Chroni trzustkę jak tarcza. Zapobiega cukrzycy, zwalcza komórki nowotworowe
Nowotwory trzustki często wykrywane są przypadkowo. Rak przez długi czas może nie dawać o sobie znać, co niekorzystnie wpływa na rokowania. Warto więc dbać o ten niezwykle ważny narząd i chronić go przed chorobami.
1. Produkty szkodliwe dla trzustki
Najlepszym sposobem dbania o trzustkę jest dieta. Wykluczenie pewnych produktów korzystnie wpłynie na zdrowie narządu i poprawi jego funkcjonowanie. Warto też popracować nad nawykami.
Inne produkty spożywcze mają zbawienny wpływ na trzustkę i warto włączyć je do codziennej diety. Nawet drobne zmiany w jadłospisie i stylu życia mogą drastycznie zmniejszyć ryzyko rozwoju raka.
Zanim przejdziemy do diety, warto wspomnieć o czynnikach, które przyczyniają się do raka trzustki:
- cukrzyca,
- alkohol,
- palenie,
- otyłość,
- historia choroby w rodzinie,
- przewlekłe zapalenie trzustki,
- wiek powyżej 65. roku życia.
Jak widać, na niektóre czynniki nie mamy wpływ, ale inne są całkowicie zależne od nas i możemy pracować nad tym, by zrezygnować ze szkodliwych używek, a także zadbać o utrzymanie odpowiedniej masy ciała.
Ponadto z diety warto wykluczyć ciężkie, smażone i tłuste potrawy oraz przetworzone mięso. Zdrowiu narządu nie sprzyja też cukier, śmietana, tłuste sosy i złej jakości tłuszcze.
2. Dieta wspierająca pracę trzustki
W diecie warto ująć produkty, które zbawiennie wpływają na trzustkę, chronią ją przed rozwojem nowotworów oraz poprawiają jej funkcjonowanie.
2.1. Czosnek
W jadłospisie nie powinno zabraknąć czosnku, który poprawia trawienie, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Znajdziemy w nim też mnóstwo cennych składników odżywczych, które zapobiegają rozwojowi nowotworów.
2.2. Jogurty i maślanka
Te naturalne probiotyki korzystnie wpływają na cały układ pokarmowy i wspierają działanie układu pokarmowego. Dodatkowo są świetnym sprzymierzeńcem w walce ze stanami zapalnymi trzustki.
2.3. Czerwone winogrona
Tych owoców nie powinno zabraknąć w diecie ze względu na obficie występujące silne przeciwutleniacze. Czerwone winogrona wspierają funkcjonowanie trzustki oraz zwalczają komórki nowotworowe.
2.4. Wiśnie
Zawarte w wiśniach substancje zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. Owoce są pełne antyoksydantów i alkoholu perillylowego, które działają na organizm oczyszczająco. Pomagają też obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.
2.5. Słodkie ziemniaki
Ten produkt to wsparcie dla organizmu. Słodkie ziemniaki poprawiają gospodarkę glukozową i wspomagają leczenie insulinooporności, a przy okazji nie obciążają układu pokarmowego.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl