Trwa ładowanie...

Chronią przed rakiem i udarem mózgu. Ale w tym przypadku są zakazane

 Karolina Rozmus
19.09.2022 21:50
Niektórzy powinni unikać pomidorów w diecie
Niektórzy powinni unikać pomidorów w diecie (Getty Images)

Sezon na pomidory wciąż trwa, ale kupujemy je chętnie właściwie przez cały rok. Są źródłem błonnika i witaminy C oraz potasu. Sos na ich bazie to prawdziwa skarbnica likopenu - silnego, przeciwnowotworowego składnika. Nie każdy jednak wie, że pomidory mogą w niektórych przypadkach nam poważnie szkodzić. Kto powinien uważać na ten składnik diety?

spis treści

1. Pomidory – dlaczego warto po nie sięgać?

Pomidory są źródłem potasu, a także witamin C i E oraz beta-karotenu i likopenu. Dzięki temu wspierają odporność, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, stymulują produkcję kolagenu oraz opóźniają procesy starzeniowe, a także chronią przed nowotworami, m.in. przed rakiem prostaty. Niektóre badania wskazują, że dieta bogata w likopen może również obniżać ryzyko udaru mózgu.

Do tego mają niewiele kalorii i sporo błonnika, więc są nieodzowne w diecie osób dbających o sylwetkę. To chyba jedyne warzywo, a z naukowego punktu widzenia – owoc, który po dłuższej obróbce termicznej jest jeszcze zdrowszy.

Obróbka termiczna sprawia, że pomidory stają się jeszcze bardziej wartościowe
Obróbka termiczna sprawia, że pomidory stają się jeszcze bardziej wartościowe (Pixabay)
Zobacz film: "Pomidory chronią przed rakiem prostaty"

Według badań - gotowanie, duszenie czy smażenie pomidorów może podnosić poziom likopenu nawet o 50 proc. Dlatego warto jeść je przez cały rok.

2. Dla tych osób pomidory są zakazane

Nie każdy zgodzi się z tym, że pomidory to samo zdrowie. Okazuje się, że są osoby, którym dieta bogata w pomidory nie służy, zwłaszcza gdy pojawiają się w porannym posiłku. Wszystko przez jeden składnik – mowa o taninach. To naturalne roślinne garbniki, które odpowiadają za kwaśny czy cierpki smak owoców lub warzyw. Ich funkcją jest ochrona przed roślinożernymi zwierzętami, ale także przed grzybami i owadami.

Choć badania wskazują na wiele pozytywnych dla ludzkiego zdrowia właściwości tanin, to nie każdemu się przysłużą. Przede wszystkim na pomidory powinny więc uważać osoby borykające się z anemią z niedoboru żelaza i kwasu foliowego. Garbniki bowiem mogą blokować wchłanianie tych składników z pożywienia czy leków, a zarazem utrudniać leczenie.

Z kolei o pomidorach na kanapce o poranku powinny zapomnieć osoby z niektórymi schorzeniami układu pokarmowego. Zarówno wrzody żołądka, jak i refluks - są do tego przeciwwskazaniem. Taniny, ale też obecne w pomidorach: kwas cytrynowy i kwas jabłkowy - mogą podnosić kwasowość w żołądku, a tym samym nasilać przykre dolegliwości.

Kto jeszcze powinien uważać na pomidory:

  • osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe oraz leki zawierające potas,
  • chorzy na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS),
  • pacjenci z dną moczanową (podagrą),
  • pacjenci z niewydolnością nerek,
  • alergicy oraz osoby z nietolerancją histaminy,
  • osoby, u których konieczne jest wprowadzenie protokołu AIP, zwanego protokołem autoimmunologicznym,
  • pacjenci z uchyłkami jelita grubego.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze