Cierpi ponad 3 miliony Polaków. Chorobę powodują popularne, pozornie zdrowe produkty

Coraz więcej Polaków cierpi z powodu chorych nerek. Szacuje się, że nawet 10 proc. polskiego społeczeństwa zmaga się z kamicą nerkową. A wystarczyłoby wprowadzić kilka prostych zmian, by uniknąć tego bolesnego problemu.

Kamica nerkowa często jest skutkiem nieprawidłowej dietyKamica nerkowa często jest skutkiem nieprawidłowej diety
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Kto choruje na kamicę nerkową?

Dane epidemiologiczne wskazują, że częstość występowania kamicy nerkowej w populacji światowej oscyluje między jednym a 20 proc., choć statystyki te są prawdopodobnie zaniżone z uwagi na możliwy bezobjawowy przebieg choroby. Dotychczas z jej powodu cierpieli częściej mężczyźni - ta grupa była nawet trzykrotnie większa wśród pacjentów. Jednak w ostatnich latach wzrosła znacząco zachorowalność także wśród kobiet. Powodem jest zmiana stylu życia: eksperci alarmują, że epidemia otyłości będzie pociągać za sobą wzrost pacjentów z kamicą nerkową.

W Polsce problem choroby uznawanej za cywilizacyjną dotyczy aż jednej dziesiątej społeczeństwa. To sprawia, że kamicę nerkową stawia się na czele wszystkich schorzeń związanych z układem moczowym.

- Występowanie kamieni nerkowych w układzie moczowym zależy od wielu czynników: wrodzonej skłonności, wad budowy układu moczowego, zakażeń, przyjmowanych leków. Kamica nerkowa, jak wiele innych współczesnych chorób - wiąże się również ze zbyt obfitą dietą. W krajach zachodnich występuje obecnie dziesięć razy częściej niż około roku 1900 – tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie technolog żywności i psychodietetyk, mgr inż. Joanna Mulik-Buczma z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej.

Kamica nerkowa

Choroba może manifestować się przez silne parcie na mocz, bladość, nudności i wymioty, a przede wszystkim przez tzw. kolkę nerkową. To intensywny ból w prawym lub lewym boku będący następstwem zablokowania odpływu moczu z nerek.

- W moczu wydalanym przez nerki rozpuszczone są substancje krystaliczne, np. dostarczane z pokarmem wapń i szczawiany. Gdy nasycenie nimi osiąga wysokie wartości, substancje te zaczynają się krystalizować, tworząc złogi, a w konsekwencji twarde, coraz większe kamienie – mówi technolog żywności.

- Około 80 proc. kamieni w układzie moczowym ludzi mieszkających w krajach rozwiniętych to kamienie szczawianowo-wapniowe. Dlatego to, co jemy i ile płynów pijemy, ma duże znaczenie dla ryzyka tworzenia się kamieni moczowych - dodaje.

"Osoby z otyłością wydalają większe ilości szczawianów, kwasu moczowego, sodu i fosforanów w porównaniu z osobami o prawidłowej masie ciała" – piszą polscy badacze na łamach "Pediatrii i Medycyny Rodzinnej".

Dodają, że większe ryzyko kamicy nerkowej występuje także w przebiegu cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii czy nikotynizmu.

Szacuje się, że w przypadku, gdy nie zostaną podjęte działania profilaktyczne, istnieje 40-procentowe prawdopodobieństwo, że choroba powróci na przestrzeni 15 lat.

Jej skutkiem może być nawet schyłkowa niewydolność nerek.

Produkty, które wykańczają nerki

- W przypadku nawrotów kamicy nerkowej, to dieta może być najlepszym rozwiązaniem – przyznaje mgr inż. Mulik-Buczma.

Opiera się wówczas na działaniu dwutorowym – zwiększeniu ilości wody i ograniczeniu szczawianów w pożywieniu. To związki naturalnie występujące w roślinach, które w organizmie człowieka wykazują działanie antyodżywcze, głównie związane ze zwiększonym wydalaniem wapnia.

Znajdziemy je w wielu produktach spożywczych – nie tylko w szpinaku czy szczawiu, ale także w jagodach, roślinach strączkowych, pomarańczach, batatach, żurawinie czy słodzonych napojach gazowanych.

Wysokoprzetworzona, obfitująca w białko zwierzęce, sód oraz cukier dieta zwiększa ryzyko kamieni nerkowych
Wysokoprzetworzona, obfitująca w białko zwierzęce, sód oraz cukier dieta zwiększa ryzyko kamieni nerkowych © Pixabay

- Jedzenie pokarmów bogatych w szczawiany może podwyższać ich wydalanie w moczu, co w połączeniu z wapniem może być przyczyną tworzenia się kamieni nerkowych – przyznaje ekspertka.

- Nie należy przejmować się spożywaniem ok. 200 mg szczawianów dziennie, ale większa ilość może prowadzić do znacznego wzrostu wydalania ich z moczem. Przykładowo: 140 g szpinaku zawiera 1350 mg szczawianów; 75 g rabarbaru 1100 mg szczawianów; a 340 g fasolki konserwowej 50 mg szczawianów. Badania wykazują wysokie poziomy szczawianów w moczu u osób, które spożywają dużo szpinaku, rabarbaru, orzeszków ziemnych, czekolady i herbaty - podkreśla ekspertka.

Według National Kidney Foundation za kamienie nerkowe może odpowiadać w diecie nadmiar pokarmów obfitujących w sód oraz cukier.

- Istnieją badania potwierdzające, że ograniczenie sodu w diecie zmniejsza zawartość wapnia w moczu, zwłaszcza u tych pacjentów, którzy wydalają go zbyt wiele. Ci, którzy ograniczali spożycie sodu i białka, mieli mniejsze wydalanie wapnia z moczem o 35 proc. – dodaje ekspertka.

O czym muszą pamiętać chorzy na kamicę?

Technolog żywności zwraca uwagę, że jednym z najistotniejszych elementów w tej chorobie jest wypijanie odpowiedniej ilości płynów – od ośmiu do nawet 16 szklanek wody w czasie upałów.

- W jednym z badań stwierdzono, że wypijanie większych ilości płynów zmniejszało ryzyko kamicy o 29 proc. dzięki rozcieńczeniu zawartych w moczu składników mineralnych: wapnia, szczawianów i innych substancji mogących tworzyć kamienie moczowe – mówi ekspertka.

Z kolei wyniki najnowszych badań opublikowane przez "Mayo Clinic Proceedings" wskazują, że diety bogate w wapń i potas mogą pomóc w zapobieganiu nawrotom objawowych kamieni nerkowych. Obserwacje na podstawie ankiety zgromadzone wśród 411 pacjentów na przestrzeni ponad dziewięciu lat wykazały, że spożywanie mniejszych ilości wapnia i potasu, a także kofeiny oraz fitynianów z kolei zwiększa prawdopodobieństwo tworzenia się kamieni nerkowych.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka