rozgrzewającej herbaty malinowej, aby skorzystać z ich zdrowotnych właściwości.
Goździki to także naturalny sposób na poprawę trawienia. Zwiększają wydzielanie enzymów trawiennych i pomagają łagodzić dolegliwości żołądkowe. Badania przeprowadzone przez zespół ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Lagos wykazały, że wyciąg z goździków wspomagał leczenie wrzodów żołądka. Warto je dodawać do potraw, ale można też przygotować domową miksturę dla żołądka i jelit.
Wystarczy jedna łyżeczka całych goździków lub dwie łyżeczki mielonych, a także 250 ml wrzącej wody. Goździki wsypujemy do kubka i zalewamy wodą. Jeśli używasz całych goździków, poczekaj osiem minut, jeśli mielonych - odczekaj dwie minuty dłużej. Przecedź napar, a potem powoli go wypij. Zaleca się spożywanie 100 ml tego napoju dwa razy dziennie.
Goździki są również pomocne przy problemach z jamą ustną. Dzięki swoim właściwościom znieczulającym i przeciwbakteryjnym mogą pomóc przy bólach zęba, a także leczeniu infekcji grzybiczych, takich jak grzybica języka, oraz łagodzenia objawów paradontozy. Co więcej, żucie goździków pomaga pozbyć się przykrego zapachu z ust.
Ich przeciwbólowe właściwości można wykorzystać również przy bólach głowy. Jeżeli nie chcemy ich jeść, można namoczyć goździki np. w oleju kokosowym i masować skronie.
2. Kocha je wątroba i boi się ich rak
Goździki są również zbawienne dla wątroby, co potwierdza m.in. badanie przeprowadzone przez naukowców z Kairu. W tym przypadku to także zasługa eugenolu, który wspomaga funkcje wątroby, a tym samym oczyszczanie organizmu z toksyn.
Eugenol ma również właściwości antynowotworowe. Naukowcy z Chin i USA dowiedli, że wyciąg z goździków zapobiega rozrostowi guzów. Dotyczyło to m.in. raka płuc, piersi, jajników. Goździki to także jedno z najbogatszych źródeł polifenoli. To związki chemiczne, które pomagają m.in. obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie, a także poprawiają elastyczność tętnic.
Osoby, które zmagają się z cukrzycą powinny również sięgać po tę przyprawę. Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie goździków obniża poziom cukru we krwi, a także zmniejsza produkcję insuliny i poprawia funkcje komórek, które są za to odpowiedzialne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl